Merhaba hanımlar burada yeniyim. Şunu söyliyim Oğlum 3 yaşında ve 2 buçuk yaşından beridir konuşmaya başladı hangi kelimeyi söylersem tekrar ediyor cümle kuruyor ama kelimelerin yalın haliyle söylüyor mesela Ömer su iç anne su iç anne kaka yap yani su içecem vs demiyor aynı zamanda Ömer nasılsın diyorum anlamıyor oda Ömer nasılsın diyor nerdesin diyorum oda nerdesin diyor kendisi kelime türetmiyor ezbere gidiyor resimde hayvanları gösteriyorum köpek nerde diyorum oda köpek nerde diyor göstermiyor. Arkadaşları ne yapsa taklit ediyor aynısını yapıyor. Dil terapisti 3 ay sonra tekrar gelin dedi olmazsa rapor çıkartırız eğitim alır dedi bilmiyorum 3 ayda düzelir mi ne yapmam gerekiyor aynı durumu yaşayan var mı bu arada oğlum komutları falan da algılıyor yapıyor ekolaliyle otizmi nasıl ayırt edebilirim
Aramıza hoşgeldiniz @Mothersomer
Otizmle ekolalinin farkı ; otizm bir davranış bozukluğudur fakat ekolali söylenilen cümlenin ya da komutun tekrarıdır
Otizmle ekolalinin bağlantısı ise ekolali çoğunlukla otizmli çocuklarda görülür fakat her ekolalisi olan çocuğa da otizmli demek doğru olmaz
Otizm tanısı koyabilmek için birkaç test yapmak gerekir, düzeyini iyi bilmek gerekir. Eğer birincil düzeydeyse ve çocuğun yaşı küçükse erken tanıyla kolayca önüne geçilebilir. Orta düzeydeyse terapilerle belirtiler azaltılarak ya da terapi + ilaç (çocuk doktoru aracılığıyla) kullanılarak ilerlenebilir. Ağır düzeydeyse ilaç + çocuk gelişim uzmanı + dil terapisti ortak çalışmalıdır. Gerekirse rapor çıkartılıp özel eğitim merkezine gönderilerek desteklenebilir
Düzeyinin bilinmesi gerekir
Denver testi yapıldı psikolog 3 hafta sonra tekrar çağırdı beni şimdi oğlumda göz teması var seslenince bakıyor al ver götür getir komutları algılıyor gösterdiğim yere bakıyor istediği şeyi söyleyebiliyor kısmen yani kelime olarak isimlerini çok bilmiyor ama yine de işaret ediyor ama eşyaları oyuncakları çok sıralıyor konuşmada gerilik var tekrarlar çok var ve arkadaşı olsun biz olalım hareket konusunda ne yapıyorsak tekrar ediyor arkadaşı takla atsa oda atar koşşa oda koşar ne konuşsa oda konuşur çok öfkeli sinirli şiddet uygular arkadaşlarına son zamanlar sinirlenince kendi kafasına vurur genelde arkadaşlarıyla oyuncak paylaşmaz çekiştirip durur bilmiyorum başka ne anlatsam bunlar otizm belirtilerimi sırf göz kontağı kuruyor seslenince bakıyor diye otizm değil diye umut ediyorum ama bilmiyorum ya
Aslında sosyal alanı iyi. Evet, yaşıtlarından bir tık geri ama eğitim ve ilgiyle giderilebilecek bir gerilik
Dil gelişimi 8 ay geride ve bu biraz riskli bir durum. Eğer evdeki eğitimle ilerleme kaydedilemiyorsa dil terapistine gidilmesi ve ek destek alınması şart
Sosyalleşme alanına baktığımda otizm tanısı orta düzeyde ama yaş küçüklüğünden dolayı yani erken tanıdan dolayı ilaçsız şekilde rahatlıkla atlatılabilir
2 yıl önce ileri derecede otistik bir çocukla çalıştım, çocuk 4 yaşındaydı ama bu gelişimlerin hiçbiri yoktu onda. Sizin çocuğunuzun sosyallik alanının iyi durumda olması süreç açısından büyük avantaj çünkü kolay uyum sağlayacaktır
Yani otizm var diyebilir miyiz
Aramıza hoşgeldin @Mothersomer
Teşekkür ederim
Dediğim gibi düzeyine bağlı olduğu için ve sizin çocuğunuz sosyal anlamda şu an iyi durumda olduğu için göz kontağı kurabilir. Diğer şiddet içerikli durumları da kendine karşı olan kızgınlığının dışa vurumudur çünkü kendini ifade edemediğini o da anlıyordur. Siz olabildiğince sakin kalmalı ve sizi tekrar dahi etse sabırla onu dinlemelisiniz . Her otizmli çocuk seslenince bakmaz ya da göz kontağı kurmaz diye bir şey yok. Evresine bağlı bir durum
Bence düşük düzeyde otizm var gibi ama dediğim gibi detaylı incelemek ve test sonuçlarını takip etmek gerekir. Bu da aylık uzman çalışmasıyla görülebilir. Tek bir test sonucuna göre bir yönlendirme yapmak doğru olmaz
Hiç bir çocuk gelişim uzmanı gördü mü ? Yani otizm var denildi mi size yoksa sadece ekolali mi var denildi ?
Psikoloğa göründük Ömer’e komutlar verdi yaptı ama oyuncakları sıraladı Ömer orada birde sorduklarına soruyla karşılık verdi. Doktor da sıralama dizme için tek başına bir anlam ifade etmiyor ama sosyal iletişimine de bakmak lazım orda da sıkıntı varsa birşeyler var diyebiliriz dedi test için yönlendirdi ve dil terapistine yönlendirdi
Ses kaydı var mı uygumada
Otizmli çocuklar belirgin olarak sosyalleşmeden, dokunsal hareketlerden, duyularını geliştirecek aktivitelerden kaçınırlar
Sürekli dönen şeylere karşı aşırı ilgileri vardır
Hoşlarına giden şeyleri tekrarlamayı severler
Çoğu otizmli çocuk adıyla çağrıldığında bakmaz
Göz kontağı kurmaz
Kalabalıktan kaçınırlar
Yüksek sesten irkilirler ve kaçarlar
Genel anlamda en basit şekilde otizm belirtileri bunlardır ama sadece bunlara bakarak da otizmli denilmez
Ömer 1 buçuk yaşındayken dönen şeylere çok ilgisi vardı tv yi kesince toparlandı ha bu arada parmak ucunda yürüme de var ama arada yapar yani . Onun dışında kalabalık yerlerden korkmaz parkı falan çok sever eve birileri gelince sevinir şımarır koşar zıplar oyun oynamayı çok sever yalnızlığı hiç sevmez bana sarılır öper babasını öper arkadaşlarına da arada sarılır öper
Çok güzel bunlar
Soğuğu sıcağı bilir herşeye dokunur boya su toprak kum oyun hamuru vs
İşte bunlara rağmen otizm var olabilir diyebilir miyiz yoksa sadece ekolali olabilir mi . Mesela şey demiyor Ömer düştü Ömer kaçtı kendisi için ismiyle belirtiyor
İşte burdan ben bir şey diyemem, yorumluyorum sadece ben. Burdan tanı koymuş olmak doğru olmaz. Herşeyini incelemek lazım
Ömer kaçtı, Ömer düştü vs demesi sizden ya da çevrenizden kaynaklı olabilir mi peki ? Siz öyle söylediniz mi hiç ona karşı ? O şekilde öğrenme ihtimali yüksek oluyor çocuklarda
Merhaba @Mothersomer hoşgeldiniz