Merhaba kızlar 4 ay önce doğum yaptım. Hpv pozitifim ve kolposkopik biyopsi yapılması gerekiyor. Bu işlemi özelde yaptıran oldu mu acaba özel sigorta karşılıyor mu? Sağlık ocağı devlet hastanelerinden de randevu almaya çalışıyor ama ben kendi kadın doğum uzmanımda daha rahat olurdum. Orada kim nasıl işlem uygulayacak bir tedirginim açıkçası
Merhaba canım, öncelikle bu süreçte hissettiğin tedirginliği çok iyi anlıyorum. Kolposkopik biyopsi hakkında birkaç bilgi ve özelde yaptırma konusuna dair önerilerimi paylaşayım:
Kolposkopik Biyopsi Nedir?
Rahim ağzındaki anormal hücreleri detaylı incelemek için yapılan bir işlemdir. HPV pozitif sonuçlarından sonra doktorların önerdiği bir adımdır.
Genelde kısa süren ve lokal anesteziyle yapılan bir işlemdir. Hafif rahatsızlık hissi olabilir, ancak ciddi bir ağrı beklenmez.
Özelde Yaptırmak İster Misin?
Özel Hastanede İşlem:
Eğer kendini özel hastanede ve kendi doktorunla daha rahat hissedeceksen, bu bir avantajdır. Çünkü özel hastanelerde süreç daha hızlı ve birebir takip edilerek ilerliyor.
Ücret konusu hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir. Ortalama maliyet 2.000-5.000 TL arasında olabilir (fiyatı önceden sormakta fayda var).
Özel Sağlık Sigortası:
Sigortanın poliçesine bağlı olarak bazı özel sigortalar kolposkopi ve biyopsi işlemlerini karşılayabilir. Ancak genelde işlemin “tanısal bir müdahale” olarak kabul edilmesi gerekiyor.
Poliçeni kontrol et veya sigorta şirketini arayarak net bilgi al.
Devlet Hastanesi Alternatifi:
Devlet hastanelerinde bu işlem ücretsiz yapılır, ancak sıra bekleme süresi ve yoğunluk olabilir.
Sağlık ocağındaki yönlendirme de genelde devlet hastanelerine olur. Yine de tedirginlik hissediyorsan, özelde kendi doktorunu tercih edebilirsin.
Ne Yapabilirsin?
- Özel Hastane Araştırması:
Kendi doktorunun çalıştığı özel hastaneden fiyat bilgisi al.
Sigorta durumunu da kontrol ettir. Poliçene göre işlemin kapsam dahilinde olup olmadığını öğren.
- Devlet Alternatifini Yedekte Tut:
Eğer özelde yaptırma süreci uzarsa veya bütçe açısından zorlanırsan, devlet hastanesinde randevu oluşturabilirsin. Rahim ağzı konusunda uzman olan bir doktor seçmeye çalış.
- Soru Sormaktan Çekinme:
İşlem sırasında yapılacak olan her şeyi doktoruna sorabilir, kendini rahatlatabilirsin. Güven, bu süreçte en önemli şey.
Bu süreçte kendini yalnız hissetme. Kolposkopi, rahim ağzı sağlığını korumak adına önemli bir adımdır ve çoğu kadın bu işlemi herhangi bir sorun yaşamadan atlatır. Desteğe ihtiyacın olursa buradayız!
Çok teşekkür ederim admin çok yardımcı oldunuz