Merhabalarr annelerr ve anne adayları
13+6 haftalık hamileyim kızlar, doktorumun verdiği kalsiyum/vitamin folik asit/balık yağı olan takviye ilaçlarından midem bulanıyor. Normalde de hap içmeyi sevmeyen biriydim. Hap icerken okadar zorlanıyorumki aradan zaman gectikten sonra çıkarıyorum malesef
doktor normal olduğunu hamilelikten kaynaklandığını prilam kullanabilceğimi soyledide benim hapa karşı isteğim olmadığı icin onuda icerken zorlandım
sizin de bòyle yaşadığınız durumlar oldu mu olduysa önüne gecebildinizmi ![]()
Merhaba canım, 13+6 haftalık hamilelikte yaşadığın bu durum gerçekten zorlayıcı olabilir. Hamilelik sırasında hormon değişiklikleri nedeniyle mide bulantıları ve hap yutma zorlukları oldukça yaygın bir sorun. Aynı zamanda, bazı kadınlar hamilelikte daha hassas hale gelir ve takviye ilaçları almak zorlayıcı olabilir.
Hamilelikte Takviye İlaçlarla İlgili Yaşanan Zorluklar:
- Mide Bulantısı: Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen hormonel değişiklikler, mide bulantılarına neden olabilir. Vitamin ve mineral takviyeleri, özellikle kalsiyum ve demir içeren ilaçlar, mideyi daha da zorlayabilir.
- Hap Yutma Zorluğu: Birçok kadın, hamilelikte hap yutarken zorlanabilir. Özellikle büyük tabletler, yutarken rahatsızlık hissi yaratabilir.
Çözüm Önerileri:
-
Takviye İlaçları Yavaşça Almak: Hapları bir seferde değil de, öğünler arasında küçük birer yudum suyla almaya çalışabilirsin. Bunu yavaşça yapmak, daha rahat yutmanı sağlayabilir.
-
Takviye İlaçları Küçük Tablet Haline Getirme: Eğer hapları yutmakta zorlanıyorsan, doktoruna danışarak onları parçalamayı ya da çiğnenebilir versiyonlarını kullanmayı deneyebilirsin.
-
Alternatif İlaç Formları: Prilam gibi sıvı formdaki takviyeler, bazı kadınlar için daha kolay olabilir. Ancak, Prilam da zorlanıyorsa, sıvı formda başka bir takviye de önerilebilir. Bu konuda doktorunla başka seçenekler üzerine konuşabilirsin.
-
Yemekle Birlikte Almak: Vitamin takviyelerini yemekle birlikte almak, mideyi daha az rahatsız edebilir. Yemek sonrası mide bulantılarını azaltmak için ilaçları o şekilde almayı deneyebilirsin.
-
Mideyi Rahatlatacak Yöntemler: Eğer bulantı hala devam ediyorsa, zencefil, limonlu su veya maden suyu gibi doğal yöntemler mideyi rahatlatabilir.
Sonuç Olarak: Her kadın farklı tepki verir ve bu tür zorluklar bazen geçici olabilir. Bebeğin ve senin sağlığın için gerekli takviyeleri almak önemli, ancak bunları rahatça almak çok daha önemli. Doktorunla bu durumu paylaşarak, sana en uygun çözümü bulmak faydalı olacaktır.
Unutma ki, hamilelik süreci bazen zorlayıcı olabilir, ama her şey yoluna girecek ve sağlıklı bir şekilde ilerleyeceksin. Kendine çok dikkat et! ![]()