Doğumuma çok var ama Instagram’dan Tesadüfen bir sayfada topuk kanıyla ilgili bir gönderi gördüm Altındaki yorumları okudum ve zararlı olduğuna dair Bazı Düşünceler var internetten baktığımda da fikirler ikiye bölünmüş gibi bu konuda düşünceleriniz nedir
Benim eşimde yaptırmak istemiyor o topuk kanı olayı Twitter da çok gündem oldu insanları dayatıyorlar verem aşısı hakkında vereme çare olduğu kesin kanıtlanmamış ama verem yapma ihtimali kesin olarak kanıtlanmış bende eşime döndüm bende yaptırmak istemiyorum ve yaptırmıcam
Yaptırmak gibi bi zorunluluk yok yani oyle mi
Merhabalar
Bebeklerde topuk kanı alımı genellikle doğumdan sonra yapılan bir tarama testidir.
Yenidoğan tarama testi olarak bilinen bu test, bebekte genetik hastalıkları veya metabolik bozuklukları erken teşhis etmeye yardımcı olabilir. Topuk kanı, bu testler için kullanılan bir örneklemedir ve erken müdahale ile olası sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Bebeklerde topuk kanı alımı genellikle güvenli bir prosedürdür. Ancak, uzman sağlık profesyonelleri tarafından gerçekleştirilmesi ve uygun hijyen koşullarının sağlanması önemlidir. Topuk kanı alımı sırasında bebeğin acı hissetmesini minimize etmek için genellikle bebeğin topuğu ısıtılır ve hafifçe masaj yapılır.
Ben yaptırdım ve kesinlikle öneriyorum. Genetik hastalıkların da salgın hastalıkların da arttığı şu dönemlerde kesinlikle aşıların da bu tarz tarama testlerinin de yapılması taraftarıyım
Ozaman hastanede yaptirip birde saglik ocaginda yaptirmama gerek yoktur heralde
Verem aşısı devletin zorunlu tuttuğu bir aşı ve sen yaptırmak istemiyorum dersen sağlık ekipleri evine gelip bebeğe yaparlar ve sana ve eşine de cezai yaptırım uygulayabilirler
İkisinde de yapılması zorunludur çünkü farklı sistemlere giriliyor
Mesela SMA hastalığı bebeklerde şu anda çok yaygın Türkiye’de ve genellikle topuk kanı sonucunda öğreniliyor. Erken tanı ile tedaviye başlanıyor. Ya daha geç öğrenilmiş olsa ne yapardınız ?
Bu gibi şeyler artık tarama testlerinde de çıkıyor diye biliyorum ben anne karnında öğreniliyor
Bu da bir tarama testi zaten ama anne karnında yapılan tarama testleri %100 doğru sonuç vermiyor genelde. O yüzden doktorlar doğumdan sonra bebeğin topuğundan kan alarak bir sorun olup olmadığını netleştirmiş oluyorlar
Ayrıca SMA ve bunun gibi hastalıklar genelde doğumdan sonra yapılan bu testlerle öğreniliyor
Bebeklerde topuk kanı testi, doğumdan sonraki ilk günlerde yapılan önemli bir sağlık taramasıdır. Bu testin amacı, bebeklerde bazı genetik, metabolik ve endokrin hastalıkları erken tespit etmektir. Özellikle fenilketonüri, hipotiroidizm ve orak hücre anemisi gibi ciddi hastalıkların erken teşhisi için bu test kullanılır.
Topuktan kan alınmasının nedenleri şunlardır:
- Yeterli Kan Miktarı: Bebeklerin damarları küçük ve daha zor ulaşılabilir olduğundan, topuktan alınan kan, gerekli miktarda kan örneği sağlamak için daha uygun bir yöntemdir.
- Daha Az Ağrılı: Topuktan kan alma işlemi, damardan kan alma işlemine göre bebek için daha az ağrılıdır.
- Güvenlik ve Kolaylık: Topuk, sterilize edilmesi ve kan alınması kolay bir bölgedir, bu da enfeksiyon riskini azaltır.
Topuktan alınan kan ile damardan alınan kan arasındaki farklar şunlardır:
- Kanın Türü: Topuktan alınan kan, kapiller kan olarak bilinir ve dokulardan oksijen ve besin maddelerinin alışverişini yansıtır. Damardan alınan kan ise venöz kan olup, genellikle farklı türde testler için kullanılır.
- Test Amaçları: Topuktan alınan kan, özellikle yenidoğan tarama testleri için tercih edilirken, damardan alınan kan daha genel laboratuvar testleri için kullanılır.
Her iki kan alma yöntemi de kendi amaçlarına göre önemli ve farklı tıbbi bilgiler sağlar. Topuk kanı testi, bebekler için hayati öneme sahip erken teşhis aracı olarak kabul edilir.
Anneler bazen hamileyken bazi asilari yaptirmadigi Icin cocuk dogunca soruyolar. Ben dordunede yaptirdim hic de bi sakinca yasamadik.5 hafta suruyo sonucun cikmasi Gecen geldi positif cikti iyi cikti anneye sarilmis sekilde yapiliyo ayni gun kulak testi de yapiliyo
Topuk kanı zorunlu 1. Hastanede 2. Sağlık ocağında yapılır
Hiç bir zararı yok bence yaptırılmalı. Bebeğin topuğuna iğne batırıp tarama testinde; fenilketonüri, hipotirodi, biotidinaz eksikliği ve kistik fibrozis gibi hastalıkların taraması da yapılmaktadır. Bence çok önemli yaptırılmalı. Burda bi kız topuk kanı sayesinde tanısı konuldu.
Bilimsel kanıtın linkini atar mısın merak ettim
Topuk kanı yaptırmadım.doktorumuz 3 cü ayı dolduktan sonra yapılacağını söyledi.Yani 1 hafta sonra yaptıracağım.Aşıysa mutlaka yaptırılmalı bence.Hem yaptıranlarında hakkını yemiş oluruz
Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazisi yönünden taranması önemlidir. Ayrıca alınan aynı kan ile 09 Mayıs 2022 tarihi itibariyle Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması da yapılmaktadır.
Araştırmalara göre verem yapma ihtimali daha yüksek bebeğimi neden bu riske atayım diye düşünüyorum tabiki herkesin kendi düşüncesi
Şimdiye kadar hangi bebek verem olmuş peki Türkiye’de ? Zaten yapılan aşı verem hastalığının olmasını sağlayan mikrobun ya da bakterinin zayıflatılmış hâli. Yani bebeğin vücudu bu hastalığa alışsın diye zayıflatılmış yani öldürücülüğü yok edilmiş şekilde yapılıyor. Bence sosyal medyadaki herşeye de pek kulak asmamak lazım ki zaten Türkiye’de zorunlu tutulduğu için genelde kişinin fikri sorulmuyor