Ya çok guzel yapiyorsunuz,simdidem sevdirmeyi başarmissiniz kardesini,benim oğlum hala algilamiyor karnimda bebek olduğunu,bebek gelsinmi diyorum hayiiir diyor,bebekden sonra nasil olucak bilmiyorum,krize falan girmezse iyi olur,insAllah çabuk alisir,bazi cocuklar kardesini vuruyor ondan cok korkuyorum,sevsin istiyorum.Gobeğimi açiyorum haraket ettikce bebek oğlum oda seviniyor,yumuşacikkk diye seviyor.
Orda bir bebek oldugunuda biliyor,ama tam algiladiğini dusunmuyorum.Anlamiyor bence.
Kaç yaşındaydı oğlun ? ![]()
Emin ol her ne kadar şimdi kızım hazır kardeşini karşılamaya diye düşünsem de doğduğunda herşey tersine dönebilir. Eşimle hep A,B,C planları yapıp duruyoruz her ihtimali düşünüp ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Çocukların beyin yapıları farklı olduğu için ters köşe yapmakta üstlerine yok maalesef ![]()
![]()
3 yaşında,her şeyi anliyor ama anlatmakda zorluk cekiyor,sozleri doğru temiz soyleyemiyor.Kreşe yazdirdik,çocuklarla ayni ortamda olursa konuşmasindada ilerileme olucakdir
doktorda kreşi önerdi.
Ne kadar ters koşe yapma ihtimali olsada yinede simdiden hazirlikli sayilir.Biraz şaşiracak ama tez alişir Rüya![]()
sevmeye baslamis simdiden
Çok iyi yapmışsınız kreşe yazdırmakla
Aslında oğlunla geçirdiğin vakitlerde konuyu bir şekilde kardeşine getirip sohbet oluşturabilirsin. O anlamıyor gibi görünse de içten içe kabullenmeye başlayacaktır gerçeği ![]()
Hep konusuyoruz bu konuda ama kabullenmiyor,babasina kiskaniyor beni,anne benimm diyor.Bende internetde bir vidyoda kardesin sana oyuncak getirecek diye soyluyorlar diye bir vidyo gordum. bebeği oyle sevdirmisler,ne kadar doğru bilmiyorum,bende bir kac gun once kardesin sana oyuncak getirecek dedim,Gidib gelib karnimi seviyor,araba getirsin bana diyor
Bebeği eve getirirken minik araba alib koymam sart olucak bebek almis diycem baska care yok,kac gundur gidip gelib araba getirsin diyor.
Aslında doğru bir şey değil kardeşin oyuncak getiriyor gibi gösterilmesi. Bu kez hep beklentiye girer çocuk. Ama artık bir kere söylemişsiniz siz, o oyuncağı almalısınız ama ekleyin de ‘Sadece bir kere oyuncak getiriyor, başka getirmeyecek’ diye ![]()
![]()
![]()
zaten eve gelişi için veririz bir,eve ilk getirdiğimizdeki tepkisini cok merak ediyorum.O aşamayı bi aşalım sever kardeşini zamanla![]()
![]()
![]()
@baby_ugur Elbette sever ama çocuklarda kardeşimi daha çok sevecekler korkusu olduğu için çocuğa da ne çok ilgi gösterip ne de çok ihmal edip süreci dengeli şekilde ilerletmek lazım. Bence siz başarırsınız ![]()
![]()
![]()
Arada kaç yaş olmalı bu konuyu düşünüyoruz eşimle. Yakın zamanda görümcemin ikinci bebişi oldu kızı 5 yaşında ve kabullenmesi çok zor oluyor maalesef. Çok akıllı ilgi aşığı bir kız o yüzden ilgi bölünmesini hiç kaldıramıyor. Allahtan kreşe gidiyor yoksa durumları fena. ![]()
İste o rahim toparlansın diye yapilan masaj. Sen de boyle yap dediler ama tersime geliyor
Supriz bi kutu hazirla ama bebegin esyasi olsun icinde ve icinde ozellikle su kitaplardan olsun
Buyuk kardesin adina basilmis.
Annenin karninda ne var
Buyuk abi
Buyuk abla
Eve biri daha geliyo
Bol bol boyle kitap goster.
Sorumluluk ver bezini getirirmisin emzigini verirmisin kiyafetini verirmisin.
Kardesine bakabilirmisin uyandimi
Kucuk kucuk seyler isteyebilirsin.
Sahiplenir oda ozaman
Ama eger yardim etmek istemiyosada zorlama
Kesinlikle yalniz birakma caktirmadan bisey
Yapabilir.
Zamanla alisacak zaten.
Gelen ebeye de sordum yasi cok kucuk idrak etmesi
Icin dedi.
