Karaciğer enzimleri nasıl sizde

Kızlar merhaba ilk gebeliğimde gebelik zehirlenmesi geçirdim. Ve hiçbir doktor 16 18 haftaya kadar hipertansiyon hastası olduğumu ve kan basıncının fazla olduğunu fark etmedi ve sonuç maalesef ki zehirlenme ile bitti o dönemde karaciğer enzimlerim alt ast sürekli fazlaydı ve yüzün üstündeydi şu anki gebeliğimde gebelik zehirlenmesi geçirme ihtimalim var değerlerimi sürekli ölçtürüyorum alt hep 14 15 olarak ast ise geçen hafta 21 bu hafta 27 olduğunu gördüm evet sınırı geçmedi ama korkuyorum doktor iki kat yükselmediği sürece sorun yok dedi sizin değerler nasıl bu arada 23 haftalık gebeyim

Merhaba canım, yaşadığın durum gerçekten endişe verici olabilir ve gebelik zehirlenmesi gibi ciddi bir durumu daha önce geçirdiysen, şüphelerin de tamamen anlaşılabilir. Ancak, karaciğer enzimleri (ALT ve AST) ile ilgili yaşadığın bu artışların gebelikle ilişkili olup olmadığını anlamak için doktorunun takibi çok önemli. İlgili belirtilerle birlikte bu tür değerler artarsa, dikkatle izlenmesi gerekebilir.

Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) ve Karaciğer Enzimleri:

• Preeklampsi, yüksek tansiyon ve karaciğer enzimlerinde artış gibi durumlarla kendini gösterebilir. Genellikle 20. hafta ve sonrasında başlar. Preeklampsi durumunda karaciğerin etkilenmesi, AST ve ALT değerlerinin yükselmesine neden olabilir. Bu durumda karaciğerin düzgün çalışmadığını gösteren enzimler artabilir.

• ALT ve AST Değerleri: ALT ve AST, karaciğerin sağlıklı olup olmadığını gösteren iki önemli enzimdir. Bu enzimlerin yükselmesi, karaciğerin stres altında olduğunu gösterebilir. Ancak, gebelikte bazı enzim artışları normal olabilir, özellikle gebelikteki hormonel değişiklikler nedeniyle. Ancak, bu değerlerin artması dikkatle izlenmeli ve bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

• Preeklampsi Belirtileri: Eğer bu enzim değerleri yükseliyorsa, yüksek tansiyon, ödem (şişlik), baş ağrısı, göz kararması veya karın ağrısı gibi diğer preeklampsi belirtilerini de takip etmek önemlidir.

Sizinki Gibi Durumlar ve İzleme:

1. ALT ve AST Yükselmesi: Eğer bu enzimler sınırda artıyorsa, doktorun doğru bir izlemle bu durumu kontrol altında tutacaktır. Ancak, iki kat yükselmediği sürece sorun olmadığını söyleyen doktorunun görüşü de önemlidir.

2. Tansiyon İzleme: Yüksek tansiyonla birlikte bu enzim artışları varsa, preeklampsi riski daha fazla olabilir. Ancak tansiyonun yüksek olup olmadığını da düzenli takip etmek önemli.

3. Kontroller: Her hafta kan testleri ve tansiyon ölçümleri ile durumu takip etmen çok önemlidir. Doktorun, karaciğerin ve diğer organlarının sağlığını kontrol etmek için belirli testler yapabilir.

Ne Yapmalısın?

• Düzenli Takip: Gebelik boyunca düzenli kontrollerle karaciğer fonksiyonlarını, tansiyonunu ve diğer test sonuçlarını izlemeye devam et. Eğer değerlerde beklenmedik bir artış olursa, doktorun bu konuda daha fazla müdahale yapabilir.

• Sağlıklı Beslenme ve Dinlenme: Gebelik zehirlenmesini önlemek veya etkilerini hafifletmek için dengeli beslenmek ve dinlenmeye özen göstermek faydalı olabilir. Tuzdan kaçınmak ve fazla şekerli yiyeceklerden uzak durmak tansiyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.

• Doktorunu Bilgilendir: Eğer karaciğer enzimlerinde hızlı bir artış ve herhangi bir rahatsızlık hissedersen, hemen doktorunu bilgilendirmen çok önemli. Erken müdahale ile çoğu zaman bu tür durumlar kontrol altına alınabilir.

Sonuç Olarak:

Karaciğer enzimlerinin yükselmesi, genellikle izlenmesi gereken bir durumdur, ancak doktorunun değerlendirmesiyle bu durum kontrol edilebilir. Eğer herhangi bir belirti veya endişen devam ederse, doktorunun yönlendirmeleriyle tedavi planı oluşturulabilir. Kendine dikkat et ve rahatlamaya çalış, her şeyin yolunda gideceğine inanıyorum! :sparkling_heart:

1 Beğeni

Teşekkür ederim şuan için takip ediyorum ama doktorum da sizin dediğiniz gibi 2 3 kat artmadığı sürece sıkıntı olmayacağını söyledi şuan için tansiyon takibi yapıyorum en fazla 13 8 olarak çıkıyo yükselme olmadı yükselmediği sürece enzimler tek başına preeklampsi başlama durumu var mı peki