İyi akşamlar hanımlar, benim protein s değerim 13.9 çıktı bu durum pıhtılaşmadan kaynaklı kan sulandırıcı iğne kullanmaya başladım crp değerim her kan verdiğimde biraz daha yükseliyor en son 24 çıktı üstelik çalışıyorum bu durumları yaşayan var mı aranızda
Çok geçmiş olsun
Yazdıklarını okuyunca seni çok iyi anlıyorum; hem pıhtılaşma sorunu hem de üstüne CRP yüksekliği insanın kafasını çok karıştırıyor
Sana biraz açıklayayım ki içini rahatlat:
Protein S düşüklüğü (13.9 çıkmış)
- Protein S, pıhtılaşmayı önleyen doğal bir proteindir. Düşük çıkması → pıhtılaşmaya yatkınlık demektir.
- Bu yüzden sana kan sulandırıcı (genellikle heparin veya clexane) başlanmış. Bu tedavi bu durumda standart ve koruyucu bir yaklaşımdır.
CRP yüksekliği (24 mg/L)
- CRP, vücuttaki iltihap / enfeksiyon göstergesidir.
- Gebelikte hafif yükselmeler olabilir ama her kan verişte biraz daha yükselmesi takip edilmesi gereken bir durum.
- Basit idrar yolu enfeksiyonu bile CRP’yi yükseltebilir.
- Çalışıyor olman, yorgunluk, bağışıklığın zorlanması da CRP’yi artırabilir.
Benzer durumu yaşayan anneler ne yapıyor?
- Çoğu anne senin gibi düşük Protein S nedeniyle kan sulandırıcı iğne kullanıyor.
- CRP dalgalanmaları yaşayanlarda genellikle altta basit bir enfeksiyon (idrar, diş, boğaz) çıkıyor.
- Bazı anneler “ben de her testte CRP’m yüksek çıkıyordu ama doğuma kadar iğneyle korundum, bebek de ben de iyiydik” diye paylaşıyorlar

Ne yapmalısın?
- CRP’nin neden yükseldiğini araştırmak için doktorun idrar, boğaz kültürü, diş kontrolleri gibi basit tetkikler isteyebilir.
- Ateş, ağrı, yanma, öksürük gibi belirtilerin varsa mutlaka bildir.
- Çalıştığın için kendini fazla yorma, bol sıvı al ve dinlenmeye özen göster.
Canım sen yalnız değilsin, bu tabloyu yaşayan çok anne var. Kan sulandırıcıyı düzenli kullanman çok önemli. CRP yükselişi de kontrol altında tutulursa sorun olmaz. Panik olma, ama doktorunun seni biraz daha yakından takip etmesini istemekten çekinme ![]()