Kusma problemi 🥴

:heart: Kızlaarrr merhabalar tekrar :blush: Yeni anne olduğumuz dönemde evhamlı olma seviyemiz de hat safhaya ulaşıyor haliyle. Bebeğin en ufak şeyinden bir sorun meydana geldiğini düşünebiliyoruz :grin:

:cherry_blossom: Yenidoğan döneminde sıklıkla görülen kusma da annelerin endişe ettiği diğer bir farklı durum. Bu konuda hangi kusmanın endişe edilecek, hangi kusmanın endişe edilmeyecek türde olduğunu iyi bilmemiz gerekiyor

:cherry_blossom: Bu yüzden sizlere yol gösterici olması için ya da anneliği daha önce tecrübe etmiş olan annelerimiz de varsa (benim gibi) onların da yorumlarını da almak isterim :blush:

:star: Yenidoğan Bebekler Neden Kusar?

:cherry_blossom:Yenidoğan bebeklerin çoğu kusar ve bu durum oldukça normaldir. Özellikle bu dönemde bebeğin hafif parçacıklı ve beyaz bir şekilde kusması normaldir. Bu durum yemeklerin midede kalmasını sağlayan yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık henüz tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır.

:cherry_blossom:Az bir kusma zararsızdır. Nedeni fazla beslenmeye bağlı olabilir. Çok fazla emen bebekler doğrulduktan sonra kusabilir. Yeni doğan bebeklerde küçük miktarlarda kusma durumu her zaman büyük bir sağlık sorununa işaret etmez.

:cherry_blossom:Bebeklerin beslenmeden hemen sonra az miktarda kusması başka belirtilerle birlikte kendini göstermediği takdirde normaldir. Yeni doğan bebeklerde kusma ateş, ishal ve şiddetli ağlama gibi durumlarla birlikte kendini gösteriyorsa mutlaka bebeğinizi doktoruna götürmelisiniz.

:star:Yenidoğan Kusmasında Nelere Dikkat Edilmeli?

:cherry_blossom: Öncelikle mutlaka bebeğinizin kusma durumuna eşlik eden başka bir belirtisi olup olmadığın gözlemleyin. Tek başına kusma çoğu zaman zararsızdır. Ancak herhangi bir belirti varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

:cherry_blossom: Bebeğiniz beslendikten hemen sonra onu fiziksel olarak zorlayacak hareketlerden kaçının. Beslenmenin ardından bebeğinizi çok fazla hareket ettirmeniz kusmasına neden olabilir.

:cherry_blossom: Bebeğinizin biberonunun ağzındaki deliğe dikkat etmelisiniz. Eğer büyük bir delik ise emerken bebeğinizin midesinin hemen dolmasına ve kusmanın gerçekleşmesine neden olabilir. Ağzındaki delik kısmı dar olan biberonları tercih edebilirsiniz. Biberon tercihinizde özel olarak üretilen anne sütü biberonu tercih edebilirsiniz.

:cherry_blossom: Bebeğinizin katı gıdaya geçiş aşamasında mutlaka püre ile beslenmesi gerekir. Henüz katı gıda için hazır olmayan bebekler sıklıkla kusabilir. Bu nedenle katı gıdaya geçmeden önce mutlaka püre ile yumuşak bir geçiş yapmaya çalışın. Mama destekli emzirme konusunda ayrıca dikkat etmekte fayda var.

:heart: Kısa ve öz olması açısından ve yorumlara da yer vermek istediğim için temel bilgileri paylaştım sizinle. Umarım faydalı olur :pray:

1 Beğeni

Reflü yataği hakkında ne düşünüyorsunuz

Reflü yatağının kusmayı önlediğine dair bir bilimsel kanıt henüz yok maalesef fakat reflü yatağının bebekler üzerindeki faydası ile ilgili birçok bilim insanı ve uzmanlar hemfikir. Şahsen ben de kullanılması taraftarıyım, benim deneyimlerimden kolik sorununu da azalttığını düşünüyorum şahsen. Ben de birkaç tane faydasını yazmak istiyorum.

:star: REFLÜ YATAĞININ FAYDALARI

:cherry_blossom: Mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engeller.

:cherry_blossom: Yüz üstü yatarkende kumaş yapısından dolayı bebeğin rahat nefes almasını sağlar.

:cherry_blossom: Bel kemeri sayesinde bebeğin yatağın üzerinden kaymasını engeller.

:cherry_blossom: İki yanda bulunan bariyer yastıkları güvenli uyku yastığı olarak kullanılır.

:cherry_blossom: Bebekler daha az uykusundan uyanır (Anne karnındaki pozisyonu rahatça alabildikleri için).

:cherry_blossom: Yıkanabilir özel kumaşı sayesinde daha hijyeniktir.

:cherry_blossom: Bebeğin uyku esnasında aşırı terlemesini engeller.

1 Beğeni

Merhaba biliyorum yedoganda kusma normal fakat bizde durum biraz farklı Normalde bir iki günde bir sızıntı şeklinde kusma olurdu Şimdi günde 3-4 defa iki üç yemek kaşını dolduracak kadar kusuyor. Emzirirken de başı yukarıda yatarken de Sadece altı değişirken düz yatıyor Gaz problemi başlayınca bir iki kez yanımda düz yattı acaba ondan mı yoksa dün hava almak için çıkmıştık üşüttü mü? Sizce endişe etmeli miyim? Hamile olmak daha kolaydi :smiling_face_with_tear::unamused::pensive:

2 Beğeni

@Giz9435 @Pinar sizde de bu durum var mı

1 Beğeni

Yemin ederim hamileligi özledım diye dolanıyorum paranoyak oldum :smile::smile:

Bizde de oluyor arada hatta bugun sut ictikten sonra yatti biraz sonra kaldırım dedim ustume kustu birden doktor en son normal demisti hos kendisinden pek memnun kalmadim ama baska doktor ariyorum gidince soracagim muhakkak

2 Beğeni

Neyse ki aynı sorunları birlikte yaşıyoruz da içimiz rahat ediyor :grin: yoksa nasıl normal olduğunu anlarım :heart:

2 Beğeni

Yarım saat iki büklum emzir ama bebek kus​:zipper_mouth_face::pensive:

2 Beğeni

Kesinlikle canim ayni problemler var insan tek kendinde varmis gibi düşünüyor, ama lohusalik ince cizgi brnce cok dusundukce insan cildircak gibi oluyor​:smile::smile:

2 Beğeni

Evet ozellikle gece tam emzirdim yaticam oh sukur diyorum ama baska seyler cikiyor :smile::smile:bilseydim dogurcam diye çabalamazdim 40 haftami doldururdum

2 Beğeni

Altını değiştirirken o bende çok oluyor. Tam bezini açıyorum ne varsa yapıyor 5 dakikalık alt değiştirme uzuyor da uzuyor Çok yoruldum Sozde bebeklerin ter bezleri yoktu. Her emişmemizde acı biber yemiş gibi terliyor Bebeklerimiz büyüyecek de biz de görücez Gaz sorununuz da başladı mı?

2 Beğeni

Alt değiştirirken elime kakasini yapmayi pek seviyor :smile::smile::smile: Biz de terleme daha başlamadı ya klimali odadayiz ondan bilmiyorum

Basladi ozellikle geceleri gaz sancisi tutuyor benim bebek gece ile gunduzu karistiriyor maalesef :face_with_hand_over_mouth:

2 Beğeni

Eğer pütürlü şekilde ve beyaz kusuyorsa korkmayın kızlar :grin: Aksine iyi bir şey bu derdi bizim doktorumuz :blush:

1 Beğeni

Sizin de gaz damlası alma zamanınız gelmiş :sweat_smile:

2 Beğeni

Emzirme sonrası kusmalar normaldir gazını çıkarırken de kusmalar olabilir normaldir eğer sadece anne sütü alıyorsa korkmayın.Emzirdikten sonra hemen birakıp gitmeyin bebeği,biraz yanında durun gözleyin bazen gaz sonradan çıkınca da bir miktar kusar yanında olmanızda fayda var.Gün içerisinde bol miktarda çişli kakalı bez alıyorsanız iyi beslendiğinin işaretidir bu yüzden bile bazen bebekler fazlasını kusuyor.Anne sütüyle beraber mama da veriyorsanız ve bebek beslenme sonrası fışkırır tarzda kusuyorsa dikkat etmek lazım mamaya karşı allerjik bir durum yaşıyor olabilir bir uzmana danışmanız da fayda var.Beslenme sonrası bebeğin kafası hafif yukarda ve yan pozisyonda yatırmak ortak görüş.Sırtına da bebek battaniyesini rulo yapıp desteklemek hem sırt üstü dönmesini engeller hem de temas sebebiyle güvende olduğunu hisseder.Aklıma şuan için gelenler bunlar.Hem tecrübeyle yaşadıklarım hemde 15 yıllık çocuk hemşiresi hayatımla tecbüre kazandıklarımla paylaştım.Sevgiyle ve sağlıkla kalın :smiling_face_with_three_hearts:

3 Beğeni

Çok güzel yazmışsınız teşekkür ederim Tecrübeniz benim için çok değerli :smiling_face_with_three_hearts:

2 Beğeni

Bende bir iki defa dışarı çıkmak zorunda kaldım ikisinde de inanılmaz derecede kustu öyle kaşık filan değil burnundan gelecek şekilde biz üşüttü diye düşündük yada hava yuttu ondan dolayı bilmiyorum ama artık mideleri de her geçen gün büyüyor belki ondan dolayı çok fazla emiyorlar fazlasını çıkarıyorlar bence

1 Beğeni

Bencede cunku gazi geldiginde sannki ben yapmisim gibi yakamı cekistiriyo​:smile::smile::smile:

2 Beğeni

Bebeğin kusması midesinin ve bağırsaklarının geliştiğini gösteriyor zaten. Eğer mukuslu, kanlı ya da sarı/yeşil şekilde kusmuyorsa korkmayın. Onun dışında pütürlü ve beyaz şekilde kusuyorsa içinizi ferah tutun

1 Beğeni

Bebeğin bu hallerine gülmesek hiç çekilmezler :sweat_smile::grin::rofl:

1 Beğeni