Demin soyledigim seyleri tavsiye etti.
İnşAllah başaririm
Bebek doğdukdan sonra bu postda tekrar buluşuruz
bakalim durumlar nasil ireliliyor
Bebek doğdukdan sonra bende deneyeceğim bakalim işe yariyacakmi
Çok guzel anlatmissiniz,mutlaka deneyeceğim.Sorumluluk tasisin,kardesini kiskanmak yerine koruyup kollasin,kucuk yardimlaşmalar ile beraber buyuduruz kardesini,Boylelikle ona daha bağli olur doğru belirtdiniz.tesekkur ederim![]()
Bisey degil canim benim inshallah isine yarar
Merak etme hersey yoluna girer.
Evet ikinciyle birinci arasında yaş farkî oyle olmalı ki artik cocuk anlamalı bir kardeşi olacagını ve kıskanmamalı diye dusunuyorum.
Ben 5 sene falan ara vermeyi dusunuyorum.
Kardeşim 5 yaşında ablamın oğlu 4 yasında o yuzden kardeşim onu kıskanıyor.dayısı oldugunu bile bile.
Ama benim bebegimi kıskanmıyor,ben bebegimi seviyorum abla diyor bana.
O yüzden ben de 5 veya7 sene fark korymayı dusunuyorum.
Allah ne zaman kısmet ederse o zaman olur tabiki ama benim aklımda olan yaş farkı bu bakalım inşallah ![]()
![]()
Çocuğun ikinciyi kıskanmaması aslında anne babadan kaynaklaniyor en cok.
Burda vazife anneye ve babaya düşüyor arkadasım.
Evet benim cocugum yok bu ilk ama tecrube edindigim insanlar oldu etrafımda .
İlk cocugunun yaninda ikinciyi seversen okşarsan ve ilk cocuguna aynı şeyi yapmazsan bu çocukta kıskançlık yaratır.hem üzülür hem kıskanır.
İkinciye yaptiginin aynisindan ilk çocuğuna yapmazsan yien uzulur hem kıskanır.
Ve Allah korusun oylelerini gordum ki o dereceye geliyor ki bazı cocuklar kıskanclıktan kardeşini yalniz gordugunde ona zarar bile veriyorlar.
O yuzden dikkat etmek gerek bu durumlarda anne baba temkinli olmalı.
Hem bebegi korumalı hemde ikinciye gosterdigi ilgiyi ilk cocugundan esirgememeli.
Mesela ikinciye çingirakmi aldi.ilkede alsın.
Ayni seyden ondada olsun ki arada fark biraktiginizi dusunmesin.
Yemek yemediginde,kardeşine bak yiyor sen yemiyorsun dememeli!
Buda aşırı kiskanclik getiriyor ikinciyi hep ornek vermemeli anne baba.
Kucuk dediginiz seylere bile dikkat etmelisiniz.
Ve asla ikinci oldu diye ilkden ilgiyi azaltmamaya dikkat etmelisiniz.
Cunki daha cocuk ve onun anne baba ilgisine aşırı ihtiyacı var .ve siz ona az digerine cok ilgi verirseniz ilk cocugun kıskanır kendisini yalnız hiss eder.
Benim ablamda 4 yasında oğlu var 2 yaşında kızı ilk cocugu sanki anne sevgisinden mahrum kalmış gibi geliyor bana.
Anne baba dikkat etmeli bu durumlarda.
Diye dusunuyorum.
Ve tecrube edine edine gidiyorum şu gibi durumları
Sanada yardimci ola bilmişimdir umarım arkadaşım.
İnşallah anlata bildim demek istedigimi @baby_ugur
Çok tesekkur ederim canim,dogru belirtmişsin bende etrafimda oylelerini çok gordum,ilkine sen artik buyudun o daha bebek küçuk diye davraniyorlar,çocukta uzulduğunu kiskandiğini belli ediyor haliyle.Ben ilk oğluma o kadar bağliyim ki ikinci diğil üçuncude olsa onunla aramdaki bağ tamam baska o benim ilk goz ağrim,her ilki onunla yaşadim,ne kadar buyurse buyusun o benim icin hep minicik,babasida aynen öyle,bana diyor ki ikinci bebek geldikden sonra Uğuru ilgisizmi birakacaksin?şimdiden onu dusunuyor,öyle şeyi yapmam mumkunmu diyorum?ben ona sarilip uyumasam kendimi yarim hiss ediyorum,İkisinede ayni ilgiyi gostericem,İnsAllah iyi anne baba ola biliriz hepimiz.Çocuklar ilgi sevgi istiyor,hiç bir çocuğu bundan mahrum etmek hakkimiz yok.![]()
![]()
İlk çocuk ne kadar büyük olursa olsun aileye yeni bir bebek gelmesini başta kabul etmek zor olur zaten. Araya istersen 10 yaş fark koy, değişmez bu. Ben de kendi eltimden örnek vereyim mesela. Eltimin büyük kızı 6 yaşındayken ikinciyi yaptılar ve hiç ummadıkları şekilde tepki aldılar. Bilinçli diye düşünürlerken çocuk bir anda kardeşini düşman belledi. Elbiselerini, ayakkabılarını yırttı vs hep. Aradaki yaş farkıyla pek bir ilgisi yok yani anlayacağınız.
