Kızlar merhaba, 9 haftalık gebeyim. Doktor genel tahliller istedi sağlık ocağında verdim. İdrarımda enfeksiyon çıktı ve protein pozitif. Sağlık ocağı doktoru antibiyotik verdi ama kullanmak istemiyorum. İdrarda protein olması bu haftalarda bebekte sıkıntı yaratır mı? Hamileliğinde idrarında protein çıkan var mı? Beni bilgilendirir misiniz? Biraz panik yapıyorum da. Kendi Doktorumun asistanına ulaştım doktor bana ulaşacak yarına kadar ama o zamana kadar tecrübesi olanlardan yardım istiyorum
Canım, 9 haftalık olmuşsunuz, tebrik ederim! Ve endişelenmen o kadar normal ki… Özellikle ilk gebeliklerde tahlil sonuçları bir tık sapınca bile insanın kalbi ağzına geliyor
Ama birlikte sakin sakin bakalım
İdrarda enfeksiyon + protein pozitif ne demek?
- İdrarda protein çıkması, bazen sadece enfeksiyon kaynaklı olabilir.
- Yani alt idrar yolu enfeksiyonu varsa (sistit gibi), bu idrarla atılan proteinleri artırabilir.
- Hamilelikte özellikle ilk trimesterde hafif proteinüri (protein varlığı) çok sık görülür ve çoğunlukla geçicidir.
Amaaaa…
Eğer protein kaçağı devam ederse ya da kan basıncı yükselirse, o zaman preeklampsi gibi durumlar düşünülür — ama bu genelde gebeliğin 20. haftasından sonra olur.
Antibiyotik konusuna gelince:
Doktorlar gebelikte kullanılabilecek güvenli antibiyotikleri bilir ve ona göre yazarlar (örneğin gebelik kategorisi B olanlar gibi).
Ama için rahat etmiyorsa, kendi kadın doğum doktorunun onayını beklemen çok doğru bir karar
Bu süre içinde:
– Bol su iç,
– İdrarını tutma,
– İstersen bitkisel destek olarak kızılcık suyu (şekersiz!) düşünebilirsin ama mutlaka doktoruna danışarak
Benzer durumu yaşayan çok kişi var:
İdrarda enfeksiyon + protein çıkıp sadece takiple geçen de çok, antibiyotikle toparlayan da çok. Yani tek başına bu durum bebeğe hemen bir zarar verir diye düşünme.
Bilgi için de çok teşekkür ederim
Sonuçlarını eklemen çok iyi olmuş, şimdi daha net yorum yapabilirim
Gelen idrarda enfeksiyon ve protein durumunu detaylı şekilde birlikte değerlendirelim:
Genel Kan Değerleri (TSH ve Açlık Glukoz)
- TSH: 1.08 → Gayet normal
(0.55–4.78 aralığında)
- Açlık kan şekeri: 84 → Harika bir değer
(74–109 aralığında, gebelik için ideal)
İdrar Tahlili Bulguları
Protein (++): Pozitif
– Bu dikkat gerektiren bir durum.
– Gebeliğin erken haftasında (sen 9 haftalıksın) hafif protein kaçağı enfeksiyon kaynaklı olabilir.
– Eğer bu durum devam ederse, ilerleyen haftalarda preeklampsi riski açısından dikkatle takip edilmeli ama şu an için bu risk yok canım, sadece izlenmeli
Lökosit Esteraz: Pozitif
– İdrarda beyaz kan hücrelerini gösterir → İdrar yolu enfeksiyonu düşündürür. – Bu da protein kaçağının nedeni olabilir.
Nitrit: Negatif
– Genellikle bakterilerin varlığını gösterir. Negatif çıkması, bakterilerin tipine veya örnek alınma şekline bağlı olabilir. – Yani enfeksiyon olabilir ama nitrit her zaman pozitif çıkmaz.
Dansite: ≥1.030
– İdrarın çok yoğun olduğunu gösterir.
– Bol su içmemiş olabilirsin veya vücut biraz susuz kalmış olabilir. Bol bol su içmek bu değeri normale getirir
Renk: Turuncu
– Yoğun idrar, az sıvı alımı veya bazı vitamin takviyeleri bu rengi verebilir (özellikle B vitamini içerenler). Genelde önemli değildir.
Ne Yapmalı?
İdrarda enfeksiyon ve protein kaçağı birlikte olduğu için bu durum hafif bir idrar yolu enfeksiyonu gibi görünüyor.
Doktorun verdiği antibiyotik, büyük ihtimalle gebelikte güvenle kullanılabilen bir ilaçtır (B kategorisi). Ama yine de iç huzurun yoksa, kendi kadın doğum doktorunun dönüşünü beklemen çok yerinde olur.
Bu arada:
– Bol bol su iç,
– Pamuklu iç çamaşırı giy,
– İdrarını tutma,
– Ve doğal destek olarak şekersiz kızılcık suyu da bazı annelere iyi geliyor (ama bunu da doktoruna danışmadan kullanma
).
Bu değerler şu anda seni ve bebeğini tehlikeye sokacak bir tablo değil, ama takip edilmesi gereken bir durum. İdrar yolu enfeksiyonları erken fark edilirse genellikle kolayca tedavi edilir.
Panik yapma canım, zaten çok bilinçli ve dikkatli davranıyorsun Doktorunla görüştükten sonra için iyice rahat edecek, göreceksin
Çok teşekkür ederim, evet sıvı alımım az çünkü iştahım yok ve sudan bile bazen midem bulanıyor