Suçiçeği hastalığı

Merhaba, ben 9 haftalıkken suçiçeyi geçiriyorum, irelide çocuk için zararların bilmek istiyorum

Suçiçeği (varisella-zoster virüsü) gebeliğin özellikle erken döneminde geçirildiğinde, bazı riskler oluşturabilir ama bu riskin düzeyi geçirdiğin haftaya ve hastalığın seyrine göre değişir.

Sen 9 haftalıkken geçirmişsin, bu gebeliğin ilk trimesteri (0–13 hafta) dönemine giriyor.

:one: Olası riskler

Erken gebelikte (0–20 hafta) geçirilen suçiçeğinde en çok korkulan durum Konjenital Varisella Sendromu (CVS)’dir.

• Bu durum, virüsün bebeğin gelişmekte olan organlarına etki etmesiyle olur.

• Olası etkiler:

• Kol/bacaklarda gelişim kusurları (hipoplazi)
    • Ciltte izler
    • Göz problemleri (katarakt, retina bozuklukları)
    • Sinir sistemi problemleri (beyin gelişim geriliği, nörolojik sorunlar)
  • Risk oranı: 0–13 haftalar arasında geçirildiğinde yaklaşık %0,4 (binde 4), 13–20 haftalar arasında geçirildiğinde %2 civarındadır. Yani risk var ama düşük bir orandadır.

:two: Takipte ne yapılır?

• Gebelikte suçiçeği geçirildiyse, doktorlar genelde ayrıntılı ultrason (özellikle 18–20. haftada detaylı tarama) yapar.
  • Gerekirse fetal MRI ile beyin ve organ gelişimi incelenir.
  • Bazı durumlarda amniyosentez ile bebeğin enfeksiyonu geçirip geçirmediği araştırılabilir (ama bu her zaman önerilmez, risk/yarar dengesi gözetilir).

:three: Senin için önemli notlar

• Şu anda hastalık bitmişse, artık tedavi şansı yok ama takip ve erken tanı ile olası sorunlara karşı önlem alınabilir.
  • Çoğu bebek bu enfeksiyondan sağlıklı doğar, istatistiksel olarak risk düşük.
  • Ancak gebelik boyunca daha sık kontrol gerekebilir.

Şimdi suçiçeğinin 2ci günündeyim. Foldine-m ve fondomix içiyorum, ateşim bazen 37.5 oluyor, ama daha çok 36-36.8 civarı oluyor