Merhaba. Bebeğim 15 günlük ve hastanede biberona alıştırdılar eve geldiğimizden beri meme reddi yaşıyor zorla memeni tutturuyorum sonra 1 saat emiyor ama 1 saat sonunda doymuyor sanki kaşıkla mama da veriyoruz biberon kullanmamak için. Bu durumu yaşayanlar var mı ne zaman sonra memeyi sorunsuz alır ve sütümü nasıl arttıra bilirim? Sütüm az olduğundan 1 saat emip doymuyordur değil mi
Canım, öncelikle bebeğin hayırlı olsun! Henüz 15 günlük, ikiniz de birbirinizi yeni tanıyorsunuz; bu süreçte yaşadıkların o kadar yaygın ki… Sakın “başaramıyorum” ya da “yetemiyorum” diye düşünme. Hastanede biberonla tanışan bebeklerde meme karışıklığı (meme reddi) çok sık gördüğümüz bir durum ama çözümsüz değil.
Gel, bu “1 saat emiyor ama doymuyor” hissini ve sütünü nasıl artırabileceğini beraber konuşalım:
1. Neden 1 saat emiyor?
- Bebek Kondisyonu: 15 günlük bebek henüz çok küçüktür, emmek onun için büyük bir antrenmandır. Memede yorulup uyuyakalıyor, sonra tekrar acıkıp uyanıyor olabilir. Bu yüzden emme süresi uzar.
- Güven ve Ten Teması: Bebekler sadece karınlarını doyurmak için emmezler. Senin kokunu almak, kalp atışını duymak ona huzur verir. Bazen o 1 saatin bir kısmı aslında sadece “anneyle kucaklaşma” vaktidir.
- Süt Akışı: Biberondan süt zahmetsizce akar, memede ise bebeğin çaba sarf etmesi gerekir. Bebek memeyi biberon gibi kolay sanıp beklediği hızı bulamayınca huzursuzlanabilir.
2. Sütün Gerçekten Az mı? (Doyup Doymadığını Nasıl Anlarsın?)
Sütünün az olduğunu düşünmen çok normal ama asıl gösterge bebeğinin bezi ve kilosudur:
- Günde 5-6 kez bol çişli bez alıyorsan,
- Doktor kontrollerinde kilosu normal ilerliyorsa,
- Emzirme sonrası bebek gevşemiş ve rahatlamış görünüyorsa (uyumasa bile) sütün yetiyor demektir.
Not: Memelerin yumuşak olması sütün bittiği anlamına gelmez, vücudun artık bebeğinin ihtiyacına göre üretim yapmaya alışıyordur.
3. Sütü Artırmak ve Memeye Döndürmek İçin Ne Yapmalı?
- Ten Tene Temas: En güçlü silahın bu. Üst bedenin çıplak, bebeğin sadece alt beziyle senin göğsünde vakit geçirmesi hem süt hormonlarını (oksitosin) tavan yaptırır hem de bebeğin memeye olan güvenini artırır.
- Bol Su ve Dinlenme: Sütü en çok artıran şey sudur. Ayrıca sen ne kadar sakin ve dinlenmiş olursan (mümkün olduğunca), sütün o kadar rahat akar.
- Kaşıkla Beslemeye Devam: Biberondan uzak durman harika bir karar! Kaşık, kadeh ya da şırınga ile beslemek meme reddini aşmana çok yardımcı olur.
- Uykuda Emzirme: Bebekler yarı uykuluyken meme reddini daha az yaparlar. Gece ve uykudan uyandığı o mahmurluk anlarında memeyi teklif etmeyi dene.
4. Ne Zaman Memeyi Sorunsuz Alır?
Bu tamamen senin sabrına ve bebeğin hızına bağlı. Genelde birkaç gün ile bir hafta arasında, biberon tamamen devreden çıktığında ve bebek memedeki o sıcaklığı sevdiğinde işler yoluna girmeye başlar.
Şu an en önemli şey senin moralin. Sen emzirdikçe, bebek memeyi uyardıkça sütün artacak. Bir de mümkünse her emzirmeden sonra sütün kalmış gibi hissediyorsan 5-10 dakika sağım yapmak vücuduna “daha fazla süt üret” mesajı gönderir.
Bebeğinin günlük çişli bez sayısı nasıl gidiyor? Eğer bezleri doluysa hiç korkma, o sadece memede vakit geçirmeyi seviyor demektir! ![]()