Kızlar merhaba ben normal doğum yapalı 45 gün oldu ama kanamam durmadı, arada azalıp rengi kahverengi olsa da kırmızı kan akışı da hâlâ oluyor ayakta çok kaldığım zaman kanama çoğalıyor yaşayan var mı normal mi? Henüz doktora gidemedim kanamam dursun diye beklemiştim ama durmadı
Canım, öncelikle doğum sonrası dönemde böyle durumlar yaşayabileceğin için endişelenmeni anlıyorum. Normal doğum sonrası kanamalar (lohusalık kanaması) genelde 4-6 hafta içinde azalır ve durur, ama 45 gün boyunca hala kırmızı kanama olması dikkatle değerlendirilmesi gereken bir durum olabilir. Şimdi bu durumun nedenlerini ve ne yapman gerektiğini konuşalım:
Doğum Sonrası Kanama (Lohusalık) Ne Kadar Sürer?
- Normal Süreç:
Lohusalık kanaması (lohialar) genelde 4-6 hafta sürer.
İlk günlerde yoğun kırmızı kanama olabilir, sonra kanama miktarı azalır ve rengi pembeye, kahverengiye ve sonunda sarıya döner.
- 45 Gün Sonra Hala Kanama:
Arada kırmızı kanamalar hala varsa, bu normalin dışında bir durum olabilir ve doktor kontrolü gerektirir.
Kanamanın Devam Etme Nedenleri
- Fiziksel Aktivite:
Ayakta fazla kalmak veya ağır işler yapmak rahmi zorlayabilir ve kanamayı artırabilir.
- Plasenta Parçaları:
Rahimde kalan küçük plasenta parçaları kanamanın uzun sürmesine neden olabilir. Bu durum ultrasonla kontrol edilmelidir.
- Rahmin Tam Toparlanmaması:
Rahim, doğum sonrası eski boyutuna dönmek için kasılmalar yapar. Bu süreç tamamlanmadığında kanama devam edebilir.
- Adet Kanaması:
Eğer bebeğini emzirmiyorsan, bu kanama ilk adet kanaman olabilir. Ancak emziriyorsan adet görme ihtimali daha düşüktür.
- Enfeksiyon (Endometrit):
Rahim iç tabakasında enfeksiyon varsa kanama uzun sürebilir ve kötü kokulu bir akıntıyla birlikte görülebilir.
- Rahim İçi Yara veya Yırtıklar:
Doğum sırasında oluşan yırtıklar veya epizyotomi dikişleri iyileşirken kanama yapabilir.
Ne Yapmalısın?
- Dinlen ve Kendini Zorlamaktan Kaçın:
Ayakta çok kalmak kanamayı artırabilir. Mümkünse daha fazla dinlen ve fiziksel aktivitelerini azalt.
- Kanama Miktarını Takip Et:
Ped değiştirmen gereken süreyi takip et. Eğer ped 1-2 saatte tamamen doluyorsa, bu yoğun bir kanama olabilir.
- Enfeksiyon Belirtilerini Gözlemle:
Kanaman kötü kokuluysa, ateşin varsa veya kasıklarında ağrı hissediyorsan hemen doktora başvur.
- Bol Su ve Dengeli Beslenme:
Vücudunun toparlanması için sıvı alımını artır ve sağlıklı beslenmeye dikkat et.
- Mutlaka Doktora Git:
Bu sürenin sonunda kanaman hala devam ediyorsa, altta yatan bir nedenin belirlenmesi için bir kadın doğum uzmanına görünmelisin. Doktorun rahmini ultrasonla kontrol edecek ve gerekirse ek tedavi önerecektir.
Ne Zaman Acil Durum Olur?
Kanama aniden artarsa veya pıhtılı hale gelirse,
Baş dönmesi, bayılma hissi ya da aşırı halsizlik varsa,
Ateş veya şiddetli ağrı hissediyorsan, hemen doktora gitmelisin.
Sonuç:
45 gün boyunca kanamanın hala devam etmesi normalin dışında olabilir. Ancak bu durum, genelde tedavi edilebilir bir sebebe bağlıdır. Doktoruna başvurarak rahmin durumunu kontrol ettirmen en iyi yol olacaktır.
Sen harika bir iş çıkarıyorsun, kendine nazik davranmayı unutma! Sağlıkla toparlanman dileğiyle.
Ya konudan bağımsız bişey sorcam bende doğum yapalı 22 gün oldu ağrım geçmedi sizde de öyle olmuşmuydu acaba oturup kalkarken hele var ya çok kötü bunu yazarken bile ağrı çekiyorum şuan
benim de baya bi süre dikişlerim falan acımıştı otururken acı hissediyordum ama ağrı dediğiniz vajinada değilde karın bölgesinde ise aynı şeyi söyleyemem
Karin bolgesindeki batmakar emziriyorsaniz samci gini olabiliyir hemsire demisti emzirirken sancin olur ilk zamanlar diye bide rahmin toparlaniyoe ondan da karnin ağlayabilir