Merhaba anneler, doktorumuz hamileliği sağlık ocağına bildirmemizi istedi. Aksi durumda cezası varmış. Siz ne zaman bildirdiniz?
7+1de kalp atışını duyar duymaz bildirdik. Ben de cezasının olduğunu bilmiyordum
Valla dediğiniz iyi oldu bizim dr.keşke o kadar ilgili olsa da beni de bilgilendirseydi bende söyliyeyim hatta kalp atışı dinleniliyor baktırsam mı ya ne dersiniz çocuğum 2 aylık oldu daha duyamadım
Kimi doktorlar 3. Ayda kalp atışı dinletiyormuş. Sizin doktorunuz da mı öyle?
Evet burdaki sağlık ocağında ultrason cihazı var. 7. Haftada gebeliği bildirmek için gittim. Bebek şimdi küçük sıradaki gelişinde bakarız demişti. Haftaya perşembe sağlık ocağında randevum var. İsterseniz, sağlık ocağındaki konfor ile doktorumun konforunu kıyaslayıp sizinle paylaşabilirim.
Cihazları çok eski gözüküyor. Çok bir beklentim yok.
Rica etseniz kalp atışını dinletirler.
İlk hastane muayenesinde gittiğiniz Dr gebelik bildirimi yapması gerekiyor.Bildirim yapılınca aynı gün aile hekimliğinin sistemine düşüyor ve sizi ariyorlar.Ama bazı hekimler bunu yapmadigi için git aile hekimliğinde kayıt yaptir diyorlar.Benim 3 gebeligimde de aile hekimliğinden arayıp izlem oluşturdular.
Evet bilmiyordum bildirmem gerektiğini, yaklaşık 14 haftalıkken falan bildirdim bildirdigim sağlık ocağı bana bir şey söylemedi . Ama ben sağlık ocagimi degistirdim diğeri bana uzak diye. Oradaki ebeye durumu söyledim bildirdim biraz geç oldu bildirmem sorun olur mu diye ebe de bana zaten kayıtlı olduğunuz sağlık ocağının sistemine hamile olduğunuz otomatik düşüyor dedi. Bunu bizim takip etmemiz lazım, sizi bizim cagirmamiz lazım belki anne gebelikte şiddet görüyordur, belki bebeği istemiyorlardır benim aylık çağırıp bunları kontrol etmem gerekiyor dedi. Bebek doğunca da 5 yaşına kadar benim takibimde olacak bunlar zorunlu şeyler dedi.
Benim ebe hiç böyle guzel şeyler söylemedi.
Sizin sisteme düşmüyor mu neden söylemeye geliyoruz cezası neymiş dedim
Sisteme düşmüyor. Ben takip edemezsem maaşımdan kesinti oluyor dedi
Devletin sağlık ocağı sisteminin bile düzeni yok baksana her sağlık ocağı farklı hizmet veriyor sinir oluyorum.
Soğudum sağlık ocağındaki hizmetten
Ben ebemi iyi ki değiştirmişim çok güzel ilgilendi benimle ve her geldiğinde bebek bakımı ve emzirme hakkında bilgilendirmeler yapacağım dedi. Devletin bütün sağlık alanı benim gözümde gerçekten çok kötü . Düzen yok , ilgi yok. Ben doktorumdan memnunum, tabi ki özel hastane gibi bir muamele beklemiyorum ama ayda bir 5 dakika bile sürmüyor muayeneler kafamda bir sürü soru oluyor içerisi o kadar kalabalık ki unutuyorum sormayı. Ben soru sormasam ufak bir bilgilendirme yapılmıyor. Ben direkt devletin tüm kurumlarından soğudum, bulunduğum şehirde tek bir özel hastane var ve orada özel diyemem şu an ticarethane gibi. Hakkımızda hayırlısı artık Allah iyi insanlara denk getirsin.
Geçen kilomu ölçmek için çağırdı. O zaman bir emzirme hakkında bahsetti. Ben kadın doğum servisindeydim orda emzirmeyi öğrendim derste de emzirmeyi analttılar gebe okulunda da anlattılar.
Zaten 3-4 haftada bir kendi doktorumu gormeye gidiyorum. Her gittiğimde ne yapılması gerekiyorsa yapıyor. Ayretten sağlık ocağına gitmek de ayrı saçma prosedür icabı sağlık ocağına gidiyormuşum gibi hissediyorum
Bi prüz çıkartmamak için gidiyorum.
Geçen gittiğimde bebeğin kalp atışını geç duydu. Ben hiç umursamadim bile doktorum zaten sağlıklı demiş. Ebe kendini kendine telaş yaptı.
Düzen gerçekten bozuk
Sizin umursamamanız iyi olmuş ben olsam onun telaşını görsem kesin çok tedirgin olurdum . Ellerindeki o makina zaten fetal doppler diye geçiyor trendyolda satılıyor fiyatida gayet makul. İhtiyaç halinde alınabilir
Sağlık ocagindaki hemsirem tanıdık ben çevremde bu haberin hemen duyulmasını istemiyorum gitmek zorunlu mu acaba zaten hastanede takip ediliyorum
Biraz geçtikten sonra duyurabilirsin bence sorun olcağini düşunmüyorum
Kaç haftalıksın?
Yarın 7. Haftaya giriyorum düşük riskim de var bebek aşağıda diğerinin akibeti belirsiz mümkün olduğunca saklamam lazım ama bildirme zorunlu mu onların yapması gereken bisey oluyor mu bilmiyorum
Ben kendimle ilgili anlatayım daha bilgili birisi cevap verir yine belki. Ben de kayıt açtırmadım henüz. 12+5’im. Doktora gittim bir kaç gün öncesi. Nst odasına gönderdi o da tam çıkarken oraya uğra kayıt açılsın dedi. Oraya gittiğimde de sağlık ocağına kayıt açtırdın mı dedi ben de hayır daha gitmedim dedim. O da bu hafta içinde git açtır illaki bugün olmak zorunda değil dedi. Bir kağıt verdi bunu giderken götür dedi. Bence öyle bir aciliyeti olsa söylerdi en kötü bir ay kadar daha bekle düşük tehliken azalsın istersen seni çok iyi anlayabiliyorum.
Evet zorunlu olsa soylerdi herhalde doktor sizin 12 de nst için erken değil mi daha
Neden nst ye girdiniz 12. Haftada merak ettim
5 haftalık hamileyken beta baktirmak icin gittim ben kayit açtırdım. İste bilgilerini aliyor hemsire arayinca ac dedi. Ben sonra yine kan tahlili yaptırdım. 9+6 haftalik hamileyim hic aramadilar bi sey demediler artik sonra ki haftalari bilmiyorm yani suanlik bi sorun olmaz ama kayit actirilmasi gerekiyor galiba. Ben gebelikten once her gitmemde hamile msn olursan kesin bize bildir diyodu hemsire
Sağlık ocağında gebelik kontrolleri ve aşılar yapılıyor. Bildirince aşılar icin arayıp haber veriyorlar.