Herkese iyi akşamlar 3 aylık bebeğim var sütüm az olduğu için mamaya başladık bir ay önce hem beni emiyor hem mama içiyor ama bebeğim mama içtiği zaman kusmuyor beni emdiği zaman aşırı bir kusma var kistuktam sonra boğazinda balgam gibi sıvı görüyorum öğürüyor bugün birisinden bazı kadınların sütü zehirli olabiliyor diye duyum aldım bu doğru mudur doğruysa nasıl anlarım lütfen yardımcı olur musunuz şimdiden teşekkürler @admin
Canım anne sütü zehirli olmaz, sütünü sağıp biberonla içirmeyi denedin mi, sürekli mi kusuyor
Böyle bir durumda birkaç olasılık olabilir. Anne sütü genellikle sindirimi en kolay besin olsa da bazı durumlarda bebekte kusma görülebilir. İşte olası nedenler:
- Alerjik Reaksiyon (Anne Sütü Protein Alerjisi veya İnek Sütü Proteini Alerjisi)
Anne sütü, annenin tükettiği gıdalardan etkilenir. Eğer anne süt ürünleri, yumurta veya alerjen içeren gıdalar tükettiyse, bebekte alerjik reaksiyon oluşabilir.
Belirtiler: Kusma, ishal, ciltte döküntü, huzursuzluk.
- Laktaz Eksikliği (Laktoz İntoleransı)
Bebek, anne sütündeki laktozu sindirmekte zorlanabilir. Ancak bu durum yenidoğan döneminde nadirdir.
- Aşırı Süt Akışı (Hızlı Let-Down Sendromu)
Anne sütünün hızlı ve güçlü gelmesi, bebeğin mideyi fazla hava ile doldurmasına ve kusmasına neden olabilir.
Çözüm: Emzirmeden önce biraz süt sağmak ya da daha dik pozisyonda emzirmek.
- Reflü (Gastroözofageal Reflü)
Bebeklerde mide kapağı tam gelişmediği için anne sütü geri kaçabilir. Mama daha yoğun olduğu için midede daha kolay kalabilir.
Belirtiler: Sık kusma, huzursuzluk, kilo alamama.
- Beslenme Sonrası Gaz Sorunu
Emzirme sırasında bebeğin hava yutması, gaz ve kusmaya yol açabilir.
Ne Yapılmalı?
Bebeğin kusma şekli ve sıklığı takip edilmeli.
Anne, alerjen olabilecek yiyecekleri (süt ürünleri, çikolata, kafein vb.) bir süre diyetinden çıkararak deneme yapabilir.
Doktor kontrolünde gerekirse alerji testleri veya reflü değerlendirmesi yapılabilir.
Bebekte kilo kaybı, huzursuzluk veya sürekli kusma varsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulmalı.
Demiş yapay zeka…
Canım merhaba… öncelikle geçmiş olsun… senin için küçük bir araştırma yaptım ve şöyle bir bilgi topladım. Hayır, anne sütü sağlıklı bir bebek için asla zehirli değildir. Anne sütü, bebek için en ideal ve doğal besindir. Ancak bazı durumlarda, anne sütü bebeğe zarar verebilir:
- Annenin bazı ilaçları kullanması: Anne sütüne geçen bazı ilaçlar (kemoterapi ilaçları, bazı antibiyotikler, uyuşturucu maddeler vb.) bebeğe zarar verebilir.
- Annenin ciddi bir enfeksiyon taşıması: HIV veya aktif tüberküloz gibi bazı enfeksiyonlar anne sütüyle bulaşabilir.
- Anne sütü uzun süre oda sıcaklığında beklerse: Uygun koşullarda saklanmayan veya bozulmuş anne sütü bakteri üretebilir ve bebeğe zarar verebilir.
- Galaktozemi hastalığı: Çok nadir görülen bir metabolik hastalık olan galaktozemiye sahip bebekler, anne sütündeki laktozu sindiremez ve bu onlar için zararlı olabilir.
Bu özel durumlar dışında, anne sütü bebek için en güvenli ve sağlıklı besindir. Eğer bir endişen varsa, doktoruna danışman en doğrusu olur.
Evet denedim benim sütümü içtiği zaman hem kusuyor hem huzursuzmuş gibi garip hareketler yapıyor ama mamada bu sorun yok
Bu bilgiler için çok teşekkür ederim en kısa zamanda doktorumuzla görüşeceğim çok üzülüyorum bu duruma dualarınizi eksik etmeyin
Beni düşünüp araştırma bile yapman çok değerli çok teşekkür ederim hakkınızı helal edin
Helal olsun… ne demek. Umarım en kısa zamanda sorunu ve çözümü bulursun. Tekrar geçmiş olsun. Sağlıkla büyüsün bebiş
Çözüm bulunsun bebişte sende rahatla inşallah
Amin canım inşallah Rabbim herkesin yar ve yardımcısı olsun