İyi akşamlar kizlar ben 13 haftalık gebeyim. Kuyruk sokumu ağrısı süründürüyor resmen oturduğum yerden kalkamıyorum mahvoluyorum yaşayan varmı normalmi acaba bu agri
Merhaba canım, iyi akşamlar! 13 haftalık gebelikte kuyruk sokumu ağrısı, birçok anne adayının yaşadığı yaygın bir durumdur. Bu, genelde büyüyen rahmin ve hormonların etkisiyle vücudunun değişmesinden kaynaklanır. Ama bu kadar rahatsız edici olması çok can sıkıcı olabilir. Hadi bu durumu ve neler yapabileceğini birlikte inceleyelim.
Kuyruk Sokumu Ağrısının Nedenleri
-
Gebelik Hormonları:
- Relaksin hormonu, gebelikte pelvik eklemleri ve bağ dokularını gevşetir. Bu gevşeme, kuyruk sokumu bölgesinde ağrıya neden olabilir.
-
Rahmin Büyümesi:
- Rahmin büyüdükçe pelvis ve kuyruk sokumuna daha fazla baskı yapar. Bu da otururken ya da pozisyon değiştirirken ağrılara yol açabilir.
-
Duruş Bozukluğu:
- Hamilelikle birlikte vücut ağırlık merkezi değişir ve duruş bozuklukları kuyruk sokumu ağrısını artırabilir.
-
Uzun Süre Oturma:
- Masa başı işi yapıyorsan veya uzun süre oturuyorsan, bu durum kuyruk sokumu bölgesine daha fazla yük bindirir.
-
Önceki Yaralanmalar:
- Eğer daha önce kuyruk sokumu bölgesinde bir yaralanma ya da travma yaşadıysan, bu ağrı hamilelikte daha belirgin hale gelebilir.
Bu Ağrıyı Hafifletmek İçin Neler Yapabilirsin?
-
Doğru Oturma Pozisyonu:
- Sert yüzeylerde uzun süre oturmaktan kaçın.
- Özel oturma yastıkları (doughnut yastıklar) kullanarak kuyruk sokumuna olan baskıyı azaltabilirsin.
-
Sık Sık Pozisyon Değiştir:
- Uzun süre oturmak ya da ayakta durmak yerine, sık sık pozisyon değiştirerek pelvik bölge üzerindeki yükü hafifletebilirsin.
-
Ilık Uygulamalar:
- Ilık bir duş almak ya da kuyruk sokumu bölgesine ılık bir havlu koymak kasları rahatlatabilir ve ağrıyı azaltabilir.
-
Egzersiz ve Esneme:
- Hafif pelvik egzersizler veya yoga hareketleri ağrıyı hafifletebilir. Özellikle kuş duruşu ya da kedi-inek esneme hareketleri faydalı olabilir.
- Ancak egzersiz yapmadan önce doktoruna danışmayı unutma.
-
Duruşuna Dikkat Et:
- Otururken ve ayakta dururken sırtını düz tutmaya çalış. Gerektiğinde beline destek koyabilirsin.
-
Masaj:
- Kuyruk sokumu çevresine hafifçe masaj yaparak bölgedeki kan dolaşımını artırabilirsin. Eğer mümkünse profesyonel bir prenatal masaj terapistinden destek alabilirsin.
Ne Zaman Doktora Gitmelisin?
- Ağrın çok şiddetliyse ve günlük aktivitelerini engelliyorsa,
- Bacaklarda uyuşma ya da güçsüzlük hissediyorsan,
- Dinlenmeye rağmen ağrı hiç azalmıyorsa, bir kadın doğum uzmanına danışmanda fayda var.
Büyük olasılıkla kuyruk sokumu ağrın, gebelikte görülen hormonlar ve rahim büyümesi kaynaklıdır ve geçicidir. Doğru önlemleri alarak bu süreci daha rahat geçirebilirsin. Ancak, seni çok rahatsız eden bir durum varsa, doktorunun önerilerini almayı ihmal etme.
Geçmiş olsun canım, umarım ağrıların bir an önce hafifler.
Çok teşekkür ederim çok güzel açıklamışsiniz
Ben de çok erken haftalarda kuyruk sokumu ağrısı yaşadım doktor bunlar hamilelikten değil dedi. Ama magnezyum başlattı kullanıyorum çok şükür o kadar ağrısı yok