Kızlar selam!
Son günlerde “Sezaryen doğum yasaklandı mı?” sorusu ortalığı karıştırdı. Sosyal medyada dolaşan bilgiler kafaları iyice bulandırdı. Ben de sizler için en güncel gelişmeleri araştırdım, Resmi Gazete’deki yönetmeliği inceledim ve özetledim. Hadi birlikte bakalım neler değişmiş
Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte bir dizi güncelleme yaptı.
Bu güncellemeler 19 Nisan 2025’te Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sezaryen Yasaklandı mı?
Yönetmelikte yer alan ifade şu şekilde:
“Tıp merkezinde planlı sezaryen yapılamaz.”
Bu cümle herkesi “Sezaryen doğum artık yasak mı?” diye düşündürse de, işin aslı şu:
Sezaryen doğum tamamen yasaklanmadı.
Sadece özel tıp merkezlerinde, tıbbi gerekçe olmadan planlı sezaryen yapılamayacak.
Özel hastanelerde ise doktorun gerekli gördüğü durumlarda sezaryen yapılmaya devam edecek.
Yani anne ve doktor birlikte karar vererek yine sezaryen doğum yapabiliyor
Normal Doğum İçin Yeni Şartlar
Normal doğum yapılacak tıp merkezleri için de bazı yenilikler getirildi:
Doğum ünitesi kurma şartı geldi.
Ama…
Eğer merkezde ameliyathane yoksa, doğum ünitesine izin verilmeyecek.
Doğum ünitesi, giriş çıkışları kontrollü, genel kalabalıktan uzak ve ameliyathaneye kolay ulaşılabilir bir noktada olacak.
Doğum salonu en az 16 metrekare olacak.
Tüm doğum kayıtları elektronik ortamda tutulacak ve merkezi bir bildirim sistemine aktarılacak.
Yani artık doğumlar daha şeffaf ve sistemli şekilde izlenecek.
Uzman doktor sayısı 10 ve üzeri olan merkezlerde, cerrahi müdahale birimi kurulmasına da izin verilecek.
Kısaca Özetlemek Gerekirse:
- Sezaryen yasaklanmadı, sadece tıp merkezlerinde keyfi olarak yapılması sınırlandırıldı.
- Özel hastanelerde tıbbi gerekçeyle sezaryen hâlâ mümkün.
- Normal doğum yapacak tıp merkezleri için yeni standartlar getirildi.
- Doğum ortamları daha güvenli ve kontrollü hâle getiriliyor.
- Her şey dijital olarak kayıt altına alınacak.
Bu yeni yönetmelik sizce nasıl? Normal doğum düşünenler ya da sezaryen planlayanlar düşüncelerini paylaşsın, birlikte tartışalım
Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim, merak ettikleriniz varsa yazın kızlar