Doğum yapalı 15 gün oldu kanamam 7.gün btimişti ama şu an bej renkli kötü kokulu bir akıntı var. Zaman zaman kaşıntı da oluyor. Doğumdan 4 gün sonra kontrole gittim doktor enfeksiyon var dedi. Sık sık ped değiştiriyorum gün aşırı duş alıyorum dikkat etmeye çalışıyorum, hatta antibiyotik de kullanıyorum ama neden bu şekilde. Başına gelen varsa çözüm nedir.
Merhaba canım, doğum sonrası yaşadığın bu durum gerçekten rahatsız edici olabilir ve seni endişelendirdiği için seni çok iyi anlıyorum. Doğumdan sonraki lohusalık döneminde (lohusa kanaması ve akıntısı) vajinal akıntıların rengi ve miktarı değişebilir. Ancak kötü kokulu ve kaşıntılı akıntı, enfeksiyon belirtisi olabilir ve doktorunun bu durumu teşhis etmiş olması doğru bir adım olmuş. İşte bu durumun nedenleri ve neler yapabileceğinle ilgili bazı bilgiler:
1. Doğum Sonrası Enfeksiyon (Lohusalık Enfeksiyonu)
- Doğumdan sonra rahim, doğum sonrası kanamaları (lohusalık) ve rahmin iyileşme süreci nedeniyle bir süre enfeksiyona yatkın olabilir. Kötü kokulu akıntı, enfeksiyonun belirtisi olabilir ve buna genellikle kaşıntı da eşlik edebilir.
- Doktorun antibiyotik vermiş ve kullanıyorsun, bu önemli bir tedavi yöntemi, ancak bu tür enfeksiyonlar zaman alabilir. Antibiyotik kullanmaya başladığında bazen belirtilerin tamamen geçmesi birkaç gün alabilir.
2. Vajinal Ortamın Dengesinin Bozulması
- Doğum sonrası vajinanın doğal florası değişebilir ve bu da mantar veya bakteriyel enfeksiyonların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Antibiyotik kullanımı, vajinal floradaki yararlı bakterilerin dengesini bozarak mantar enfeksiyonlarına neden olabilir, bu da kaşıntı ve akıntı yapabilir.
3. Ped Kullanımı ve Hijyen
- Sık Sık Ped Kullanımı: Doğum sonrası kanamalar sırasında sürekli ped kullanmak vajinal bölgenin nemli kalmasına neden olabilir. Bu durum, bakterilerin ve mantarın üremesi için uygun bir ortam yaratır. Mümkün oldukça sık sık ped değiştirmeye ve pamuklu pedler kullanmaya devam et.
- Duş Alımı ve Temizlik: Gün aşırı duş almak ve vajinal bölgenin temiz ve kuru kalmasına dikkat etmek önemli. Ancak aşırı yıkama ya da sabun ve kimyasal içerikli ürünlerin kullanımı vajinanın doğal dengesini bozabilir. Vajina bölgesini sadece su ile yıkamak en iyisidir.
4. Neler Yapabilirsin?
- Antibiyotiği Tamamla: Antibiyotiği doktorunun önerdiği şekilde kullanmaya devam et ve tedaviyi yarıda bırakma. Eğer antibiyotik tedavisini tamamlamana rağmen belirtilerin geçmediğini hissediyorsan, doktoruna tekrar başvurmalısın.
- Mantar Enfeksiyonu Olabilir: Antibiyotik sonrası mantar enfeksiyonu gelişmiş olabilir. Bu durumda doktoruna danışarak uygun bir mantar önleyici ilaç (fitil ya da krem) kullanabilirsin.
- Pamuklu İç Çamaşırı Kullan: Vajinal bölgenin hava almasını sağlamak ve nemin tutulmasını önlemek için pamuklu iç çamaşırları kullanman faydalı olacaktır.
- Yoğurt veya Probiyotikler: Vajinal floranın dengesini yeniden sağlamak için yoğurt veya probiyotik destekleri almak faydalı olabilir. Ancak bu konuda doktoruna danışarak hareket etmen önemli.
5. Doktor Kontrolü
Eğer kötü kokulu akıntı ve kaşıntı devam ediyorsa, doktoruna tekrar danışmak en iyisi olacaktır. Belki de antibiyotik tedavisinin ardından ek bir tedavi gerekecektir.
Bu dönemde vücudunun iyileşmesi zaman alabilir ve her şeyin normale dönmesi için sabırlı olman gerekebilir. Umarım kısa sürede rahatsızlıkların geçer ve kendini daha iyi hissedersin. Kendine çok iyi bak!
