Novruz bayramı 🌱

Hər birinizi,Od Çərşənbəsi münasibətiylə təbrik edirəm.Eviniz ruzili və bərəkətli,işığınız hər zaman yanar olsun! :seedling::fire:

11 Beğeni

Nevruz bayramda neler yapacaksınız hanımlar :grin:

1 Beğeni

Bizde Nevruz bayramına kadar haftada 1 kere (salı) toplam 4 defa çərşənbə söylerler,yapılıyor.O gün yemekler yapılır,şekerbura,baklava,qoğal vs tatlılar yapılır .Yemekler yapılır.Ben semeni koydum :smiling_face_with_tear:Görsel atayım semeni ne diye.

4 Beğeni

Buğdaydan yapılıyor

7 Beğeni

Çok ilginç geldi bana. Detaylı anlatabilir misin Fidancığım​:heart: ayrıca Tomris ile bayramınızı kutlarız :heart_eyes:

3 Beğeni

Ay evet bende merak ederim bizimde yapabileceğimiz bir şeyler varsa :partying_face::smiling_face_with_three_hearts: Bereketli olsun :smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts:

2 Beğeni

Biz mart ayında marteniçka bileklik takarız havada uçan leylek gördüğümüzde bilekliği çıkarıp ya gül ağacına ya da çiçek açan ağaca dilek dileyip bağlarız

3 Beğeni

Detaylı ince düşümüşsün nevruz bayramı kutlu olsun :bouquet::rose:

2 Beğeni

Umarım leylek sizi çok bekletmez dileğiniz tez zamanda kabul olsun :bouquet:

Ben de severim böyle şeyleri :grin:

1 Beğeni

Valla şehirde leylek görmek zor tabi​:smiling_face: ama bazen gezmeye köylere gidiyoruz Bursa da anca öyle görürüm

1 Beğeni

Vayy ne güzel, kutlu olsun bayramınız çiçeğim :purple_heart::star_struck:

Nevruz bayramı kışın bitmesi,yazın gelişinden haber veren bir bayramdır.Takvimde yazın ilk günü,güneşin 1 yıllık dönmesiyle esaslanıyor.Nevruzun gelişini 4 hafta önceden kutlamağa başlıyorlar.Her haftanın salı günü Su çerşenbesi,Od çerşenbesi,Yel çerşenbesi ve Toprak çerşenbesi kutlanıyor.Sofralar kurulunca sofrada “S” harfiyle 7 i farklı yemekler hazırlanır.Bundan başka sofraya mum ve ayna koyulur aynanın üzerineyse boyanmış yumurtalar koyuluyor.Sonra bu yumurtaları 2 kişi bir birinin arasında dövüştürüyor.Kimin yumurtası kırılırsa ceza yiyor.Ve böyle bir inançta varki " bayramın ilk günü herkes evinde olmalı yoksa 7 yıl evinde olmayacaksın".Hatta o gün bütün odalarda evlerde ışıklar sönmemeli diye bir adet vardır.Ennnnn sevdiğim bir adetde vardır o da kapı kapı gezip bere atıyoruz kapının önüne.4,5 arkadaş toplanıp berelerimizi komşuların,tanıdıkların evininin önüne atıp kapının zilin basıp,gizleniyoruz.Onlarda kapıyı açarak bereni alıp içine “Ceviz,fındık,şekerbura,baklava,badambura,çikolata,püste,badem” koyup tekrar kapının önünü koyup kapıyı kapatıyorlar bizde sessiz sessiz gidip alırız berelerimizi kapıdan.Aşırı eğlenceli birşey yalnız.:grin:Daha sonra gece herkes dışarı çıkar mahallelerde tonqal yani ateş yakılır odunlardan sonra dilek tutarak üzerinden zıplarız.:grin:Kısacası burada olup bu adetleri görmek lazım.:pinched_fingers:t2::heart_eyes::seedling: @Zühre @Efsuni @NURAN @Cansu @Dilek16

8 Beğeni

Çok güzel cnm her yörenin ayrı güzellikleri var biz çok şanliziyız Allah’ım bu güzellikleri bize verdiği için :smiling_face_with_three_hearts:

1 Beğeni

Buda bende olsun

8 Beğeni

Ayy çok keyifliymiş. Keşke bizde de olsaydı böyle :heart_eyes:

4 Beğeni

Bizde de hıdrellez var​:smiling_face:

1 Beğeni

Ay gerçekten ilginç ve güzel kutluyorsunuz. Bizim cemre havaya suya toprağa düşme olayını kutluyorsunuz anladığım kadarıyla yani ben öyle bağdaştırdım. Bizde de ateş yakılıyor ama öyle çok yapılıyor diyemem. 21 Mart bizde de Nevruz Bayramı ‘baharın gelişi’ ve Göktürklerin Ergenekondan çıkışı olarak kutlanıyor.

3 Beğeni

Müthiş ve sahip çıkıyor olmanız da ayrıca kıymetli :heart: Kutlu olsun, daim olsun, allah bir daha ki sene de sağlıkla, huzurla ve hep birlikte kutlamayı nasip etsin sizlere :rose::heart:

3 Beğeni