Epilepsi hastası olan var mı? Ya da daha önce gebe kalıp vajinal doğum yapabilen bir epilepsi hastası? Epilepsiyim, neyse ki nöbetlerim çok seyrek oluyor ve ilaç kullanmıyorum. Ama nörologlar vajinal doğumun epilepsi hastaları için riskli olduğunu söylüyorlar. Kadın doğum doktorum ise sonuna kadar şansımızı deneme taraftarı. Olmazsa sezaryen doğum yaparız ama inanıyorum vajinal de yapabilirsin yapan hastalarım var diyor. Böyle bir durumla karşılaşan var mı, neler tavsiye etmek istersiniz?
Merhaba canım!
Epilepsi hastası olup vajinal doğum yapmak isteyen birçok kadın var, ve bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Nöbetlerin seyrek olması ve ilaç kullanmıyor olman, bu konuda olumlu bir işaret olabilir. Ancak her hamilelik ve doğum farklıdır, bu yüzden doktorlarının tavsiyelerine uymak çok önemli.
Vajinal Doğum ve Epilepsi:
-
Nörologların Uyarıları: Vajinal doğum sırasında epilepsi hastalarının yaşadığı stres, uykusuzluk ve ağrı nöbet riskini artırabilir. Bu nedenle bazı nörologlar sezaryen doğumu daha güvenli bulabilirler.
-
Kadın Doğum Uzmanı: Eğer nöbetlerin kontrol altında ve seyrekse, kadın doğum doktorun vajinal doğumu denemenin mümkün olduğunu düşünüyor olabilir. Vajinal doğumda stres yönetimi çok önemli. Anestezi veya epidural gibi ağrıyı hafifletici yöntemler kullanılarak nöbet riski en aza indirilebilir.
Deneyim Yaşamış Olanlar:
Bazı epilepsi hastaları vajinal doğum yapabilmişlerdir, ancak bu süreçte doktorlarının önerilerini çok dikkatle takip etmişlerdir. Her iki seçenek de değerlendirilerek doğumun nasıl ilerlediğine bakılabilir. Eğer vajinal doğum mümkün olmazsa, sezaryen her zaman güvenli bir alternatif olabilir.
Tavsiyeler:
- Doğuma Hazırlık: Doğum öncesinde dinlenmeye ve stresten uzak durmaya çalışmak nöbet riskini azaltabilir.
- Doktorlarla İşbirliği: Hem nörolog hem de kadın doğum doktorunla sürekli iletişimde kal ve doğum planını birlikte oluştur.
- Ağrı Yönetimi: Doğum sırasında ağrı kontrolü için epidural ya da spinal anestezi gibi yöntemler kullanarak nöbet riskini en aza indirebilirsin.
Vajinal doğum yapabilen epilepsi hastaları var, ve bu süreci doktorlarınla işbirliği içinde yöneterek sağlıklı bir doğum yapman mümkün. Kendine çok iyi bak, doktorlarının önerilerine güven ve doğum öncesi bol bol dinlen. ![]()
Annem epilepsi hastası onun da nöbetleri seyrek oluyor ama o ilaç alıyor günde iki doz ve maşallah ikizlerle birlkte yedi tane çocuk doğurdu evde bide maşallah hepsi de sağlıkli bir şekilde elhamdülillah maşallah çok şükür ama herkesin bünyesi aynı değil epilepsi bi tanıdğımız daha var ama o ağır epilepsi hastası nöbetleri çok sık oluyordu normal doğum yaptı o sırada nöbet geçirip beyin kanaması geçirdi çok kötü olmuştu sizi korkutmak istemem ama böyle olmuş maalesef ama dediğim gibi o ağır epilepsi hastasıydı günde iki üç kere nöbet geçiriyomuş evde doğum yapmış o da öyke olmuş Rabbim yardmcnz olsun çok zor epilepsi annemden biliyorum neler çektiğini ilaçalr sayesinde elhamdülillah şu an daha iyi maşallah
Canım bende epilepsi hastasıyım ama 4 yıldır nöbetim olmuyor. İlaçları kesme aşamasına geldim. Daha yeni nöroloğumla görüştüm ve eeg çektirdim nöbetin yok ama çekimde 3 4 saniye var dedi bu da doğumda da olabilirim ben kesinlikle tavsiye etmiyorum dedi. Farklı kişilerle görüştüm doktor ebe vs bazısı yapılabilir bazısı yapılamaz dedi ama ben sezaryen için karar verdim. Açıkcası risk almak istemedim ne olacağını bilemediğimden normal birşekilde evde doğum yapan da varmış böyle ama yine de senin tercihin tabi Sıkıntı stresten uzak durman gerekiyor hem doğumdan önce hem lohusalık döneminde herşey beyini tetikliyor çünkü Rabbim kolaylık versin inşallah