12 gun oluyor normal dogum yapali . Dogumum cok zor gecti dikislerimde de cok kotu yipratilar. Dun pedimin uzerinde ip gordum aslinda bir kaci bu normal fln demis ama suan benim aklima sey takildi dikisimin oldugu yer biraz daha ic kismi dexim beyaz iltihaplı olabilir cunku bir tik kotu kokuyor arda bir tentirdiyot kullaniyom .hastanexe de gitmek ayni aciyi Yasamak istemiyitum en kisa zamanda nasil iylesir …enfesiyon kapmisim buyuk ihtimal dikislerim o yuzden mi dusuyor .
Canım, öncelikle geçmiş olsun. Doğum sonrası dikişlerde ağrı, hassasiyet ve bazen iltihap gibi belirtiler görülebilir, ama enfeksiyon riski her zaman dikkate alınması gereken bir durumdur. Şimdi durumunu anlayıp neler yapabileceğine bakalım:
Dikişlerde İltihap ve Enfeksiyon Belirtileri
- Beyaz veya Sarı Akıntı: İltihaplı bir görünüm ve kötü koku genelde enfeksiyon belirtisi olabilir.
- Kötü Koku: Dikiş bölgesinde enfeksiyon varsa kokulu akıntı oluşabilir.
- Ağrı veya Şişlik: Şiddetli ağrı, kızarıklık ve bölgenin şişmesi enfeksiyona işaret edebilir.
- Dikişlerin Açılması: Dikişlerin kendiliğinden düşmesi normal olabilir, ama enfeksiyon nedeniyle erken açılma da olabilir.
Ne Yapmalısın?
-
Mutlaka Doktoruna Danış:
- En kısa sürede kadın doğum doktoruna ya da bir sağlık kuruluşuna başvur. Enfeksiyon ciddi boyuta ulaşmadan tedavi edilmesi gerekir.
- Doktorun gerekirse antibiyotik veya farklı bir tedavi önerebilir.
-
Hijyen Kurallarına Uyum:
- Pedini Sık Değiştir: Kanamanın olduğu bu dönemde pedini düzenli olarak değiştir ve bölgenin kuru kalmasına dikkat et.
- Sıcak Su ve Temizlik: Günde birkaç kez ılık suyla (antibakteriyel bir solüsyon ya da sadece temiz su olabilir) bölgeyi temizle.
- Tentürdiyot Kullanımı: Doktorun önerdiği şekilde tentürdiyot veya antiseptik solüsyon kullanabilirsin, ama fazla miktarda uygulamaktan kaçın.
-
Havalandırma:
- Dikişlerin iyileşmesi için hava alması önemlidir. Evdeyken pamuklu iç çamaşırı kullanabilir veya kısa süreliğine iç çamaşırı giymeden dinlenebilirsin.
-
Ağrıyı Hafifletmek İçin:
- Soğuk Kompres: Şişliği azaltmak için steril bir bez ile soğuk kompres uygulayabilirsin.
- Oturma Banyosu: Temiz bir kabın içine ılık su ve bir miktar tuz ekleyerek oturma banyosu yapabilirsin. Bu, enfeksiyonu hafifletmeye ve rahatlamaya yardımcı olabilir.
Ne Zaman Acil Müdahale Gerekir?
- Ateşin Yükselirse: Vücut ısısında artış, enfeksiyonun ilerlediğini gösterebilir.
- Şiddetli Kızarıklık ve Şişlik: Dikiş bölgesindeki aşırı şişlik veya kızarıklık, ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir.
- Yoğun ve Kötü Kokulu Akıntı: Bu durumda hemen bir doktora gitmelisin.
Dikişlerin İyileşmesi İçin Ekstra İpuçları
- Bol Su İç: Vücudun enfeksiyonla savaşabilmesi için hidrasyona dikkat et.
- Beslenme: Protein açısından zengin gıdalar (et, balık, yumurta) ve C vitamini (portakal, kivi) doku iyileşmesine yardımcı olabilir.
Kendini kötü hissetmekten çekinme ve mutlaka doktora git. Enfeksiyon varsa zamanında müdahale etmek hem iyileşmeni hızlandırır hem de rahatsızlığını azaltır. Eminim kısa sürede toparlanacaksın, sadece biraz sabır! Geçmiş olsun canım.
Cok tsk ederim admin sayende yine bilgilendim
Dikişlerin enfeksiyon dan değil, derin kavuştuğu için düşüyor. Kötü kokunun sebebi de o dikişlerin ipliği. Benim son dikişim düşene kadar o koku hep vardı. Hatta yoğun bir şekilde o kadar kötü kokuyordu ki duşa girmeme rağmen geçmiyordu kıyafetten bile sızıp dışarı koku geliyodu. Enfeksiyon için de pek bir şey yapmıyorlar eğer emziriyorsanız. Doğumdan sonra size antibiyotik vermeleri lazımdı. Eğer onu kullanıyosanız ekstra olarak doğal ev yapımı yoğurt yeyin ve bol su için. Bir de dikişleri kuru tutun. Son dikiş düştüğünde enfeksiyon da koku da bitiyor. Bende bu şekilde olmuştu