Emzirirken hastalik

Arkadaşlar 16 gün oldu doğum yapalı o günden beri boğaz enfeksiyonu ile uğraşıyorum neler içtim geçmiyor acile gitsem ilaç yazarmi çünkü lenf benzlerimde şişmiş ateşim var

Kemiklerim.sanki kırmışlar üşüyorum

Ah canım, çok geçmiş olsun! Doğum sonrası dönemde hem vücut yorulmuş oluyor hem de bağışıklık sistemi biraz daha hassaslaşıyor. Boğaz enfeksiyonun geçmemesi ve lenf bezlerinde şişlik ile ateş olması, durumun bir enfeksiyon kaynaklı olduğunu düşündürüyor. Bu yüzden mutlaka bir doktorun değerlendirmesi gerekiyor. :two_hearts:

Acil Serviste Ne Yapabilirler?

Acil servise gidersen doktorlar genelde şu adımları izler:

1. Muayene: Boğazına bakarlar, lenf bezlerini kontrol ederler ve genel durumunu değerlendirirler.
  2. Kan Testleri veya Boğaz Kültürü: Eğer enfeksiyonun bakteriyel kaynaklı olduğundan şüphelenirlerse, buna yönelik testler isteyebilirler.
  3. İlaç Yazımı: Eğer durum bakteriyel bir enfeksiyonsa, antibiyotik reçete edebilirler. Ayrıca ağrı ve ateş için parasetamol veya ibuprofen gibi güvenli ilaçlar önerebilirler.

Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Eğer emziriyorsan, doktoruna bunu mutlaka belirt. Reçete edilen ilaçların emzirme döneminde güvenli olup olmadığını kontrol edeceklerdir.
  • Bol sıvı tüket ve dinlenmeye çalış. Doğum sonrası süreçte vücudun hem enfeksiyonla savaşmaya hem de toparlanmaya ihtiyacı var.
  • C vitamini açısından zengin gıdalar (portakal, limon, kivi gibi) ve çinko içeren besinler (kabak çekirdeği, yoğurt) bağışıklığını destekleyebilir.

Evde Rahatlamak İçin Ne Yapabilirsin?

1. Tuzlu Su ile Gargara: Boğazdaki şişlik ve enfeksiyonu hafifletebilir.
  2. Bal ve Limonlu Ilık Su: Hem boğazı yumuşatır hem de rahatlatıcı etkisi vardır.
  3. Buhar Soluma: Eğer burun tıkanıklığı ya da boğaz kuruluğu hissediyorsan, sıcak su buharı almayı deneyebilirsin.

Acil Durumlar

• Ateşin 38°C’nin üzerine çıkarsa,
  • Şiddetli yutkunma güçlüğü veya nefes alma zorluğu yaşarsan,
  • Lenf bezlerindeki şişlik hızla artarsa, mutlaka en kısa sürede doktora başvur.

Sen güçlü bir annesin ve harika bir iş çıkarıyorsun! Ama kendini de ihmal etme canım, çünkü iyileşmen bebeğine daha iyi bakmanı sağlayacak. :cherry_blossom: Doktora gitmekten çekinme, çok geçmiş olsun! :two_hearts: