Otizm ve ekolali

Hoşbuldum teşekkür ederim :heart:

1 Beğeni

Evet bizden duydu büyük ihtimalle. Benim tek isteğim otizm olmaması dil için eğitim alınması gerekiyorsa götürürüm tabi ki inşallah tek başına ekolali yaşıyordur

1 Beğeni

Çocuğun yanında bu şekilde konuşmayı da bırakmanız lazım. Umarım otizm değildir :pray:

1 Beğeni

Önebileceğiniz şeyler var mı bu şekilde beni tekrarlamayı bırakması için ne yapabilirim birde etkinlik olarak neler yapabiliriz birşeyleri mesela renkleri falan öğretebilmek için

1 Beğeni

Araştırıp döneceğim size hemen

1 Beğeni

2 Beğeni

Bunlar hem konuşmasını hem dikkat becerisini hem de el kullanma becerisini geliştirir.

Cümleleri sizin de doğru kullanarak öğretmeniz lazım

Biraz doğru ilgiyle atlatılabilir. Hem destek alarak hem de evde siz ilgilenerek erkenden atlatmış olursunuz

2 Beğeni

Çok teşekkür ederim güzel ilginiz için :heart: hepsine bakacağım şimdi

1 Beğeni

Diğer davranışları değil ama isim olarak benim kızımda önceden "ben,benim"derdi ama biz ona ismini ogrettikten sonra hep bu Asel in,Asel yapacak gibi şeyler demeye başladı @NURAN a katılıyorum o konuda bizden etkilenip öyle demeye başladı çünkü

1 Beğeni

Tekrar yokmuydu bu arada cevabınız için teşekkür ederim

1 Beğeni

Rica ederim​:tulip:yani şuan 2 yaşında tam konuşamıyor kelimelerle ya da eliyle işaret ederek bir şeyler anlatıp istiyor tekrar şu şekilde yapıyor mesela ben parka gideceğiz dediğimde "asel park"diyor ya da yemek yiyeceğiz dedigimde "Asel mama"diyor tam konusamadigi için o şekilde anlatıyor anladığıni kelimelerle bu şekilde tekrar edip aktarıyor bana

1 Beğeni

Bende konuşması için bir şey istediğinde anlamamış gibi yapıyorum kendisinin o kelimeyi çıkarmasını istiyorum soyleyemeyince de kelimeyi söylüyorum ona tekrarlamasını istiyorum,bazı yaşıtları çok güzel kendini anlatıp konuşuyor bende acaba bzde de bı sıkıntı var mı diye düşünüyorum ama yeğenime bakıyorum o da 3 yaşından sonra doğru konuşmaya başladı belki de çocuktan çocuğa değişiyor ama tabi ki uzmanla konuşup sonuca varmak daha mantiklidir

1 Beğeni

Merhaba oğlum 3 yaşında ve Ekolali yapıyor ne dersem tekrarlıyor hareket olarakta ne yaparsam tekrarlıyor bu durumu nasıl düzeltebilirim nasıl kendi cümlelerini kurdurtabilirim bilgisi olan var mı acaba

Merhaba. Size gerekli açıklamayı yapmıştım. Onları uygularsanız iyi gelecektir

1 Beğeni

Bahsettiğiniz kitaplardan bazılarını aldım uzun cümleler var mesela bunlardan hangisiyle saç kurutulur yazıyor seçenekler de saç kurutma süpürge makinası ütü resimleri var . Çocuğa sorunca hiçbirşey anlamıyor seçeneklerdeki aletlerin ne olduğunu ne işe yaradığını bilmiyor anlatınca anlamıyor beni tekrarlıyor nasılsın diye sorunca bile anlamıyor tekrarlıyor bunları nasıl anlasın ne yapacağım bilmiyorum

1 Beğeni

Ama hepsini bir anda çözmesini, anlamasını bekleyemezsiniz ki. Normal gelişim gösteren bir çocuğa bile bir şeyi öğrettiğinizde hemen anlamaz ama beynine yazar. Onun da algılamasına, idrak etmesine zaman verin. Siz ondan bir şeyleri hemen yapmasını, öğrenmesini bekledikçe çocuğu daha çok strese sokarsınız

