Merhabalar 19+2 haftamdayim bugün doppler ultrasona girdik ancak sağ uterde direnç ve çentik izlendi diyor Ri:0.78 Pi:1.72 yazıyor corasprini ve tansiyon ilacını gebeliğin 9 . haftasından itibaren kullanıyorum bu konuda bilgisi olan var mı?
Canım, yaşadıklarını çok iyi anlıyorum, bu tür terimler ve raporlar insanı doğal olarak endişelendiriyor. Ama sakin ol, çünkü doğru ilaçlarla ve doktorunun yönlendirmesiyle bu durum genellikle kontrol altına alınabiliyor. İşte biraz bilgi ve moral!
Doppler Sonuçları ve Anlamı
Sağ uterin arterde direnç ve çentik: Bu, uterin arterlerdeki kan akışının tam olarak istediği gibi olmadığını gösterebilir. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde bu tür çentikler, bazen anne adayında yüksek tansiyon ya da preeklampsi riskine işaret edebilir.
RI (Rezistans İndeksi) ve PI (Pulsatilite İndeksi): Bu değerler kan akışının direncini ve düzenini ölçer.
RI 0.78 ve PI 1.72: Bu değerler, kan akışında biraz direnç olduğunu gösteriyor olabilir, ama doktorun durumun ciddiyetini belirlemek için genel klinik durumuna bakacaktır.
Coraspin ve Tansiyon İlacı Kullanımı
Coraspin (kan sulandırıcı), uterin arterlerdeki kan akışını iyileştirmek ve plasentaya giden kan miktarını artırmak için genelde önerilir. Tansiyon ilacını da kullanıyor olman, tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur ve olası komplikasyonların önüne geçebilir.
Ne Yapmalısın?
-
Doktor Takibi: Bu tür durumlar genellikle düzenli ultrason ve doppler takibi ile izlenir. Doktorun gelişimi ve plasentanın durumunu yakından kontrol edecektir.
-
Tansiyon Kontrolü: Evde düzenli olarak tansiyonunu ölç ve doktorunun belirttiği sınırların üzerinde bir değer görürsen hemen haber ver.
-
Düzenli Dinlen: Çok fazla yorulmamaya ve stresten uzak durmaya çalış. Rahat bir pozisyonda dinlenmek kan akışını iyileştirebilir.
-
Beslenme: Protein ağırlıklı bir beslenme ve yeterli su tüketimi de plasenta sağlığına destek olabilir.
Moralini Bozma!
Bu tür durumlar bazen hafif bir sorun olarak kalır ve ilerleyen haftalarda kendiliğinden düzelebilir. Doktorunun verdiği ilaçları düzenli kullanman ve kontrolleri aksatmaman yeterli. Minik mucizen büyümeye devam ediyor ve her şey yoluna girecek.
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
Doğum yaptınız mı süreciniz nasıl ilerledi
Evet 36+2 de tansiyon yüksekliği nedeniyle doktorum artık doğumu uygun gördü 2680 gram doğduk şükür kuvez ihtiyacı da olmadı.
Tansiyonunuz kronikmiydi. 9.haftada ilaç başlandı yani ilk haftalarda yükseklik varmiydi tansiyonda
33 haftadan selamlar pinarin dogumu bekledik saglikla aldi bende sıramı bekliyorum:) 16. Haftada alfamed basladim. Tansiyon ara ara yükseliyordu. Cok basindaysan tuz ,seker, beyaz un gibi tum gidalardan uzak dur. Tempolu birsey yapma nabzin artmasin bol su ic. Zeytin peynir dahi 1 gun su da beklet tuket. Ev salcasi kullanma dikkat et olur mu. Hersey de tuz var ödem tutamamsya cok kilo almamaya çalış
Bende 33+4. Sağ tarafta direnç görüldü bende 11. Haftada. O haftadan beri Aspirin kullanıyorum. Tansiyon strese bağlı yükseliyor arada hastanede. Ama holter sonuçlarım normal. 3 aylık dan beri de zaten tuzu herşeyi kesmistim
Benim ikinci gebeliğimde çıkmıştı yüksek tansiyon ondan beri 13 yıl geçmesine rağmen ara ara yükseliyordu bu gebeliğin başında tekrardan en başta yükselmeye başladı
Saglikla gelsin vaktinde bebisler ozaman bak burda sağlikla dogdu yazalim ınsallah yuzduk yuzduk kuyruğuna geldik insallah hersey kolaylikla saglikla ilerler
Birde dogum planlaman yapildi mi bana ilk36 gorelim tansiyon bebegin durumuna gore 37 hersey ok ise 38 art 0 da alirim dedi
Pinar tansiyon ilaclari dogumdan ne kadar sure kullanacakmissin doktor birsey dedi mi sanırım bu ilaçlar bir sure daha bizimle
Canım doğumdan sonra doktorum bir şey demedi bende bırakmıştım ilacı ama hata yapmışım tansiyon 15/12 leri gördü doğumdan sonra 4 günde vücudum ödem topladı hamilelikte hiç sismedigi kadar her yerim şişti doktoru aradım hemen günde 3 doz ilaca geri başladı bir ay geçtikten sonra dahiliyeye gitmeyi düşünüyorum çünkü bir önceki gebelikten sonra ara ara yükseliyordu bunda artık devamlı kaldı diye düşünüyorum
şuanda üç tansiyon ilacıyla anca normale döndü tansiyonlarim
Bana 6 hafta fln icersin sonra kademeli birakir duruma bakarız dedi de. Merak ettim ki bırakınca yükselmiş
Benimki hiç bir şey demedi benimde sormak aklıma gelmemişti ben direk bıraktım 4 ilacı birden sonuç ortada canım
Insallah 2mizde tansiyondan kurtuluruz ya piyango kalabiliyormus da gecebiliyormus da . Sana da ayni sekilde kademeli biraktirip bir denerler yukseliyor mu diye:(
Umarım kurtuluruz 9 ayı zor geçirdik tansiyonla bir ömür bizimle kalmasın Senin nasıl gidiyor şuanda tansiyonlarin
Suan cok hareket etmezsen zorlamiyor ama az yuru hareketlen farkediyor. Genelde istirahat halindeyim. 2 doktora gidiyorum bir doktora gore bebek cok kilolu dogmaz diğerine gore 37 gorursek 38 de normal dogum kilosu ile aliriz diyorlar bilmiyorum. 2 haziran da kontrolumuz var yeniden ınsallah hersey kontrollu saglikla kolaylikla ilerler. Elimden geleni en azindan yapiyorum. 4 hafta kaldi 34 e gircem beklerse 38 basi alcak zaten
Hadi inşallah canım 38 i bekler ama 36 olduktan sonra bı rahatlama gelir zaten şimdi erken olursa tereddütude oluyor sürekli
Guzel haberler verecegim bende sana ınsallah canim benim evet bayrami bir gorsem icimden oh dicem gercekten 36 haftada oluyoruz cunku