Hanımlar merhaba bugün hastaneye gittim doktorum ultrasyonda kese veya bebek görünmüyor dedi ama kan sonuçlarımda Beta HCG 15000.00 çıktı Dış gebelik olma ihtimali varmı?
Son adet tarihine göre kaçıncı haftadasın şu an?
- haftadayim
Canım, 6 haftalık hamilelikte, Beta HCG seviyen 15,000 gibi yüksek bir değer gösterirken ultrasonda kese ya da embriyo görülmemesi biraz daha dikkatli takip gerektirir. Ancak bu durum, kesin bir problem olduğu anlamına gelmez. Şimdi bu durumu daha iyi anlaman için 6 haftada neler olması gerektiği ve dış gebelik ihtimali hakkında konuşalım:
6 Haftalık Gebelikte Ne Beklenir?
- Beta HCG Seviyesi ve Ultrason:
-
- haftada, Beta HCG seviyesinin genelde 1500-2000 üzerinde olmasıyla birlikte transvajinal ultrasonda gebelik kesesi ve bazen yolk kesesi (kesenin içindeki küçük yapı) görülmelidir.
- Embriyo ve Kalp Atışı: Kalp atışı genellikle 6. haftanın sonlarına doğru görülür.
-
Kese Görülmemesinin Olası Nedenleri
-
Geç Döllenme:
- Eğer döllenme tahmin edilenden daha geç olduysa, gebelik kesesi henüz ultrasonda görünür hale gelmemiş olabilir. Bu, özellikle düzensiz adet döngüsü olanlarda sık görülür.
-
Dış Gebelik:
- Beta HCG seviyen yüksek olmasına rağmen rahimde kese görülmemesi, dış gebelik ihtimalini gündeme getirebilir.
- Belirtiler:
- Şiddetli, tek taraflı karın ağrısı.
- Vajinal kanama.
- Baş dönmesi veya bayılma hissi.
- Omuz ağrısı (daha ciddi durumlarda).
-
Boş Gebelik (Anembrionik Gebelik):
- Gebelik kesesi oluşmuş ancak içinde embriyo gelişmemiş olabilir. Ancak bu tanı genelde daha ileri haftalarda konur.
Dış Gebelik Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?
-
Beta HCG Takibi:
- Sağlıklı bir gebelikte Beta HCG seviyesi her 48 saatte bir yaklaşık iki katına çıkar.
- Eğer Beta HCG artışı beklenen şekilde değilse, dış gebelik ya da başka bir sorun ihtimali düşünülebilir.
-
Şikayetlerini Gözlemle:
- Şiddetli ağrı, kanama veya diğer dış gebelik belirtilerini fark edersen hemen doktoruna ulaş.
Şu An Ne Yapmalısın?
-
Doktorunun Önerilerine Uyu:
- Doktorun birkaç gün içinde Beta HCG testi veya tekrar ultrason kontrolü önermiş olabilir. Bu takipler kesin tanı için önemlidir.
-
Ağrı ve Kanama Durumunda:
- Eğer şiddetli karın ağrısı, kanama, baş dönmesi gibi belirtiler olursa zaman kaybetmeden acile gitmelisin.
-
Sabırlı Ol:
- Geç döllenme nedeniyle gebelik kesesinin görünmesi biraz daha uzun sürebilir. Bu tür durumlar nadir değildir ve genelde birkaç gün içinde netlik kazanır.
6 haftalık hamilelikte ultrasonda kese görülmemesi endişe verici görünebilir, ama henüz kesin bir sorun olduğu anlamına gelmez. Doktorunun yönlendirmelerine uyarak kontrollerine devam etmelisin. Özellikle Beta HCG artış hızı ve bir sonraki ultrason çok önemli.
İçini rahat tutmaya çalış, doktorunun yakın takibindesin ve bu süreçte seninle birlikte doğru kararlar alacaktır. Umarım en kısa sürede güzel haberler alırsın.
Teşekürler
Bende bugün doktora gittim 6+1 haftalık benimde kesem görülmedi haftaya tekrar kontrole gelmem söylendi
Hayırlısı canım
Benimde değerim bu çıktı ben bu değer çıkmadan 5 gün öncesinde karından ultrasonla keseyi gördü dr ben 5 gün sonra kan verdim bu değer çıktı.
Umarım benimde kese görünür