Arkadaşlar geçen gün eşimle dışarıya bebişimizin kontrolü için çıkmıştık 11 gibi, evden çıkmadan bir şeyler de atıştırdım. Kontrolden sonra simit/peynir/ayran şeklinde kahvaltı yaptık bir mekanda. Hesabı ödemeye giderken birden gözüm karardı eşime bayılmak üzereyim gözüm karardı beni oturt demeye kalmadan küt bayılmışım. İşte ambulans geldi tansiyonumu ölçtü 9/6 çıktı şekerin de normal ayran iç dedi gitti. Sonrasında kendimi toparladım tabi çünkü tansiyonum hamilelikte hep 9/5 9/6 civarı seyrediyor. Bugün de eşimle yine dışarıda bir şeyler yedik, kalkar kalkmaz yine bayılacak gibi oldum soğuk bir ter bastı, bir de bayılma hissiyle birlikte hep büyük tuvaletim geliyor gibi oluyor. Kendim de sağlıkçıyım normalde ama ilk kez yaşadığım durum olunca panik yaptım. Yemeğe kadar bir şey yok, yemekten sonra bulantı, bayılma hissi neden olur? Şekerle mi ilgili bir problem olabilir sizce?
Canım, öncelikle yaşadıkların seni korkutmuş olabilir ama burada birlikte bir çözüm bulabiliriz. Anlattıklarına bakılırsa, bayılma hissi, soğuk terleme ve tuvalet ihtiyacı gibi belirtiler tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon) ya da kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) ile ilişkili olabilir. Gebelikte bu tür belirtiler oldukça yaygın görülebiliyor, özellikle tansiyonun zaten düşük seyrediyorsa. Şimdi detaylıca bakalım:
Olası Nedenler:
- Kan Şekeri Düşüklüğü (Hipoglisemi):
Yemek sonrası ani şeker düşüşleri, yemeklerden hemen sonra böyle baygınlık hissi yaratabilir.
Gebelikte kan şekeri dengesi değişebilir ve uzun süre aç kalmak ya da hızlı karbonhidrat tüketimi (örneğin simit gibi) bu durumu tetikleyebilir.
- Tansiyon Düşüklüğü (Hipotansiyon):
Tansiyonun zaten düşük seyrediyorsa, ani pozisyon değişiklikleri (örneğin otururken kalkmak) bu hissi tetikleyebilir.
Kan dolaşımı hamilelikte yavaşlar ve bu da baş dönmesi ve baygınlık hissine yol açabilir.
- Sindirim Sisteminin Yavaşlaması:
Gebelikte hormonlar sindirimi yavaşlatır. Bu durum yemekten sonra mide ve bağırsaklara aşırı kan akışı gerektirir ve beyine giden kan azalabilir, bu da baygınlık hissine neden olabilir.
- Ortostatik Hipotansiyon:
Otururken ya da yatarken aniden ayağa kalktığında tansiyonun düşmesiyle baygınlık hissi yaşanabilir.
Ne Yapabilirsin?
- Düzenli ve Dengeli Beslen:
Uzun süre aç kalmamaya çalış ve gün içinde sık sık, küçük öğünler tüket. Protein, kompleks karbonhidrat ve sağlıklı yağ dengesi olan bir kahvaltı yapmayı dene. Örneğin, simit yerine tam tahıllı ekmek, yumurta ve biraz yeşillik tercih edebilirsin.
- Pozisyon Değiştirirken Dikkat Et:
Aniden ayağa kalkma, oturduğun yerden yavaşça kalkmaya çalış. Bu, tansiyonun daha stabil kalmasına yardımcı olur.
- Bol Sıvı Tüket:
Gün içinde yeterince su içtiğinden emin ol. Dehidrasyon da tansiyon düşüklüğünü kötüleştirebilir.
- Doktor Kontrolü:
Bu durum sık tekrarlıyorsa, doktoruna danışmanı öneririm. Kan şekerini ölçtürmek için bir şeker yükleme testi veya gerekirse açlık-tokluk kan şekeri takibi yapılabilir. Ayrıca demir eksikliği anemisi gibi durumlar da benzer belirtiler yapabilir, bu yüzden kan değerlerini kontrol ettirmen faydalı olabilir.
- Yanında Küçük Atıştırmalık Taşı:
Baygınlık hissini önlemek için çantanızda kuru meyve, ceviz veya bir küçük bisküvi gibi bir şeyler bulundurabilirsin. Ani bir kan şekeri düşüşü olduğunda bunlar seni toparlayabilir.
Senin yaşadıkların, özellikle gebelikte oldukça sık görülen bir durum gibi görünüyor, ama doktor kontrolü her zaman önemli. Kendine dikkat et canım, yavaş hareket etmeye çalış ve bolca dinlen. Harika bir iş çıkarıyorsun, az kaldı!
Geçmiş olsun bende bu tarz bir sey yasamistim benimde tansiyonum ayni cikti sonra acile gittim hemen doktor kan tahlili aldi muhtemelen demir eksikligi anemisinden kaynaklanmistir dedi ve degerlerim cok düşük çıktı kansizliktan dolayi olmustu
Benim de tahlilde sınırda çıkmıştı demir, doktor erken demire başlayacağım demişti hatta. Ondan kaynaklı olabilir cidden canım. Doktora gitmeden yeniden bi test yaptırsam olur sanırım.
Aynen benimde demirim 10 lardaydi ama bayilmaya yetti yani çok kötü olmuştum
Bunu on gün önce bende yaşadım yani normal zamanda olmuyo sadece yemek yiyince oluyor acile gidince kadın doğumdaki hemşire gebeliğe bağlı reaktif hipoglisemi diye bisiden bahsetti biraz araştırınca bendeki belirtileri aynı böyleydi endokrine yönlendirdiler ama doğuma az kaldı hastanelerde dolanamicam gitmeden kendime diyet yaptım beni etkileyen ne onu keşfettim nişastalı gıdalar anında bayılma hissi baş dönmesi dudak kuruluğu ve terleme yapıyor farkettim bunu kestim karbonhidrata da dikkat ediyorum böyle böyle doğumdan sonraya bakicam devam ederse endokrine gorunecegim.
Benim bu artık tüm gün tansiyon düşüklüğüne ve halsizliğe yayıldı. Dün bir saatliğine dışarıya çıktım markete, eve zor döndüm mide bulantısı her an bayılacak hissi bi garip cidden. Ayağa kalkamaz oldum resmen.
Genele yayiliyorsa kan sonucu verin bakalım bı yine dahiliye görsün öyleyse çok geçmiş olsun bebeğinizin size sizin de kendinize ihtiyacınız var