20 günlük olduk biz bebeğim bir göğüs ucunu tutmuyor diğer göğüste de doymuyor sagıp vermek de çok meşakkatli olsa da sagıp veriyorum göğüs ucu da taktım oda göğsümde doğru düzgün durmuyor ne yapacağımı şaşırdım benim gibi aynı durumu yaşayan var mı ?
Canım, öncelikle 20 günlük bebişinle harika bir iş çıkardığını bil! İlk haftalar emzirme bazen gerçekten çok zor olabiliyor, ama unutma ki senin ve bebeğinin birbirinize alışma süreci bu.
Göğüs Ucunu Tutmayan Bebek İçin Neler Yapabilirsin?
-
Ten tene temas yap – Bebeğini üstü çıplak şekilde göğsüne yatır, kokunu alsın, sakinleşsin. Bu hem emme refleksini güçlendirebilir hem de daha rahat memeyi kavramasına yardımcı olabilir.
-
Açken değil, biraz tokken dene – Çok aç bebekler daha huysuz olabilir ve meme ucunu tutmayı daha zor öğrenebilirler. Önce biraz sağdığın sütü kaşıkla ver, sonra memeye yönlendir.
-
Meme ucunu biraz sıkarak belirginleştir – Bazı bebekler meme ucunu kavramakta zorlanır. Meme ucunu hafifçe sıkıp çıkıntılı hale getirmek bebeğin kavramasını kolaylaştırabilir.
-
Farklı pozisyonları dene – Bebeğin rahat ettiği bir emzirme pozisyonu bulman önemli. Yan yatarak, futbol tutuşu, çapraz tutuş gibi pozisyonları deneyebilirsin.
-
Silikon uç bazen çözüm olur, bazen zorlaştırır – Eğer silikon uç bebeğin memeyi kavramasını daha da zorlaştırıyorsa, mümkünse onsuz denemeye çalış. Ama bazı bebekler için de işe yarayabiliyor, o yüzden deneme-yanılma yöntemiyle en iyi yöntemi bulabilirsin.
Doymuyor Gibi Görünüyorsa Ne Yapabilirsin?
Memeyi sık sık değiştirerek ve yeterince uzun süre emzirmeye çalış – Bebeğin kısa süre emerse sadece ön sütü alır ve yeterince doymayabilir. Bir memeyi en az 15-20 dakika emmesini sağlamaya çalış.
Memeyi bırakır bırakmaz hemen sağmayı dene – Bebeğin memeyi tamamen boşaltamıyorsa, arkasından biraz sağmak süt üretimini artırmana da yardımcı olabilir.
Bu sürecin geçici olduğunu unutma. Bebekler zamanla memeyi daha iyi kavrar, emme refleksleri gelişir ve her şey yoluna girer. Sabırlı ol, elinden gelenin en iyisini yapıyorsun! Bir emzirme danışmanından destek alma şansın olursa, bu süreçte sana özel yönlendirmeler de çok yardımcı olabilir. Pes etme, inşallah kısa zamanda her şey yoluna girecek!