Ayrıca kıskançlığı da kötü bir duygu olarak anlamayın ve öyle yansıtmayın çocuğunuza. Kıskançlık da bir duygu, çocuğunuzun o duyguyu yaşamasına izin verin ve onun duygusunu anladığınızı gösterin. Önemli olan kıskançlığı dozunda bırakabilmek. Eğer çocuğun kıskançlık duygusunu içinde yaşamasına izin verilmezse çocukta kardeşine karşı öfke de olur şiddet de olur @Sevane18
Burda da sana katılmadığım noktalar var @Sevane18 ![]()
Mesela ilk çocuğun yanında ikinciyi sevmek, okşamak kıskançlık yaratır demen. Neden kıskançlık yaratsın ki ? Yenidoğan bir bebeğin sevgiye, okşanmaya daha çok ihtiyacı var hâlbuki. İlk çocuk etkilenmesin diye gizli saklı mı sevilmeli ? Hayır. Bunun yerine ilk çocuğu da sevgiye dahil ederek kardeş sevgisi hissettirilebilir. Ki zaten kardeş sevgisi olayı daha ikinci bebek anne karnındayken başlamalı. Anne karnındayken bebek her sürece dahil edilmeli. Mesela biz Rüya’yı AVM’ye götürürken bile Rüya artık öyle bir idrak etmiş ki kardeşi olacağını, 'Anne Eylül de bizimle geliyor değil mi ’ diye soruyor çünkü ben her anımıza hep daha doğmadan Eylül’ü de dahil ettim.
Diğer bir katılmadığım nokta da bebeğe ne alınırsa aynısından ilkine de almak konusu. Böyle bir şey yapılırsa çocukta asıl daha çok kıskançlık duygusu gelişir. Kendisi de bebekleşmeye başlar. Aksine bebeğe bir şey alınıyorsa mesela ilk çocuğun fikri alınabilir, o oyuncağın bebeğe uygun olduğu anlatılabilir. Kardeşinin eşyalarını alırken onun da fikri alındığını görürse daha çok hoşuna gider bu durum ve hala onun da evde bir birey olduğunun, kardeşi doğduğunda bunun değişmeyeceğinin farkına varmış olur. Mesela ben Rüya’nın bebeklik battaniyelerini Eylül’de kullanmak istedim. Çıkardım hurcu, Rüya’yı da çağırdım ve ona dedim ki ‘Rüya bunlar senin bebekken kullandığın eşyalar ama artık büyüdüğün için bunlar sana minicik gelir. Bu eşyaları doğunca kardeşin kullanabilir ama. Kardeşine hediye etmek istediğin eşyaları seçelim mi istersen’ dedim ve hem onun eşyalarının da özel olduğunu hem de bebek doğsa bile onun saygınlığının bozulmayacağını hissettirmiş oldum hem de kardeşini kabullenip kabullenemediğini anlamış oldum. Rüya seçti kardeşine vermek istediklerini ve birlikte bir aktivite de oluşturmuş olduk aslında. Eğer ben Rüya’dan habersiz, ona sormadan onun eşyalarını kardeşinde kullansaydım Rüya’da kardeşine karşı öfke oluşacaktı. ‘Doğmadan benim eşyalarıma bile sahip oldu’ düşüncesi oluşacaktı. Bu tarz küçük şeyler bile çocuğu kardeşine alıştırıyor aslında. Mesela Rüya artık resimlerinde ailemizi çizerken kardeşini de dahil etmeye başladı. Kabullendi artık. Ha bunlar yine de kıskançlığı önler mi, hayır. Rüya da illa ki kıskanacak ama önemli olan dozunu yakalayabilmek. Mesela bebek doğunca her bakımı abisi ya da ablası dahil edilerek yapılabilir. Ben öyle yapmayı düşünüyorum. Beraber duş aldırmak, beraber giydirmek, beraber doyurmak, beraber uyutmak vs. Şimdi nasıl bebeğin eşyalarını seçerken onun fikrini alıyorsak, bebek doğunca da bakımına, sevmelere ablasını da dahil ederek aile olduğumuzu hissettireceğiz.
Bu iki konuda böyle yapılmalı