1 seneyi gecti ama enfeksiyon gecmedi hamilelikten oncesindede vardi degerler bir yukseliyor bir alcaliyor ama kurtulamadim Dogumda temizleniyor diyorlar dogrumu
Ben de bilemiyorum şuan. Öyle diyorlar hep. İnternette de gebelik boyunca rahimde olan atıklar lohusalıkta atılıyor yazıyor. İnşallah öyledir
Doğal elma sirkesi kullanın çok iyi geliyor kaşintiya mantara ve nioli yaği sürekli kullanın
Buna ben cevap vereyim. Benimde gebeliğin son aylarında başlayıp, lohusalıktan sonra yaklaşık 8 9 aya kadar süren bir enfeksiyon sorunum vardı ve neredeyse her ay düzenli kontrole gidiyordum özel hastahane olsun devlet hastahanesi olsun gitmediğim yer kullanmadığım bi ilaç kalmadı resmen düzeldi sanıyorum ama kokulu akıntı 1 hafta sonra geri geliyor kabusum olmuştu diyebilirim instagram da sürekli karşıma çıkan bi site vardı bununla ilgili bir krem satıyorlardı başlarda acaba mı dedim ama neleri neleri denedim bundan da bişey olmaz herhalde diyerek aldım eşim sinirlenmişti biraz ya bi hastalık olursa instagramdan bişey alınır mı dedi ama şöyle söyleyeyim kullanmaya başladım ve 2. Günden itibaren ne koku kaldı ne akıntı ve vajina daraltma özelliğine sahip eşim bu defa iyikii beni dinlememişsin dedi onu kullanmanı tavsiye ederim
Krem adı nedir
Benimde enfeksiyondan kurtulmam zor oluyor 4 5 sene oncede basima geldi zaten her kontrole gittigimde antibiyotiklerr ragmen artiyordu aylarca gittim doktor sürekli artiyor bobrrklere ulasirsa bitirir bobrekleri diyordu kultur testinde e coli çikmisti antibiyotikler kesin çozum degil enfeksiyonlarda vucut halledecek ama bagisiklik dusuk drmisti doktor cogu kadinin bunu yasadigini hatta fark etmeden atlattigini soyluyordu benim aylar buldu hergun antibiyotikler uromisin bol su icimi falan anca azaltmistim bititmistik
Suan kultur testinde bir sey cikmadi ama engeksiyon ve asiri akinti oluyor suan hafifledi üromisin aldim tekrar bende herseyi drnerim o bölgenin yapısını daha fazla bozmadan
Sirke o bölgeye zarar verirmi özel bi yapısı oldugu icin endise ediyorum acikcasi
Reklam olmıycaksa ismini verebilir misin sayfa ve kremin bende vajinal estetik dusuuyorum doğumdan sonra daraltma için ama çok pahalı ve cesaretim yok
Suan fiyatlari ne estetiklerin ben 2. Cocuktan sonra baslarim herhalde sorun yasarsam şayet
Yok hiç bir zarari olmaz ama mantar enfeksiyonu varsa ilk birazcık yakıyor sonra hemen geçiyor
Bazen keske mantar olsaydi halledilirdi diyorum hic yasamadim nasıl bir sey ama tedavisi var en azindan arastirip doktora danisip kullanilabilir sirke
Şehre ve özel hastaneye göre degisiyordur illa ki fakat benim bildiğim kadar emin olmamakla beraber 15.000 den başlıyor
Haa rakamalr makülmüs aslinda estetik ucreti normalmis arkadasim 2 yıl once 2 cocuktan sonra goguslerini toparlatti 38 bin e anca yaptirabilmisto
Bence daraltma işlemine hiç gerek yok çünkü çevremde yapan 1 2 yakınım oldu en fazla 1 yıl içinde aynı eski haline dönüyormuş bu kremin de kalıcılık konusunda garantisini veremem çünkü sadece 1 ay kullandım ama daraltma konusunda kefil olabilirim
Degisiyordur illa ki şehire göre mesela Çorum’da yaşıyorum ben özel hastanede doğum 24000 den başlıyor başka bir forumda bir arkadaşımız 60.000 civarı demişti o yüzden illaki değişiklik gösterir
Adını verebilir misiniz kremin
Evet ya dogum özellikle 20 ile 70 araliginda drgisiyor ozellerde Devletle ozel farkı ne anlamadim
Devleti sigortan varsa devlet karşılıyor doktorun maaşını devlet ödüyor ama özelde hem hastaneye hem doktorun cebine para giriyor bence
Yani tercihler genelde ozelden yana olunca neden diye soruyorum sadece