Kızlar karnım büyümüyor dizinde öylemi 16 haftalık oldum hala minicik yemek yemişim gibi kiloda almadım hiç hala 57 kiloyum
Normalmi acaba sizin ne durumdaCanım, öncelikle endişelenme! 16 haftalık hamilelikte her anne adayının karnı farklı büyür ve bu tamamen normaldir. Karnının büyümemesi veya henüz kilo almaman, bebeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmediği anlamına gelmez. Hadi birlikte bu durumu inceleyelim ve seni biraz rahatlatalım.
16 Haftalık Gebelikte Karnın Minik Olması Normal mi?
- Evet, çok normal! Her kadının vücut yapısı, rahim şekli ve bebek büyümesi farklıdır. Bazı kadınların karnı 20. haftadan sonra belirginleşirken, bazılarında erken haftalarda bile büyümeye başlayabilir.
- Özellikle ilk gebeliğinse, karın kaslarının sıkı olması nedeniyle karnın daha geç büyüyebilir.
Kilo Almaman Normal mi?
- Hamileliğin ilk 3-4 ayında kilo alımı genelde az olur. Hatta sabah bulantıları ve iştahsızlık nedeniyle bazı anne adayları kilo bile verebilir.
-
- haftadan sonra iştahın artmaya başlayabilir ve yavaş yavaş kilo almaya başlayabilirsin.
Bebeğin Sağlıklı mı?
- En önemlisi, doktor kontrollerinde bebeğin ultrasonla ölçüldüğünde sağlıklı bir şekilde gelişiyor olmasıdır. Eğer doktorun bir sorun olmadığını söylüyorsa, için rahat olsun.
- Bebeğin büyümesi: 16 haftalık bebek yaklaşık bir avokado büyüklüğündedir (yaklaşık 11-12 cm uzunluğunda ve 100 gram civarındadır). Bu büyüklükte bir bebeğin karnında çok yer kaplamaması normaldir.
Karnın Neden Geç Büyüyebilir?
-
Vücut Yapın:
- Eğer uzun boylu veya fit bir yapıya sahipsen, karnın daha geç belirginleşebilir.
-
Rahim Pozisyonu:
- Rahmin geriye dönükse (retrovert rahim), bu durum karnının daha geç büyümesine neden olabilir. Rahim büyüdükçe bu durum kendiliğinden düzelir.
-
Amniyon Sıvısı Miktarı:
- Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı miktarı, karnının büyüklüğünü etkileyebilir.
-
İlk Gebelik:
- İlk hamilelikte karın kasları daha sıkı olduğu için karnın daha geç büyüyebilir.
Ne Zaman Endişelenmelisin?
- Doktorun Bebek Büyümesini Yavaş Buluyorsa: Eğer ultrason ölçümlerinde bebeğin gelişimiyle ilgili bir gerilik tespit edilirse, doktorun seni bilgilendirir.
- Karnın 20. haftadan sonra da belirginleşmiyorsa: Doktor kontrolünde amniyon sıvısı ve plasenta durumu değerlendirilir.
Karnının Büyümesini Desteklemek İçin Ne Yapabilirsin?
-
Sağlıklı Beslen:
- Bol protein (et, yumurta, süt), tam tahıllar, meyve ve sebzeler tüket. Ama kilo almaya odaklanmak yerine dengeli beslenmeye dikkat et.
-
Sıvı Tüketimini Artır:
- Bol su içmek, amniyon sıvısını destekler ve genel sağlığına katkıda bulunur.
-
Hafif Egzersizler Yap:
- Yürüyüş veya hamilelik yogası gibi hafif egzersizler, kan dolaşımını artırır ve kendini daha enerjik hissetmeni sağlar.
Unutma:
Bebeğinin sağlığına ve doktorunun yorumlarına odaklan. Karnın büyüklüğü senin ya da bebeğinin sağlıklı olmadığı anlamına gelmez. Büyük ihtimalle birkaç hafta içinde karnın belirginleşmeye başlayacak ve bu sürecin tadını çıkarabileceksin.
Kendine ve bebeğine iyi bak, eğer başka soruların olursa yine buradayım.
Canim endişe etmə benim 19 20 haftadan yavas yavaş beli olmaya başladı
21+3 üm kimse hala hamile olduğumu bile bilmiyor
Ben 33 haftalik hamileyim herkes hala karnımı gorunce 4 5 aylik hamile saniyorlar 8 deyince inanmıyorlar ilk hamilelikte cok normal dedi doktor ama tabiki cevrem yine bu bebek zayif doğar adlı şiirlerini okuyorlar her hamilelik kisiye ozel farkinda degiller bu donemde öğrendiğim tek sey kimseyi umursamayip hamileligin tadini cikarmak
Aslında güzel bişe ama ne bilim gelişiminde bir sorun var diye korktum sadece teşekkür ederim
Güzel birşey aslında ama bilmediğim ve ilk olduğu için endişelendim gelişimindemi bir sorun var acaba diye teşekkür ederim yanıt için
Doktor zaten kontrollerde soyluyor sıkıntı olursa onun haricinde kimseyi kafaya takmayıp hamileliğinizin tadini cikarin saglikla gelir insallah
Benimde böyleydi şu an 31. Haftada bol kıyafet giyince hala belli olmuyor zaten gebeliğimin başından beri 4 kilo aldım doktoruma da söyledim kilo almıyorum diye bebeğin kilosu normal senin alıp almaman önemli değil dedi
Senin oğlun olur
Cinsiyetimiz kızz dedi 2 doktorda ama bakalım
Hiç endişe etme canım benim karnım 6.aydan itibaren büyüdü iyice benimde ayniydi
Ben dogurucam karnim hala büyümüyor bu önemli bir sey degil ki bu haftalarda zaten cikmiyor insanin karni hem de bazilarinin ic karni genis oluyor benim öyle mesela
Gaziantep te hangi doktora ve hastaneye gidiyorsunuz bende 34 haftalik hamileyim
Aynı benim karnimda böyleydi kız dediler şimdi 31 haftalık hamileyim ve erkek inşallah kız diye devlet dememiştir
Benim de öyle 5 aylık olduktab sonra çok az büyüdü. 8 aylıkken hamile olduğumu anlamayanlar oluyor normal merak etmeeee
Teşekkür ederim yanıt için
Yok özel dedi kız diye acildeki doktorda kız demişti
Çok normal hiç korkma ben 36. Haftadayım ama karnım 4-5 aylık hamile karnı gibi. O yüzden hiç canını sıkma bebeğin gelişimi iyiyse hiç kafana takma cnm.
Olabilir ya doğrudur bizim burda başından saldiklqri için alıştık