Pastorize olmamıs süt peynir yardımmmmm

Merhaba kızlar bır haftadır köyden gelmiş peyniri yiyodum bir öğrendim ki çiğ sütten direk kaynatmadan yapılıyormus yemiş veya basına gelmıs olan var mı

Merhaba aramıza hoş geldin canım. Bu tür peynirler, Listeria monocytogenes gibi bakteriler içerebilir ve bu da listeriyoz adı verilen bir enfeksiyona yol açabilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, bir sağlık uzmanına danışmaktır. Doktorunuz, gerekirse kan testi yapılmasını önerebilir ve size bu durumda nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilir.

Yıllarca köyde yaşamış biri olarak hep kendi yaptığımız peynirleri yedik, sütleri içtik. Hamilelerimiz de keza öyle. Bence çok takılmayın böyle şeylere. Hele ki akrabanız eşiniz dostunuz yapıp yollamissa afiyetle yiyin.

1 Beğeni

Valla bende ilçede yaşıyorum annemler köyde sürekli yağ peynir yoğurt yumurtama varana kadar annem yapar verir yiyorum gayette sorunsuz ilerliyoruz çok şükürr. Bunca zaman annelerimiz hep yemiş bizlerde neden bişey yok. Bukadar ince düşünmemek gerekiyor diye düşünüyorum. Tabi dikkat edilmesi lazım. Ama sorun olacağını sanmıyorumm. Ve öyle bahsettiniz gibi çiğ yapılmıyor. O peynir yapılmadan önce ateşte süt nekadar kaynıyor. Veyahut yağı yapmak için 2 saat kollarında çeviriyolar zaten. Yoğurdu yunurtası herşeyi organik. Dikkat edilmesi gerekiyor tabi. Bende bunlara değil ama başka takıldığım çok konu oluyor ama. Takıldıkça düşündükçe kendimizi strese sokuyoruz düz yaşamak lazım.

2 Beğeni

Benim annemde kayınvalidem de anlatıyor ikiside köy kadını hala köyde yaşarlar. Hep organik beslenmişler. Kaynanam anlatıyor. Diyo hamile olduğumuzu karnım burnuma gelirdi öyle anlardım. Tarlaya giderdik çalışırdık sırtımızda çuvallarla odun taşırdık diyo. Hatta gülerek diyoki şimdikiler hep modern olmuş diyo. Ve haklıda şimdi hastalıklar vs daha fazla oluyor. Annelerimiz böyle yaşamış çok şükür bizlerde bişey yok. Bu canı veren rabbim korumasını da biliyor zatenn. Dikkat etmek önemli tabi ama takılmamak gerekiyor. (Kendim için de söylüyorum bunu) :blush:

2 Beğeni

Kaynatmadan peynir nasıl yapılabilir ki. İlk defa duydum.biz de köyde peynur yapiyoruz saatlerce kayniyor peynir olması için. Sonra da peynir kıvamı alsın diye epeyce de peynir kaynıyor

2 Beğeni

Kesinlikle evet. Erzurum farkı bu olsa gerek :grin:

Tulum peyniri de yedim hemde bayaa​:joy:o da ciğ sütten yapılıyormus ya aklıma cok takılıyor

Dırek ınekten koyundan sutu aldıkları gıbı ıcıne maya atıp bekletıp suyunu suzup sertlesınce kesıyomuslar tuzlayıp canım salamura halınde bıdona koyuyolar bende kaynatılmıs sutten dıye yedım meger degılmıs

Haklısınız doktorlar cok korkutuyor ınsanı artık

Sizde koyde sutu kaynatmadan dırek ıcıne maya atıp mı yapıyosunuz kaynatılmıs olsa takmıcam ama cıg suttekı ınekten gecen bakterı varmıs lısterıa o dırek plesentaya gecıyormus vs ölü dogumlar zıhınsel sorunlar enfeksıyonlar bırsuru sey yazıyor oyuzden takılıyorum malesef uykularım kactı

Yapım asamasını gosterdıler baya baya cıg sutten yapılıyor​:joy: beynımden assqgı kaynar sular dokuldu ınekte koyunda kotu bakterı ya bana gectıyse benden bebege vs butun gun bunları dusunuyorum lısterıa bakterısını arastırıyorum artık kafayı yemek uzereyım

Valla biz yapım aşmasında annelerimizin direk yanındayız. Yani civil peynir vs zaten ateşte saatlerce kaynıyorr. Bahsettiğiniz sanırım yağlı peynir tarzı bişey. Ki oda kaynıyor yani. Sizin orda nasıl yapıyolar bilmiyorum ama erzurumda onlar yapılmadan önce fazla fazla kaynıyor. Eğer burda olsaydınız hiç korkmayın derdim ama sizin ordakini gözüm görmemiş bişey diyemem.

