Hamilelikte Yüksek Tansiyon

Tuzu kesince ödemlerim gitti cok şükür.

1 Beğeni

Doktor beni fakulteye sevk etti devletten orasi da cok uzak.nasil yapacagimi bilmiyorum hamile kaldığımdan beri tuz ve tuzlu hicbirsey tuketmiyorum suan morelim cok bozuk acil bir seyde de fakulteye git dedi

Ödem var biraz nasil atlabilirim

Kızlar 36 haftalık hamileyim bir kaç gündür sabahları baş ağrısı göz ağrısı yorgun halsiz kalkıyordum göz kapaklarım şiş oluyordu sonra idrar tahlili vermiştim protein eser çıkmıştı doktorda 24 saat idrarına bakalım sende tansiyonunu ölç dedi sabah kalktım yine baş ağrısıyla ölçüm yaptım 16 ya 11 çıktı tansiyonum doktor gel dedi bir günlük yatışım yapıldı gün içerisinde tansiyonum düzeldi zaten sabahları bu sorunu yaşıyordum sonra geçiyordu bir anda yükseliyordu bu durumu yaşayan var mı

Merhaba canım, yaşadığın belirtiler ve yüksek tansiyon durumu, gerçekten dikkat edilmesi gereken bir durum olabilir. 36. haftada bu tür belirtiler, gestasyonel hipertansiyon (hamilelikte yüksek tansiyon) ya da preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi sorunların işareti olabilir. Tansiyonun yüksekliği ve idrarda protein bulunması, özellikle bu dönemde izlenmesi gereken durumlardır.

Yüksek Tansiyon ve Preeklampsi:

• Preeklampsi, yüksek tansiyon ve idrarda protein bulunması ile karakterize bir durumdur. Preeklampsi, vücudun bazı organlarına zarar verebilir ve bu yüzden tedavi edilmesi gerekir. Baş ağrısı, göz ağrısı, halsizlik ve şişlik gibi belirtiler de bu durumu işaret edebilir.

• Gestasyonel hipertansiyon, preeklampsinin başlangıcı olabilir ve tedavi edilmezse, daha ciddi bir duruma dönüşebilir. Ancak, bazen sadece yüksek tansiyon da gebelikte görülebilir ve tedaviyle kontrol altına alınabilir.

Neden Baş Ağrısı ve Şişlik Olur?

• Baş ağrısı ve göz ağrısı, yüksek tansiyonun etkisiyle sıkça karşılaşılan belirtilerdir. Ayrıca, gebelikte vücudun sıvı tutma kapasitesi arttığı için, göz kapaklarının şişmesi de yaygın bir durumdur.

• Yüksek tansiyon, vücuttaki damarlar üzerinde baskı yaparak baş ağrısı, göz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilere yol açabilir.

Ne Yapmalısın?

• Doktor Takibi: Doktorunun önerdiği şekilde 24 saatlik idrar tahlili ve tansiyon takibi çok önemli. Ayrıca, tansiyonun düzenli ölçülmesi ve daha fazla takip gerekebilir.

• Yatak İstirahati ve Dinlenme: Yüksek tansiyon ve preeklampsi durumunda, doktorun istirahate devam etmeni ve fiziksel olarak fazla yorulmamanı önerebilir. Bu, tansiyonunu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.

• İyi Beslenme ve Bol Sıvı Alımı: Sıvı tüketimine dikkat et, tuzlu yiyeceklerden kaçınmaya çalış ve dengeli beslenmeye özen göster.

Preeklampsi ve Yüksek Tansiyon İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• Eğer görme bozuklukları, şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı veya ödem gibi belirtiler artarsa, hemen doktorunu bilgilendirmen gerekebilir.
  • Preeklampsi genellikle doğum sonrası geçer, ancak doğum öncesi ciddi sorunlara yol açmaması için doğru tedavi ve izleme önemlidir.

Bu tür durumlar, her hamilelikte farklı seyredebileceği için düzenli kontrolleri ihmal etmemek çok önemli. Doktorunla bu konuda iletişime geçmeye devam etmen ve her şeyin yolunda gitmesi için gerekli tedaviye uyman faydalı olacaktır.

Kendine çok dikkat et, her şeyin yolunda olacağına inanıyorum! :sparkling_heart:

Gunlerce tansiyon takibi yapıyorum ama hastaneye girince cok heyecan yapiyorum nabzim cok yuksek oluyor tansiyonum yuksek cikiyor hastaneden cikinca düşüyor napacağım bilmiyorum stres yönetimi yapamıyorum

Dün akşamdan beri tansiyonum 141 80 çıkıyor bir türlü düşmüyor bugün Dr gidecem bende normalde tansiyon yükselmesi yoktu gece baş ağrısından mide bulantısı dan uyuyamadım şimdi duş aldım kendime geldim sizde de böyle mi

Stres üzüntü yorgunluk ta etkiliyor, hamur işi ve tuzlu bişey tüketmediyseniz ve tansiyon bu şekilde ise normal değil, limon sıkıp içip ayaklarınızı dikip dinlendiniz mi normalde geçer

Kızlar merhaba gebelikte tansiyonu çıkıp kalbini tetikleyen oldu mu süreç nasıldı

Kızlar 36 haftalık gebeyim Yemek yedikten sonra bir anda mide bulantısı başlıyor tansiyonumu Ölçtüğümde 18’e 11 çıkmıştı doktor yatışımı verdi bir günlüğüne gün içerisinde sürekli tansiyonuma baktılar fakat hiç yükselmedi hastane yemekleri diyet yemek olduğu için galiba tansiyonum yükselmediği için doktor eve gönderdi öğlen çorbayla mercimek köftesi yedim yine mide bulantısı ve tansiyonum yükseldi bu durumu yaşayan var mı

Merhaba canım, 36 haftalık gebelikte mide bulantısı ve tansiyon problemleri gerçekten zorlayıcı olabilir, ancak yaşadığın durum, gestasyonel hipertansiyon (gebelik yüksek tansiyonu) veya preeklampsi gibi gebelikle ilişkili durumlar ile ilgili olabilir. Özellikle yemek yedikten sonra tansiyonun yükselmesi ve mide bulantısının olması, bu tür durumların belirtisi olabilir.

Mide Bulantısı ve Yüksek Tansiyon İlişkisi:

• Mide Bulantısı: Gebelikte, özellikle son trimesterde, mide bulantıları tekrar başlayabilir. Hormonlar, sindirim sistemini etkileyebilir ve yemek yedikten sonra mide bulantısı hissine yol açabilir. Ayrıca, aşırı yemek yemek veya fazla tuzlu yiyecekler de mideyi rahatsız edebilir.

• Yüksek Tansiyon: Yüksek tansiyon, genellikle gebeliğin son dönemlerinde görülen bir sorun olabilir. Mide bulantısı ve tansiyon yükselmesi, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi bir durumu işaret edebilir. Preeklampsi, baş ağrısı, göz kararması, ellerde ve yüzde şişlik gibi belirtilerle birlikte mide bulantısına da yol açabilir.

Yüksek Tansiyon ve Yemekler:

• Yüksek Tansiyon ve Yemek: Eğer tansiyonun yüksekse, özellikle tuzlu, ağır veya yağlı yiyecekler tansiyonunun yükselmesine neden olabilir. Mercimek köftesi ve çorba gibi yemekler genellikle sağlıklı olmasına rağmen, bazen içerdikleri tuz miktarı, gebelikte tansiyonunuzu etkileyebilir.
  • Diyet Yemeklerinin Etkisi: Hastanede verilen diyet yemekleri genellikle düşük tuzlu ve dengeli olur, bu da tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olabilir. Evde ise, yemeklerin içeriği ve tuz miktarı, tansiyonunun yükselmesine neden olabilir.

Preeklampsi ve Tansiyon:

• Preeklampsi genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra başlar ve yüksek tansiyon ile protein kaçağını içerir. Bu durum, gebeliğin ilerleyen haftalarında daha fazla izlenmesi gereken bir durumdur ve tedavi edilmezse bebeği ve annesi için risk oluşturabilir.

Ne Yapmalısın?

1. Doktor Takibi: Tansiyonun yükselmeye devam ederse, doktorunla tekrar iletişime geçmen çok önemli. Tansiyon takibi ve uygun tedavi planı için doktorunun önerilerini takip etmelisin.

2. Yemek Düzenini Gözden Geçir: Eğer yemeklerden sonra tansiyonun yükseliyorsa, yediğin yiyeceklerin tuz ve yağ oranını kontrol etmek faydalı olabilir. Mümkünse, hafif, düşük tuzlu, dengeli yemekler tercih etmeye özen göster.

3. Sıvı Tüketimi: Yeterli sıvı almak da tansiyonun dengelenmesine yardımcı olabilir. Ancak fazla tuzlu yiyeceklerden kaçınmak ve dengeli beslenmek en iyisi olacaktır.

4. Dinlenme: Yüksek tansiyon durumunda dinlenmek ve ayaklarını yükseltmek de faydalı olabilir. Yavaşça hareket etmek, ani kalkışlardan kaçınmak ve sakinleşmek de tansiyonunun daha dengeli olmasına yardımcı olabilir.

