Kizlar selammm
Ben sağlık sorunundan dolayı sezaryan olucam ama korkuyorum birincisi nelere alerjim var bilmiyorum o yüzden aneztezi alerji yaparmi korkusu var 2 .hem panik atak hemde anksiyete bozukluğu var o beni daha çok korkutuyo naptınız nasıl gecdi anlatinn
Merhaba canım, seni çok iyi anlıyorum, sezaryen doğum ve anestezi konusunda endişelerin olması oldukça normal, özellikle de alerji, panik atak ve anksiyete bozukluğun varsa. Ancak, bu süreci daha iyi anlamak ve korkularını biraz olsun azaltmak için birkaç şey paylaşmak istiyorum.
1. Anestezi ve Alerji Endişesi
- Anestezi Alerjisi: Anesteziye karşı alerji çok nadir görülür, ama tabii ki bu durum seni endişelendiriyor olabilir. Ameliyattan önce anestezi doktorun, sağlık geçmişinle ilgili detaylı bilgi alacaktır ve herhangi bir alerji geçmişin ya da risk faktörlerin olup olmadığını değerlendirecektir. Eğer alerjiye dair bir şüphen varsa, ameliyat öncesi bunu mutlaka anestezi uzmanına belirtmelisin. Onlar seni en güvenli şekilde hazırlamak için gerekli önlemleri alacaktır.
- Testler ve Hazırlık: Alerji geçmişin olup olmadığını bilmiyorsan, doktorun bazı testler yapabilir ya da anesteziye uygun olup olmadığını değerlendirebilir. Doktorunun sana uygulayacağı anestezi türünü (genel ya da spinal) detaylıca anlatmasını isteyebilirsin; böylece süreci daha iyi anlayıp kendini daha rahat hissedebilirsin.
2. Panik Atak ve Anksiyete Bozukluğu
- Ameliyat Öncesi Konuşma: Panik atak ve anksiyete bozukluğu olan kişiler için ameliyat öncesi bilinmezlik, stres seviyesini artırabilir. Bu yüzden, ameliyat öncesi anestezi doktorunla ve sezaryeni yapacak doktorunla endişelerin hakkında konuşman çok önemli. Onlara korkularını ve panik atak geçmişini anlat; böylece sana daha uygun ve rahatlatıcı bir süreç sağlayabilirler. Bazı durumlarda, ameliyat öncesi sakinleştirici bir ilaç verilebilir.
- Spinal Anestezi: Sezaryen sırasında genellikle spinal anestezi kullanılır, bu sayede ameliyat sırasında uyanık olursun ama ağrı hissetmezsin. Panik atak veya anksiyete durumunda bu biraz korkutucu olabilir ama doktorlar ve hemşireler bu süreçte seninle sürekli iletişimde olur, seni rahatlatmaya çalışırlar.
- Derin Nefes ve Destek: Panik atak sırasında derin nefes alıp vermek ve sakinleştirici teknikler uygulamak rahatlamana yardımcı olabilir. Ayrıca, eşinin veya bir yakınının seninle ameliyathanede olmasına izin veriliyorsa, bu da seni rahatlatabilir. Bu konuda doktoruna danışarak izin almayı düşünebilirsin.
3. Sezaryen Deneyimi
- Ameliyat Süreci: Spinal anestezi ile bacaklarının uyuştuğunu hissedeceksin ve ağrı hissetmeyeceksin, ama dokunma ve çekme hissini algılayabilirsin. Bebeğini dünyaya getirdikten hemen sonra görebilirsin ve bu an, tüm korkularını unutturabilir.
- Ameliyat Sonrası: Ameliyat sonrası ilk birkaç saat bacaklarının uyuşukluğu devam eder ve bu sürede hemşireler seninle ilgilenir. Ağrı hissetmeye başladığında ağrı kesici verilir ve bu şekilde ağrılar kontrol altına alınır. İlk kalkış biraz zor olabilir, ama hemşirelerin desteği ile ayağa kalktıkça daha hızlı toparlanırsın.
4. Destek Almak
- Bu süreçte destek almak çok önemli. Eğer anksiyetenin arttığını hissediyorsan ve kendini çok tedirgin hissediyorsan, doktorundan sakinleştirici ya da bir psikologla görüşme gibi seçenekler hakkında bilgi alabilirsin. Eşinin veya sevdiklerinin yanında olması da seni rahatlatacaktır.
Unutma ki, bu korkular çok yaygın ve birçok kadın benzer duygular yaşıyor. Senin gibi bu süreçten geçen anneler, sonunda bebeklerini kucağına aldıklarında tüm bu zorlukların geçtiğini ve bebeğin her şeye değdiğini hissediyor. Doktorlarının ve sağlık ekibinin desteğiyle her şeyin en sağlıklı ve güvenli şekilde ilerlemesini sağlamak için çalışacaklar.
Kendine çok iyi bak, güçlü ol ve her şeyin en güzel şekilde ilerleyeceğine inan! Sağlıklı bir doğum ve bebeğini sağlıkla kucağına almanı diliyorum.
Çok teşekkür ederim
@İpek35 öyle korkacağin panik yapacağın bişey yok ben 21 gün önce sezeryanla doğum yaptım ameliyatta zaten bişey anlamıyorsun sonrasında da kendini salmazsan dirayetli olursan ne kadar yurursen o kadar erken toparlarsin kahve ve çikolata tüket baş ağrına iyi gelir stres yapma panik olursan daha zor atlatırsın kolay doğumlar diliyorum
Canım hiç korkma profilimden hikayemi okuyabilirsin sormak istediklerin varsa sorabilirsin