Kızlaarrr merhabalar tekrar Yeni anne olduğumuz dönemde evhamlı olma seviyemiz de hat safhaya ulaşıyor haliyle. Bebeğin en ufak şeyinden bir sorun meydana geldiğini düşünebiliyoruz
Yenidoğan döneminde sıklıkla görülen kusma da annelerin endişe ettiği diğer bir farklı durum. Bu konuda hangi kusmanın endişe edilecek, hangi kusmanın endişe edilmeyecek türde olduğunu iyi bilmemiz gerekiyor
Bu yüzden sizlere yol gösterici olması için ya da anneliği daha önce tecrübe etmiş olan annelerimiz de varsa (benim gibi) onların da yorumlarını da almak isterim
Yenidoğan Bebekler Neden Kusar?
Yenidoğan bebeklerin çoğu kusar ve bu durum oldukça normaldir. Özellikle bu dönemde bebeğin hafif parçacıklı ve beyaz bir şekilde kusması normaldir. Bu durum yemeklerin midede kalmasını sağlayan yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık henüz tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır.
Az bir kusma zararsızdır. Nedeni fazla beslenmeye bağlı olabilir. Çok fazla emen bebekler doğrulduktan sonra kusabilir. Yeni doğan bebeklerde küçük miktarlarda kusma durumu her zaman büyük bir sağlık sorununa işaret etmez.
Bebeklerin beslenmeden hemen sonra az miktarda kusması başka belirtilerle birlikte kendini göstermediği takdirde normaldir. Yeni doğan bebeklerde kusma ateş, ishal ve şiddetli ağlama gibi durumlarla birlikte kendini gösteriyorsa mutlaka bebeğinizi doktoruna götürmelisiniz.
Yenidoğan Kusmasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle mutlaka bebeğinizin kusma durumuna eşlik eden başka bir belirtisi olup olmadığın gözlemleyin. Tek başına kusma çoğu zaman zararsızdır. Ancak herhangi bir belirti varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Bebeğiniz beslendikten hemen sonra onu fiziksel olarak zorlayacak hareketlerden kaçının. Beslenmenin ardından bebeğinizi çok fazla hareket ettirmeniz kusmasına neden olabilir.
Bebeğinizin biberonunun ağzındaki deliğe dikkat etmelisiniz. Eğer büyük bir delik ise emerken bebeğinizin midesinin hemen dolmasına ve kusmanın gerçekleşmesine neden olabilir. Ağzındaki delik kısmı dar olan biberonları tercih edebilirsiniz. Biberon tercihinizde özel olarak üretilen anne sütü biberonu tercih edebilirsiniz.
Bebeğinizin katı gıdaya geçiş aşamasında mutlaka püre ile beslenmesi gerekir. Henüz katı gıda için hazır olmayan bebekler sıklıkla kusabilir. Bu nedenle katı gıdaya geçmeden önce mutlaka püre ile yumuşak bir geçiş yapmaya çalışın. Mama destekli emzirme konusunda ayrıca dikkat etmekte fayda var.
Kısa ve öz olması açısından ve yorumlara da yer vermek istediğim için temel bilgileri paylaştım sizinle. Umarım faydalı olur