Merhaba kızlar aranızda ilk bebesinde rotavirüs aşısı yaptıran şimdi bebeğine yaptıracak olan var mı? Doktorunuz ne diyor? Sizin düşünceniz ne?
Rüya’da neden bilmiyorum ama yaptırmamıştık. Çok pişman oldum çünkü geçen yıl Rüya rota oldu, hastanede yattı. Üstüne bir de bana bulaştı, Rüya’dan sonra da ben yattım hastanede. Bulaşıcı da olan bir hastalık maalesef. Yani o günler o kadar kötüydü ki anlatamam. Sadece sıvı ve serumla beslendik günlerce, sürekli ishal ve kusma vardı. O yüzden lütfen herkes yaptırsın
Rüya’da neden yaptırmamıştık hatırlamıyorum, muhtemelen unutmuşuzdur biz çünkü doktorumuzun önerdiğini hatırlıyorum. Tarihini unutmuşuzdur.
Eylül’de kesin yaptıracağız. Zaten Eylül’ün doktoru da yine Rüya’nın doktoru olacak. Ben yaşadığımdan biliyorum, sen de tereddüt etmeden yaptır arkadaşım
Laboratuvar da en sık gördüğümüz şeydi gaita incelerken. Biz her ne kadar bişey görünce mikroskopta sevinsek de aslında bu kadar önemli bişey olduğunu o zaman öğrendim. Ama şuan doktorlar 2 ye ayrılmış yarısı yaptırın diyo yarısı bebekte ne bu sıvı sevdası bırakın kendi halinde her aşamayı yaşasın diyo. Yine senin gibi bir anne anlatmış osman gönülalın da önerdiğini gördüm sizi de merak ettim açıkcası sağol arkadaşım yaptırcam tereddütsüz. 15.haftada mıydı?
Evet, doğru söylüyorsun arkadaşım. Doktorlar ikiye ayrılmış durumda. Ama önermeyen doktorlar çocuklar her aşamayı yaşasın diyor ama devir eski devir değil ki. Her gün yeni bir hastalık vuruyor ülkeleri. Şu an deprem bölgelerinde bile Beta Virüsü salgını var. Bizler bile şu dönemde bir griple bile başa çıkamazken o küçücük vücutlar nasıl dayansın. Mesela annem de bize her aşımızı yaptırmamış, her türlü hastalığı geçirdik ama kolay atlattık, neden ? Çünkü köyde yaşıyorduk ve herşey tamamen doğaldı. Şimdi ise köyde yetiştirilen meyve sebzelerin tohumları bile ilaçlı biliyor musun ? Gıda mühendisi olan arkadaşlarımdan duydum bunu üstelik. O yüzden bebeklerimizi riske atmayalım
Canım hangi haftada yaptırdık inan hatırlamıyorum. Doktor kontrolünde soracağım ben de doktora
Haklısın üstelik ben istanbulun bi ilçesinde yaşıyorum göç alan bi yer neydü belirsiz bi çok insan girip çıkıyor ülkemize salgılar böyle böyle artıyor. Umarım hiç bi çocuk bebek hasta olmaz.
Tohum konusundada evet biliyorum artık farkettiysen ata tohum diye bi tabir var adı fazlaca geçiyor son zamanlarda . Kadının birisi geçen haberlere çıktı her yerden toplamış zamanında ata tohumları ne kadar değerli bişey yaptığı. Bizde köyde büyüdük herşey en doğalından dı şimdi en basiti bi salatalık bile eski tat şekli yok üstelik benim dedem hala çiftçi pancar kabak fasulye patates eker eski verim olmadığı için önceden ektiği kadar çok değil kendilerine yeticek kadar eker hem devir değişti hem verimlilik hemde dediğin gibi doğallık kalmadı.
Aynen öyle arkadaşım, senin de bu fikirde olmana çok sevindim
Biz dün bununla da uğraştık. 1395 lira verdim. Ama siz biraz geç kalmadınız mı ikinci ayda yapılması gerekiyor 2. Ve 4. Ayda yapılıyor. Kusarsa ne olur diye sordum. Midesine dokunması bile bağışıklık sağlar dedi.
Nasıl bulaşıyor arkadaşım geçen aylarda duydum burda yoğun bakımlar rotadan dolup taşmış
Burda hep görüyorum. Daha çabuk büyüsün daha çok kilo yapsın diye defalarca ilaçlama yapıyorlar
Nefes yoluyla bulaşıyor arkadaşım maalesef
Çocukları korumak çok zor. Gelen giden yavrumun eline dokunuyor para sıkıştırıyor. Çok sinirlrniyorum hemen ıslak mendille siliyorum. Mikroba da ihtiyacı var diyorlar o zaman alalım çocuğu yerde sürükleyelim diyorum. İnsanların beyni mikrop olmuş
Bana 3. Ayda kontrol var tercih edersen rota aşısı var dedi emin olmak için nurana da sormuştum çok erken 2 ay çünkü zaten 3 aşı oluyo 2 ayında bi de bu olursa vücut nasıl kaldırsın
Bugün bizde bi çok yer gezdik rota aşısı ilk doz için aslında geçen gün de baya yer gezip not almıştım her yer 1400-1395 dedi 1300 lira diyen yer vardı şansımıza bugün ecza dükkanını komple kapatıyordu tek ilaç kalmamış. Beklerseniz ayarlarım yarına dedi bizim de bugün gitmemiz lazımdı sağlık ocağına o yüzden başka bi yerden pazarlık yaparak 1350 ye aldık ilk doz rotamızı da olduk. Bu arada bunu bi buz kalıbıyla birlikte verdiler soğukta bekletilmesi lazımmış seninki de soğukta demi?
Evet bizim de öyleydi. Buz kabını satıcı, işi bittikten sonra getirin dedi. Bi aşıya 1395 lira vermişim bi buz kabını hediye etmedi. Ben de götürmedim
Hahahah bizde götürmycez annem kemoterapi alıyodu ya ona da bağışıklılık için iğne veriyodular eczaneden aynı böylr buzla alırdık hep hiç de getirin demediler sanki ne burda getirin diyolar. Sağlık ocağındaki de götürcek misiniz diyo yok desek cepleyecek. Yedirir miyiz bizim sonuçta
Ohh ohh, önden bunları öğrendiğim iyi oldu sizden
Bu aşı ne zaman yapılır
Bize bir şey diyen olmadı ama neden şuan 28 gunluk
- ayda yapılır