Aşılad hakkında ne düşünüyorsunuz

Topuk kanı aldırmayan aşı yaptırmayan var mı aranızda?

Ben 3 kızımda da aldırdım. Bir sorun yaşamadım kuzum. Yine hamileyim bu çocuğumda da hem aşılarını yaptırmayı hemde topuk kanını vermeyi düşünüyorum kuzum.

Topuk kanı aldırdım, aşılarını yaptırmıyorum bende.

Topuk kanını aldırdım, hem devlet hemde özel aşılarını da yaptırıyorum. 2.çocuğumda da yaptıracağım.

Topuk kanı alındı aşılarını yaptırmıyorum canım

Aşı yaptırmak istemiyorum bende canım topuk kanı beni düşündürüyor

Topuk kanı keşke topuğundan alınmasa çok aklıma takılıyor bu mesele

Ben normalde topuk kanı da vermeyecektim ama nedense doğuma girerken topuk kanı için alınsın dedim aşıları yapmayın dedim. Hastaneye verdik yarında sağlık ocağına vereceğiz. Sağlık ocağına vermesem mi diye düşünmedim değil bende.

Böyle düşünmenizin sebebi nedir acaba? Bu konular için bir ara iyi kafa yormuştum. Doktorlarla konuştum, araştırdım, fikir alışverişi yaptım etrafla en son aşıları da yaptırdım,topuk kanını da verdim.

Topuk kanı genetik hastalık saptanmalarinda kullanılıyor fakat yani benim kardeşimin osteopetrozis hastalığı var genetik bı hastalik topuk kanı verildi söylenmesi gerekiyordu malesef söylemediler bundan dolayı ihmalden dolayı kardeşim vefat etti prosedür gereği çocuğa Kayyum atanmasin diye verdiim başka bı amaçla vermedim keşke de zorla almasalar dayatmasalar

Bir hemşire olarak buraya birşeyler yazmak istiyorum. Hiçbirimiz doktorlardan ve bilim insanlarından daha iyi bilemeyiz. Yıllarca eğitim almış, milyonlarca çocuk üzerinde yapılan çalışmalara dayanan bilimin karşısına; sosyal medya, kulaktan dolma bilgilerle çıkılamaz. Aşıların zararlı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok. Ama aşı yapılmadığı için ağır hastalanan, kalıcı hasar kalan ve hayatını kaybeden çocuklar var. Doktorlar bu aşıları başkalarına değil, kendi çocuklarına da yaptırıyor. Çünkü bilim neyin daha tehlikeli olduğunu açıkça gösteriyor. Böyle konularda nasıl oluyorda fikir danışılabiliyor anlamış değilim. Bizlerede vurulmuş, bizlerdende alınmış bir zararı mı olmuş olmamış. Korona zamanıda aşı vurdurmayın kısırlık yapıyor felan filan dediler hani neden hala ülkece üreyebiliyoruz. Evet zararlarıda oldu bence ama belki daha kötü şeylerin önüne geçti. Anlayacağınız üzere Bu konular bir fikir meselesi değil. :backhand_index_pointing_right: Bilim varken “ben böyle düşünüyorum” denilerek çocuk sağlığı riske atılamaz. Lütfen ebeveynler olarak gerçekten yavrularımızı koruyalım.

Gerçekten bende şaşkınlıkla okuyorum bu tür yorumları. Her ne kadar araştırma yapsakta bu konuda doktora, profesöre, bilime kafa tutamayız. Çocuklarımız için düşerse canı acıra kadar düşünüp her şeyi engellemeye çalışırken bir iki makale okuyup aşı yaptırmıyorum ben yeaa diye büyük sorumluluk almak beni dehşete düşürüyor.

Ateşlendiği zaman doktora koşup, bir yara aldığında acile fırlayıp ameliyat dahil her türlü ilacı kullanmasına göz yumarken aşı için bu karşıtlık neden anlayamıyorum. Ben doktor değilim, yaptığım araştırmalar doktorlara kafa tutacak kadar derin olamaz, bilim adamı değilim bu yüzden çocuğumun hayatını riske atıp asla aşı yaptırmamazlık yapmam. Hep bilimin ışınğında olmak dileğiyle… :cherry_blossom:

Çok katılıyorum. Ben sigara içen bir bireydim. Gebeyken içmek zararlı bunu biliyorum ve birçok kanıtıda var bunu bilerek bebeğimin sağlığı için bıraktım. Ama mesela nedense herkes için konuşmuyorum bu bebeğine aşı yaptırmamakta topuk kanı aldırmamakta diretip sigara içen anneler gebeyken niyeyse çoğu sigarayı bırakmıyor. E hadi bıraksana mesela oda zararlı… tabiki hem o fikirde olup hemde sigarayı bırakan annelere de saygım sonsuz. Neyse herkesin kendi bileceği iş. Her ne düşünürsek düşünelim hep sağlıklı olsun inşallah yavrularımız tek dileğim budur