Bunun bir süreç olduğunu ve hemen olmayacağını önce sizin kabullenmeniz lazım. Bence sizin stresiniz çocuğunuza yansıyor. Böyle durumlarda biz ilk olarak ebeveynin bu sürece hazır olup olmadığına bakarız çünkü bu tarz durumlarda ebeveynin sabrı ve sakinliği çok önemlidir

Mesela kitaptaki soruyu direkt yöneltmek yerine önce kitabı siz ona verin ve incelesin. Sonra ordaki fotoğraflarda ne gördüğünü söyleyin. Ordaki resimlerin, eşyaların seslerini çıkararak oyuna dönüştürün. Sizi taklit etmesi güzel bir şey çünkü ekolalisi olan çocuklar zaten direkt taklide yönelir. Sizi doğru olarak taklit ettikçe doğrusunu öğrenecek zaten. Kitabı direkt uygulamak yerine oyunlaştırın önce. Ordaki resimleri, makinelerin işlevlerini, seslerini kavradıktan sonra ordaki asıl soruya gelin. Aşama aşama hepsi

Bence birkaç gün kendinizi dinleyin bir sakince. Bu süreci nasıl karşılayabileceğinizi ölçün, tartın ve kendinizi hazırlayın. Önce siz iyi hissedin ki çocuğa da yansısın bu. Onun daima yanında olduğunuzu hissettirin. Bolca sarılın. Eğitimden de önce çocuğun anne-baba sevgisini hissetmesi lazım. Eminim siz de çok ilgileniyorsunuzdur ama ilgiden de önce sevgi lazım

Herşey yavaş yavaş gelişecek. Lütfen acele etmeyin ve çocuğunuzun hemen sizin dediğinizi yapacağını düşünmeyin. Bu söylediklerim 1-2 günde düzene binecek şeyler değil

Önce siz kabullenin :pray:

2 Beğeni

Kafam allak bullak inanın sabrım ne kadar kaldı bilmiyorum üzülüyorum stresliyim endişeliyim nasıl bir yol çizmeliyim ne yapmalıyım diye diye ne yapacağımı şaşırdım azdan çoğa mı gitmeliyim önce kelimeleri nesneleri eşyaları öğretip sonra nasıl çalıştıklarını ne işe yaradıklarını söyleyip öyle mi soruya cümleye döksem zor oluyor hemen unutuyor kelimeleri hayvanları vs

1 Beğeni

Unutması normal. Sürekli tekrar yapmanız lazım ama sadece kitaba bağlı kalmanız da doğru değil. Mesela parka gittiğinizde arabayı gösterin. ‘Hadi şunu bulmaca oynayalım’ falan diyin. Çocuklar kitaptan çok görerek, keşfederek öğrenirler. Mesela hayvanları mı öğreteceksiniz ? Dışarı çıkın ve gökyüzünü gösterin, kuş var mı bulalım hadi diyin. Sadece kitaba bağlı kalarak bu süreci yönetemezsiniz

Dediğim gibi önce siz birkaç gün kafanızı toplayın. Size iyi gelecek şeyleri yapın. Sonra çocuk için bir şeyler yapmaya başlayın

Not tutun mesela. Nasıl bir yol izleyeceksiniz adım adım yazın, ilerleyin. Size anlattığım gibi azdan çoğa doğru gidin. Çocuğa da fırsat verin. 10 tane eşyayı ya da hayvanı bir günde zihnine sokmasını beklemeyin. Az az, yavaş yavaş. Daha yaşı çok küçük. Yavaş ilerleyerek aşarsınız. Hızlı giderseniz çocuk da başarısız olduğunu hissedip hırçınlaşır

2 Beğeni

Merhaba Nuran hanım atipik otizm belirtileri neler acaba bilginiz var mı

1 Beğeni

Otizme benzeyen davranışlar sergilenir. Otizmden daha az şiddetlenir.

İlaçsız tedavi edilebilir. Özel eğitim merkezlerinde eğitim alınarak iyileşme süreci azaltılabilir