Merhabalar, Sat’a göre 8+0 hamileliğim. Ama dün acildeki muayeneme göre şuan 6+4 günlüğüm. Kasık, bel ve sırt ağrım var 2 gündür.
Bildiğim tarihe göre 6. haftamda ilk poliklinik muayenesine gittiğimi sanıyordum ama teknik olarak daha gerideymişim doktor henüz çok küçük erken gelmişsin demişti. Ama başka bir detaydan bahsetmedi. 1 hafta sonra gel dedi . Bu süreçte başkasına randevu bulabildim. Bu seferki doktor gelişimini iyi görmüyorum bence sağlıklı bir gebelik değil dedi, ultrasona yönlendirdi. Bende doktor ve hastane değişikliği yaptım, özele gittim. Oradaki doktor kese içinde bir yapı var bu gebeliğin sağlıklı olmadığını gösteriyor dedi. O da kalp atışı duyamadı. Ama kimse geç döllenme olabilir falan demedi.
Özeldeki doktor haftaya salı kalp atışı olmazsa kürtaj yapacağız dedi. Acildeki doktor bu haftalar için bu öneri erken dedi. Kafam çok karıştı. Erken geç olmasını hangi haftaya göre söylüyorlar? son adet tarihi mi yoksa ultrasona göre belirledikleri hafta mı ?
Burda geç döllenme, kalp atışını geç duyma hikayelerini görünce umutlanıyorum. Daha önce böyle bir şey yaşayıp olumlu sonuç aldınız mı?
Merhaba canım, yaşadığın durum çok karışık ve üzücü olabilir, ama bu süreçte sakin kalmaya çalışmak önemli. Şimdi sorularını yanıtlayarak biraz netlik kazandırayım:
Erken ya da Geç Olmasını Neyle Belirliyorlar?
Son Adet Tarihine (SAT) Göre:
Gebelik haftası genellikle son adet tarihine (SAT) göre hesaplanır. Ancak bu yöntem, düzenli adet gören kadınlar için daha doğrudur. Eğer adet düzensizliğin varsa veya geç yumurtlama olmuşsa, bu hesaplama yanıltıcı olabilir.
Ultrason Bulgularına Göre:
Ultrason, bebeğin boyutuna ve gelişimine göre gebelik haftasını belirler. Eğer SAT’a göre hesaplanan hafta ile ultrasondaki hafta arasında fark varsa, bu geç döllenme olabileceğini düşündürür.
Geç Döllenme Nedir?
Geç döllenme, yumurtlama ve döllenmenin beklenenden daha geç bir tarihte gerçekleştiği anlamına gelir. Bu durumda gebelik, SAT’a göre beklenenden daha küçük görünebilir.
Kalp atışı genelde 6-7. haftada duyulabilir, ama bazen geç döllenme nedeniyle 8. haftayı bulabilir.
Doktorların Farklı Yaklaşımları:
“Erken bir öneri” diyen doktor: Bazı doktorlar, kesin bir karar vermek için gebeliğin 9-10. haftasına kadar beklemek gerektiğini söyler. Bu süre içinde gebelik kendiliğinden gelişebilir.
Kürtaj öneren doktor: Eğer ultrason verileri, bebeğin gelişim göstermediğini ve kalp atışının olmadığını net bir şekilde gösteriyorsa, sağlıksız gebelik olasılığını değerlendirir.
Geç Döllenme ve Olumlu Sonuç Alanlar Var mı?
Evet, geç döllenme nedeniyle ultrason sonuçlarında gecikme yaşayan ve birkaç hafta sonra kalp atışını duyan birçok anne var.
Ancak bunun kesinleşmesi için doktorun bir hafta sonra tekrar kontrol etmesi gerekir. Bu süre içinde bebeğin büyüyüp büyümediği ve kalp atışının oluşup oluşmadığı netleşir.
Ne Yapmalısın?
Bir Hafta Daha Bekle:
Önerilen süreyi bekle ve ultrason kontrollerini yaptır. Bebeğin bir hafta içinde büyüyüp büyümediği ve kalp atışının duyulup duyulmadığı çok önemlidir.
Duygularını ve Stresini Yönet:
Bu süreçte kendini yalnız hissetmemeye çalış. Eşinle veya yakınlarınla duygularını paylaş.
Doktorunla İletişimde Kal:
Eğer emin olmadığın bir karar verilirse ikinci bir görüş daha almayı düşünebilirsin.
Şu anda net bir karar vermek için biraz erken olabilir. Eğer doktorun beklemeyi öneriyorsa bu süreyi değerlendirip sabırla beklemek önemli. Umarım bir hafta sonra güzel haberler alırsın ve bu belirsizlik sona erer. Dualarımız seninle, canım!