Maalesef öyle doktorlar da çevrede artık bayıyor. İnsanımızda bu şöyle yapmış bende yapayım algısı oluşuyorr. Diyom ya kayınvalidem diyoki 8 aylık olmuşum sırtımda odun taşıyorum. Brnim annem ise diyo sancım vardı duşa girdim duştan çıktım kapının önünde geldin kucağıma düştün diyo. Allaha şükür hepimizde sağlıkı insanlarız. Ben şimdi doktorları da çevreyi anlayamıyorum. Söylediklerini yapıyoruz ama içim aksine çok da rahat değil yani. Akışına bırakmak lazım diye düşünüyırum. 23 yaşında eski kafalı biriyim sanırım. Ve hiç gocunmuyorum. Herkesin kendi fikri tabiki :blush:

Evet akısına bırakmak lazım biraz 9 ay sıgara ıcenler var onlar ıhtımallerı benım kadar dusunmuyordur emınım kı

1 Beğeni

Evet kesinlikle doğru söylüyorsunuz. 9 ay boyunca ve doğumdan sonra bile emzirirken sigara içip en büyük zararı verenler düşünmezken sen peynirden nasıl bir zarar görebilirsin. Yine de doktoruna danış tabi ama için rahat olsun derim :smiling_face:

Benim şu 2 akşamdır kasıklarımda ağrı var dayanamayacak kadar değil ama rahatsız ediyor. Herkes normal olduğunu söylüyor ama ben kafaya takıyorum taktıkça ağrı oluyor anlıyorum hani. Ama az akışına bırakıyorum unuttukça geçiyor. Hamilelik sürecinde psikolojik duygularımz daha ağır basıyor. Yinede emin olmak için doktora gideceğim.

Doktorum pastörize edilmemiş her yiyecegi , çiğ et ve iyi yikanmamis sebze dahil yasakladı. Listeria, brucella, toksoplazma, salmonella gibi bir cok bakteri bu yiyeceklerden bulasiyor maalesef. Annelerimiz, anneannelerimiz " biz yedik" diye anlatirken, yaptiklari sayisiz - nedensiz- düşükleri, ölü dogumlari da anlatiyorlar. Tip bilimi bu kadar ilerlemedigi için nedenleri bilinmiyordu sadece. Her köyde en az bir tane anomali ile doğan cocuklari da dusunmek gerek. Cok sevdiğim bir arkadasim brucella kaptığı için, selebral palsili doğdu çocuğu. Bir baska arkadaşım toksoplazmayla mucadele etti hamileliğin başında. O stresi, o üzüntüyü yaşayacağıma 9 ay yemem olur biter. Ben dogumu dort gozle bekliyorum sahanda göz yumurta yemek için. Maalesef annelerimizin dedikleriyle hayat birbirini tutmuyor bazen.

Onların dedikleriyle illa içinizi rahat tutup hiç.bişeye dikkat etmeden devam edin demedik zatenn. Ama okadar takılmamak gerek. Çünkü o takıldıkça iyice strese girecek gerek yok yani. İçi rahat etmiyorsa bidaha yemez okadar hani. Dikkat etmek tabiki gerekli bizlerde dikkat ediyoruz yediğimiz içtiğimz şeylere

Ben bu dedıklerınızın hepsını cok ıyı biliyorum merak etmeyın ısteyerek yedıgım bılerek yedıgım bısey olsa gelıp burda endısemı dıle getırmem 9 ay bogazımı tutmam gerektıgını bılecek zekaya sahıp oldugumun farkındayım kotu orneklerı gormek ıcın buraya yazmıyorum onerınız ıcın tesekkurler