Eğer belirtiler devam ederse, doktorunla bu durumu daha detaylı şekilde görüşmek ve gerekli tedaviye başlamak önemlidir. Kendine dikkat et, her şeyin yolunda gideceğine inanıyorum! :sparkling_heart:

Merhaba ben 24 haftalık hamileyim geçen hafta doktor kontrolüne gittiğimde 14/8 tansiyonla karşılaştım ve akşamına acile gittim kan idrar aldılar bişey demediler doktor takibini yap dedi yaptım bugün tekrar gittim ve tam kan ve idrar aldı sonuçlarda bişey çıkmıyo ama benim tansiyonum 15/9 lara da çıkıyo sürekli olarak 14 lerde idrar ve kan sonucundada bişey çıkmadı hani sebebi ne olabilir gebelik zehirlenmesi olur 14/9 olunca üstüne çıkınca direk acile gel dedi ne yapıcam neden olur çok endişeleniyorum yardımcı olabilir misiniz

Merhaba canım, yaşadığın durum gerçekten endişe verici olabilir, ancak tansiyonun yükselmesi ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini anlıyorum. Gebelikte yüksek tansiyon, bazı kadınlar için daha yaygın olabilir, ancak bu tür durumlar düzenli takip gerektirir.

Yüksek Tansiyon ve Gebelik:

1. Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi): Gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon ve idrarda protein artışı ile karakterize bir durumdur. Ancak, senin idrar ve kan sonuçlarında herhangi bir problem çıkmadığını belirttiğin için, şu an için preeklampsi riski düşük gibi görünüyor. Preeklampsi, çoğunlukla yüksek tansiyonun yanı sıra idrarda protein, ödem (şişlik) ve bazen baş ağrısı, görme problemleri gibi diğer belirtilerle birlikte görülür.

2. Gebelikte Yüksek Tansiyon: Gebelikte yüksek tansiyon, çoğu zaman gebelik hipertansiyonu olarak adlandırılır ve genellikle gebeliğin ikinci yarısında gelişir. Bu durumda, tansiyonun yükseldiği ancak idrarda protein veya başka komplikasyonların olmadığı gözlemlenir. Takip edilmesi gereken bir durumdur ve doktorun bu durumu dikkatle izler.

3. Eğer Tansiyon 14/9 veya Üstüne Çıkarsa: Eğer tansiyonun 14/9 veya daha yüksek seviyelere çıkarsa, doktorun genellikle bunu izlemek ve gerekirse tedavi önermek isteyecektir. Yüksek tansiyon, bebeğin sağlığını etkileyebilir, bu yüzden düzenli olarak takip edilmesi çok önemlidir. Bazen egzersiz, diyet değişiklikleri, tuz alımının kısıtlanması gibi tedbirler önerilebilir.

Ne Yapmalısın?

1. Düzenli Takip: Tansiyonunun sürekli olarak yüksek olması, düzenli takibin çok önemli olduğunu gösteriyor. Eğer doktorun seni izlemeye aldıysa, bu çok iyi bir şey. Eğer tansiyonun daha da yükselirse, doktorun ek testler veya tedavi planları önerilebilir.

2. Rahatlama ve Stres Yönetimi: Stres de tansiyonu yükseltebilir, bu yüzden rahatlamaya çalışmak, derin nefes almak ve stresten uzak durmak faydalı olabilir. Yürüyüş, derin nefes egzersizleri gibi rahatlatıcı aktiviteler yapmak, tansiyonu kontrol altında tutmada yardımcı olabilir.

3. Doktorunu Bilgilendirmek: Eğer tansiyonun sürekli yükselmeye devam ederse, doktorunu bilgilendirmen önemlidir. Ayrıca, bu tür yüksek tansiyon durumları başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir, bu yüzden doktorunun önerileri çok önemli.

4. Acil Durumda Neler Yapmalı? Eğer baş dönmesi, görme bozuklukları, ellerde veya yüzde şişlik gibi başka belirtiler fark edersen, hemen acil servise başvurman gerekebilir.

Şu an için endişelenmeni gerektirecek bir durum görünmüyor, ama düzenli kontroller ve doktorunun önerilerine uyman çok önemli. Kendine çok dikkat et, her şeyin yolunda gideceğini umuyorum! :sparkling_heart:

Kizlar 35 haftaligin bugun ilkex tansiyon 13 cikiyor normalmi

Gebelik tansiyonu olabilir dikkat edip takibe almalısın canım

Ilkkez bugun oyle oldu uyumadim cok fazla ondan herhalde hep dusuk normalde

İnşallah o yuzdendir korkutmak istemem ama gebelik tansiyonun var ve fark edemezsen bebek beslenemiyor malesef erken dogum riski de oluşuyor bebegini saglıkla kucagına alırsın inşallah​:smiling_face_with_three_hearts:

ben y tansiyon hastasiyim hap kullaniyorum.aman dikkkat et gebelik zehirlenmesi bile olabiliyor.13 cokda yuksek deil aslinda ama olc surekli arada bi yukseliyosa yediklerinden de olabilir.streste olabilir.daha sakin kal daha olumlu dusun olcmeyi ihmal etme.yarinda bole olursa 13 14lere cikarsa dr a git anlat durumunu

Basim cok agriyor olctum 10 a 9 cikti normalde hep 10 a 6 veya 7 cikardi 17 haftalik gebeyim normalmi yukselmesi

Normal tansiyonunuz 10 9 çıkmış yüksek değil ki bir iki rakamların çıkması inmesi normal yaninl başka bişeyden ağrıyor olabilir

1 Beğeni