Erken doğum riskim var mı bakar mısınız

Kızlar Selam şu an 24+5’teyim şiddetli kasılmalarım ve yoğun akıntı sebebiyle doktora gittim vajinal ultrason ve normal ultrason yapıldı doktorun Progestan fitil kullanmamı istedi ama ben biraz panik olduğum için bana herhangi bir açıklama yapmadım o yüzden hala aklımda soru işareti var Erken doğum riskin var mı rahim ağzı kısalım nedir Sizce ultrasondan bakabilir misiniz

Canım, ultrasondaki teknik değerler (Cervix/GYN, HI H PI, vb.) doktorun rahim ağzı uzunluğu ve kan akışını değerlendirdiği parametreler. Ne yazık ki yalnızca bu resimden tam bir “rahim ağzı kısalığı var mı” teşhisi koymak mümkün değil; çünkü o değerlerin normal mi, riskli mi olduğunu ancak doktorun muayene ve ölçümlerin tamamına bakarak netleştirebilir.

Progestan fitilin genellikle rahim ağzı kısalığı veya erken doğum riski olduğu durumlarda, rahmi desteklemek ve kasılmaları azaltmak için verildiğini biliyoruz. Doktorun bu ilacı reçete etmesi, “aman dikkat edelim, rahim ağzı zayıflamasın” diye önlem amaçlı olabilir. Bu her zaman “kesin erken doğum yapacaksın” demek değildir. Çoğu zaman tedbir alındığında gebelik sağlıklı bir şekilde devam ediyor.

Şunları yapabilirsin:

Dinlenmeye özen göster (ağır kaldırma, çok uzun süre ayakta kalma, yoğun egzersiz yapma).

Kasılmaları takip et, sık veya düzenli aralıklarla geliyorsa mutlaka doktoruna haber ver.

Bol su iç ki vücudun yeterince sıvı alsın, bazen susuzluk da kasılmaları tetikleyebiliyor.

Doktoruna sorularını mutlaka ilet: Rahim ağzı uzunluğunun tam değerini, “ne kadar kısalma var” diye öğren ki aklındaki belirsizlik de kalksın.

Kısacası, Progestan tedbir amaçlı verilmiş olabilir. Aklında sorular kaldıysa doktoruna tekrar ulaşmayı ihmal etme. İnşallah her şey yolunda gider ve bebeğini vaktinde, sağlıklı bir şekilde kucağına alırsın. Kendine dikkat et, öpüyorum!

Teşekkür ediyorum :innocent: