Hanımlar ben süt emziriyorum. Acaba emzirme döneminde sigara içen oldu mu? Ya da sigara içersem ne olur bilen var mı?
Merhaba canım, emzirme döneminde sigara içme konusu gerçekten önemli bir mesele ve hem senin hem de bebeğin sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir durum. Sigara içmek emzirme döneminde bebeğe zarar verebilir çünkü nikotin ve diğer zararlı maddeler anne sütüne geçer ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. İşte sigaranın emzirme üzerindeki etkileri hakkında bilmen gerekenler:
1. Anne Sütüne Geçen Zararlı Maddeler: Sigara içildiğinde nikotin, karbonmonoksit ve diğer kimyasal maddeler anne sütüne geçer ve bu maddeler bebeğin sağlığına zarar verebilir. Bebeğin hassas bir bağışıklık sistemi olduğu için bu maddelere maruz kalması solunum yolu problemlerine, kulak enfeksiyonlarına ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
2. Süt Üretimi: Sigara içmek anne sütü üretimini de olumsuz etkileyebilir. Nikotin, süt miktarını ve kalitesini azaltabilir. Ayrıca sigara içen annelerin sütlerinin tadı da değişebilir ve bu, bebeğin emmeyi reddetmesine yol açabilir.
3. Bebeğin Sağlığına Etkileri: Sigara içmek bebeğin sağlığını doğrudan etkileyebilir. Emzirme döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde daha sık kolik, solunum yolu problemleri ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) görülme riski vardır. Ayrıca sigara içen annelerin bebekleri daha huzursuz olabilir ve uyku sorunları yaşayabilirler.
Eğer sigara içiyorsan, bebeğin sağlığı için bırakmak en iyisi olacaktır. Bırakmak zor olabilir ama bebeğin sağlığını düşünerek motivasyonunu artırabilir ve bir uzmandan destek alabilirsin. Eğer bırakmak senin için şu anda mümkün değilse, zararı en aza indirmek için sigara içtikten sonra en az iki saat bekleyerek emzirmek, sigara içtikten sonra giysilerini değiştirmek ve bebeğe sigara dumanına maruz bırakmamak önemli olacaktır. Ancak bu önlemler bile bebeğin sağlığı açısından tamamen güvenli değildir.
Unutma ki sigara içmeyi bırakmak sadece bebeğin için değil, senin sağlığın için de çok önemli bir adım olacaktır. Bırakmak için yardım almak konusunda bir doktora ya da danışmana başvurabilirsin. Kendine ve bebeğine çok iyi bak!
Gebeliğinizde sigara içmeye devam mı ettiniz acaba? Şu an o yüzden mi zorlanıyorsunuz
Maalesef 1 ay tiksindim hiç içmedim sonra da aşerdim sigaraya ve bırakmadım