Merhaba Anneler dün 4 aylık oğlum verem aşısını oldu ben aşıdan 3 gün sonra banyo ettiriliyor diye biliyorum ben unutup hemen banyo ettirdim peşinden acaba bişiy olur mu şuan bir huzursuzluğuda yok ama yine de sormak istedim
Bu, özellikle de [Türkiye’de sıcak ve soğukla ilgili tuhaf inançlarımızın uzantısı]olarak gelişen, çoğu durumda adı verilen eski bir aşılama yönteminden kalma, tamamen yanlış bir düşüncedir ve günümüzde herhangi bir bilimsel temeli bulunmamaktadır. Aşı olduktan sonra dilediğiniz gibi duş alabilir veya banyo yapabilirsiniz.Bu, aşının etkisini herhangi bir şekilde değiştirmeyecektir. Hatta birçok aşının yan etkilerinden biri olan ateş yükselmesine karşı ılık bir duş almak size daha iyi hissettirebilir.
Bu inancın temelinde, [çiçek hastalığına (Variola) karşı geliştirilen aşılarda] derinin yırtılıp altına çiçek hastalığının sebep olduğu pulları koyma uygulamasından kalma önlemler yer almaktadır. Eski aşı yöntemleri sırasında açılan yaralar sıcak duş sırasında açılarak iltihaplanabileceği için, birkaç gün boyunca duş alınmaması önerilmekteydi. Günümüzde ise artık bu tür bir aşılama uygulaması kalmamıştır ve dolayısıyla duşa karşı uyarılar tamamen temelsiz iddialardır.
Böyle bir makale buldum ben.Pek bilgim yok.![]()
Aşı yerinin enfeksiyon kapmaması için hemen banyo yaptırılmaması öneriliyor genelde. Eğer bebeğinizde ya da yara yerinde herhangi olumsuz bir şey yoksa endişe etmeyin
Daha dün bu konuda video izledim. Dr osman beyin videosu korkmayın bir şey olmaz diyordu. Maşallah zaman ne çabuk geçmiş