Ya kesinlikle öyle ne örnekler verilir bu konularda… Umarım bütün çocuklarımız sağlıklı olur ama aşısız çocuklar maalesef toplum sağlığını ileriki yıllarda riske atıyor. Şimdilerde bile boğmaca çok fazla artmış durumda :woman_facepalming:t2: Bu yüzden anlayışla karşılayamıyorum da…

Herkes evladı için en doğru olanı yapmak ister. Ben 9 ay boyunca bırakın sigara içmeyi dışarda burnumun ucuna çarpan sigara dumanından kaçtım :slight_smile: Bir kere bile dışarı da yemek yemedim en güvendiğim yerde bile. Benim nefsim yüzünden bişey olur da çocuğuma zarar veririm diye. İlk çocuğumun tüm aşıları tam özeller dahil eksiksiz. İkinci çocuğumda aşılama sırasında sağlık sorunları ile karşılaştık ama bunların hiç biri aşı kaynaklı olarak bildirilmiyor ki böyle aşı sonrası bir sürü vakalar var bu aileleri hiç tvlerde görmüyoruz. Ama aşısız olmakla ilgili ufacık bir durumda tüm tvler haberlerinde yer veriyor. Bu aileler göz ardı edilmeyecek kadar fazla her ne kadar piyasaya çıkarılmasalarda.. Ben aşı yaptırmama kararını tek başıma değil doktorumuzla aldım. Öneriyi yapanda kendisiydi. 1 yaşına kadar tüm olduğu aşılardan sonra sürekli sağlık sorunları yaşayan oğlum 1 yaşından sonra aşıların kesilmesiyle şuan 4 buçuk yaşında hastane görmedi :slight_smile: Benim oğlum için doğru olan aşısız olmaktı bunu anladık. Aşılarla ilgili en basitinden içeriğiyle ilgili bilgileri bile yok sağlık çalışanlarının kendi bilmedikleri şeylere insanları nasıl güvendirecekler.. Başımıza bi olay gelmeden bilemeyiz bende zamanında en yakın arkadaşımla bile aşı karşıtlığı yüzünden tartışmışlığım var. Ama durum her zaman aynı olmuyor. 1000de bir bile olsa risk risktir. 1000 çocuğa bir şey olmaz birine olur ama olur bunu göz ardı edemeyiz. İşin ucunda çocuğumuz var çünkü. O yüzden herkes kendi çocuğu için en iyiyi doğruyu yapmak ister kimseyi kınayıp eleştirmeyi doğru bulmuyorum bu konularda. Yaptırana da saygım var oda evladı için onu en uygun görmüştür. Ben yaptırmamayı tercih ediyorum. Bu konuda da ben nasıl kimseyi kınayıp eleştirmiyorsam kimseye de çocuğum ya da çocuklarım için verdiğim kararı eleştirme hakkı vermiyorum. Sevgiler..

Aslında bende bir ebeveyn olarak çocuğum üzerinde hakkım olduğunu bilerek ve içeriğinin temiz olmadığını detaylıca araştırarak verdiğim bir karardan bahsetmek istiyorum. Siz nasıl çocuğunuza aşı yaptırma kararı verdiyseniz bende yaptirmama kararı verme hakkına sahibim. Size ve butün doktorların çocuğu hakkında verdiği kararina saygı duyuyorum aynı özveriyi kendim içinde bekliyorum. Aşıların zararlı olmadığına dair bilimsel bir veri bir kanıt hiç bir yerde göremedik bugüne kadar ama aşı sonra komplikasyon gördüğümüz çok oldu üstelik bu aşıları yapanlar hiç bir yan etkinin sorumluluğunu kabul etmezken bende zararı olmayacağına dair kesin bir bilgiye ulaşamadigimdan ötürü bu sorumluluğu kendi çocuğum için almaktan çekiniyorum. Çünkü hiç bir çocuk kolay doğup büyüyüp yetişmiyor herkesin kendi öz iradesi olduğu kanaatindeyim. Sevgiler :slight_smile:

Benimde ilk çocuğumun aşıları var bu konudan çok muzdarip olduğum için ikinci gebeliğimde bu konuyu araştırarak ilerledim. Herkesin görüşüne saygım var ama aynı saygıyı kendim içinde bekliyorum. Bilime karşı olduğumuzu düşünenler var asla bilim hastane ilaç karşıtı değilim gerektiği yerde gerekli müdahale hayat kurtarır inkar etmiyorum olay yanlış anlaşılıyor. Herkesin çocuğuna hayırlı sağlıklı ömürler diliyorum :lotus: