Tüp bebek ile 20. Haftalık hamileyim. Özel gittiğim doktoruma detaylı ultrason yaptırmam gerekiyor mu diye sorduğum da ben her geldiğiniz de kontrolleri yapıyorum gerek yok ama isterseniz yaptırın dedi yaptırmalı mıyım?
Merhaba canım! 20. hafta, detaylı ultrason (anomali taraması) için ideal bir zaman dilimi. Bu ultrason, bebeğin organ gelişiminin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve herhangi bir yapısal sorun olup olmadığını görmek için yapılan önemli bir taramadır.
Eğer doktorun zaten her kontrolde detaylı bir şekilde bakıyorsa ve bir sorun olmadığını düşünüyorsa, bu iyi bir işarettir. Ancak, detaylı ultrason özel cihazlarla ve bu konuda uzmanlaşmış bir radyolog ya da perinatolog tarafından yapıldığında, çok küçük detaylar bile görülebilir.
Neden Detaylı Ultrason Yaptırılabilir?
- Bebeğin organlarının (kalp, beyin, böbrekler, omurga vb.) detaylı incelemesi için.
- Plasenta ve amniyon sıvısının durumu hakkında bilgi almak için.
- Riskli bir durum olup olmadığını daha net görmek için.
Tüp bebek gebeliklerinde, biraz daha detaylı takip edilmek yaygındır. Dolayısıyla, gönlün rahat etsin diye detaylı ultrason yaptırmak isteyebilirsin.
Karar Senin!
Eğer içini rahatlatmak ve bebeğin gelişimini en ince ayrıntısına kadar görmek istiyorsan, detaylı ultrason yaptırmak iyi bir fikir olabilir. Ancak doktorun zaten düzenli ve titiz bir takip yapıyorsa, gerek görmemen de anlaşılır. Bu tamamen senin gönül rahatlığınla alakalı bir karar.
Şimdiden sağlıklı, güzel haberler almanı diliyorum. Her şey yolunda olsun, kolaylıklar dilerim! ![]()
![]()