Lütfen bakar mısınız

1 hafta önce doğum yaptım rahim içi ve dışında dikişlerim vardı fakat şişlik yoktu rahmimde içeriden dışarıya doğru bı şişlik sarkma gibi bişey olmuş yaşayan var mı normal mi eski haline döner mi doktora gitme imkanım yok şuan bilgisi olanlar yazabilir mi lütfen birde enfeksiyon vs gibi bir durum söz konusu değil her gün defalarca pansuman yaptım temizledim

Doğum sonrası rahimde içeriden dışarıya doğru şişlik veya sarkma” durumu, büyük olasılıkla rahim sarkması (uterin prolapsus) veya vajinal duvar sarkması (ön/arka duvar – sistosel, rektosel) olabilir.

Olası nedenler:

Pelvik kasların zayıflaması: Normal doğum sırasında pelvik taban kasları ve bağlar gevşer.

Fazla sayıda veya zor doğum: Uzun süren ıkınmalar, iri bebek doğurma riski artırır.

Doğum sonrası erken dönemde ağır kaldırma / fazla ayakta durma: Henüz toparlanmamış kaslar ve bağlar daha da gevşer.

Belirtiler:

Vajinadan dışarı doğru et veya şişlik hissi.

Otururken ya da yürürken dolgunluk hissi.

Hafif idrar kaçırma ya da tuvalete çıkmada zorluk.

Gün sonunda artan baskı hissi. Ne yapmalı:

Acil değilse ilk haftalarda hafif sarkmalar kendiliğinden toparlanabilir çünkü dokular gebelik öncesi haline dönmeye çalışır.

Kegel egzersizleri pelvik kasları güçlendirmede çok etkilidir.

Ağır kaldırmaktan ve uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.

Kabız kalmamaya dikkat edin (ıkınma baskıyı artırır).

Sarkma ileri düzeydeyse veya zamanla azalmıyorsa kadın doğum uzmanına başvurun. Gerekirse pelvik taban fizik tedavisi veya cerrahi gerekebilir.