Tetanoz aşısı kaç hafta aralıklarla yapılıyor ve yaptırmak zorunda mıyız? 💉

Arkadaşlar,aşı konusu normalde yasak.Tartışmalar olduğunu için.Herkes kendi fikrini değil de nasıl ilerlediğini yazsa daha makbul olur. Avrupada 3lü tetanoz aşısı olunuyormuş.Difteri boğmaca ve tetanoz. Özel olarak alıp yaptırabilirsiniz 3 yada 4 ay önce fiyatı 700 tl civarinda idi. Tetanozun gecikme durumunun olmadığını ,doğumhaneye girerken bile vurulabildigini sağlık ocağındaki ebe bana söyledi.Dogrulugunu doktora danışın. Ben 2.5 ay önce sezeryan oldum.Ve tetanoz aşısı kendi irademle olmadım. Bazı doktorlar hastanın kendisine kararı bırakırken bazı doktorlar enfeksiyon riskinden korktukları için olunmalı diye belirtiyor.Ikiside tıp mezunu alanında yetkili doktorlar iki farklı görüş sonuçta… Kararı kişi verir.Hangisi içinizi rahatlatiyorsa onu yapın. Kimse sorumluluk almak istemez ben dahil :blush: Bana birşey olmamış olabilir,ama sana olmayacağı garantisi yok…

Doğumhanede yapiliosa gercekten daha iyi şuan hepimizin aklı karışık eğer öyle bisey varsa mantıklı olan doğumhanede yaptırmak bunu kontrole gittigimde doktoruma sorcam

Evet bu doğru. 37 haftalıkken bile olan var diye okumuştum bu forumda bir ara. Bir de yaralanmayı yaşadıktan 24 saat içinde de vurulabiliyor diye bir bilgi var. Herkesin kendi kararı gerçekten hepimiz için hayırlısı olsun :pray:

Tek aşı yeterli oldu mu yani 10 yılı geçmiş bir gebe 2 doz mu vurmalı tek doz yeterli mi onu anlayamadım. Ben cuma günü ilk aşıyı oldum gecesi ateşlendim hala kolum sancıyor kendime yeni geldim. Ben de sadece ateş ve vücudumda ağrı yaptı. Ama çok şükür bebeğim hareketliydi

Bahsettiğim özel olarak alınan aşı tek doz. Devletin yaptığı 2 doz, 1 ay ara ile.

Ben devletin vurduğu aşı tetanozdan bahsediyorum. Sizin söylediğiniz karma aşı o zaman

1 Beğeni

Zorunlu degil kesinlikle ben yaptirmadim imza attim sadece olmak istemedigime dair

Evet zorunlu degil ama 2gun once oldum bende 2 . Dozu 1 hafta gec gittim doktor onemli bu asi ihmal etmeyin dedi gec gittim diye bide firca yedim bence olmaliyiz bu asilari

Aşı konusu goreceli benim icin covid asilari icinde herkese baski yapildi ve simdi ani olumler gerçekleşiyor kalp krizi geneli asi baglantili oldugunu düşünüyorum kesinlikle ayrica doktorunuzun kizma hakki yok tamamen sizin isteginize kalmis birsey ben saglik ocagina gittigimde zamaninda Türkiye de yasaklandığını ogrendim dediğim de bana cevap veremediler

Gebelikte tetanoz aşısı, anne ve bebeğin tetanoz enfeksiyonundan korunmasını sağlamak için uygulanır. Tetanoz, Clostridium tetani bakterisinin salgıladığı toksinle oluşan ciddi ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Gebelikte bu aşının yapılmasının temel nedenleri şunlardır:

1. Anneyi Koruma

Doğum sırasında ya da sonrasında hijyenik olmayan koşullarda, özellikle doğum kanalında veya doğum sonrası yara yerlerinde tetanoz riski oluşabilir. Aşı, annenin bu enfeksiyondan korunmasını sağlar.

1. Yenidoğanı Koruma

Yenidoğan tetanozu (neonatal tetanoz), özellikle göbek bağı kesildikten sonra hijyenik olmayan koşullarda ortaya çıkabilir. Anneye yapılan tetanoz aşısı, bebeğe pasif bağışıklık sağlar ve doğum sonrası bu riski azaltır.

1. Gelişmekte Olan Ülkelerde Önemli Bir Önlem

Hijyenik doğum ve steril ekipman kullanımının sınırlı olduğu bölgelerde, tetanoz aşısı özellikle önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), gebelikte tetanoz aşısını anne ve bebek sağlığını iyileştirmek için önerir.

Ne Zaman Yapılır?

Genellikle: • İlk doz: 16-20. gebelik haftasında. • İkinci doz: İlk dozdan 4 hafta sonra.

Daha önce tam bağışıklık sağlanmış bir anneyseniz (örneğin tetanoz rapel aşısı olmuşsanız), tek doz yeterli olabilir.

Bu nedenle doktorunuz aşı önerdiğinde mutlaka yaptırmanız önemlidir. Hem sizin hem de bebeğiniz için koruyucu bir adımdır.

2 Beğeni

Gayet açıklayıcı oldu herkese​:+1::heart:. Ben ilk aşıyı 26. Haftamda oldum geç oldum biraz aile hekimi aradı gel dedi gittim hemen oldum. 2. Aşı 27. Sinde bu ayın. Bu arada riskli gebelik olduğum için önce doktorunuza sorun ona göre yapalım yaşınızı dedi hemşire doktorumun verdiği cevaba göre yaptırdım.

On yılda bir tetanos aşısını yenilemek gerekiyor. İnternetten araştırabilirsiniz,buna neden olan bakteriyi bir yerden kaparsak kasılmalara eşlik eden kasları tutan bir hastalık vücuda yerleşebilir. Yine doktor ile görüşmek çok önemli ama aşıyı yaptırmak yaptırmamaktan daha faydalıdır diye düşünüyorum

Bence yaptrmayin karar sizin.

Kızlar tetanoz olmayan veya olmadan doğum yapan annelerimiz varmı araniz da vurulmayanlar da sorun oldumu yeni doğan bebekler de veya kaçıncı haftaya kadar şart bu

Vurulanlarda da sorun olmadı canım hepiniz olduk olmayanlar da var bu tamamen senin inisiyatifine kalmış bişey

Olmak istemiyorum ama kötü bişey olur mu diye de endise ediyorum

Dediğim gibi tamamen sizin insifiyatinize kalmış bişey :person_shrugging:

Benim ikinci doğumumun üzerinden 5 buçuk sene geçti o gebeligimde olmuştum bu gebeligimde sağlık ocağındaki doktor senin olmana gerek yok dedi olmadım.

Ben olmadim 8 aylik hamileyim tetanoz asisi ile ilgili yotube de uzman doktorlarin yorumlari sonrası olmaktan vazgectim

Benim 4 yil gecmesine ragmen 1 doz hatirlatma asisi oldum 21.haftada hemsire ve doktor o sekilde soyledi ikiz oldugu icin sezeryan olacagim ne olur ne olmaz bir yan etkisi bende olmadi