Çocukları alışkanlıklardan vazgeçirmek için yapılan hatalar :
1-Memeden kesmek için memeye sabır taşı /salça, kömür vs sürmek.
2-Tırnaklarını yiyen ,parmak emen çocuğa acı oje sürmek
3- Emzik bıraktırmak için ucuna yarabandı yapıştırmak /acı biber sürmek
Hiçbir alışkanlığı bir anda kesmemelisiniz .
Emzik,biberon,parmak emme vb. Çocuğunuzun hayatında hangi işlevi görüyor önce bunu belirlemelisiniz.
Duygu regülasyonu sağlayan bir nesne mı ?
Uyku aracı mı?Uyku desteği mı sağlıyor?
Bağımlılık mı ?
Biberon,emzik,parmak emmek çocuğunuzun hayatında hangi işlevi görüyor belirlediyseniz bu işlevi çocuğunuza emzik vb olmadan sağlamanız bir sonraki adımınızı olmalı.
Örneğin; ağlayan ,korkan veya öfkelenen bir çocuk hemen emziğe sariliyorsa ya da mama ,meme diye mırıldanıyorsa bilin ki emzik ,biberon,meme onun için duygu regülatörüdür.
@afrikanın_gelini54 Harika bilgiler Benim kızım hiç emzik kullanmadı fakat 2 buçuk yaşında komşunun çocuğunda görüp emzik diye tutturup sabahın 7 sinde eczane açtırıp almak zorunda bırakmıştı bizi. Ne yaptıysak ikna olmadı ve almak zorunda kaldık. Bayağı bir süre de kullandı, hoşuna gidiyordu. Zaten çocuklarda bebekliğe dönmek isteme dönemleri oluyor. Sonra bir gün arabayla yolculuk yaparken koltuğun altına düşürdü. Aldım verdim ve pislendiğini gördü. Ben de bunu fırsata çevirip ‘İstersen camı açalım ve onu atalım, ne dersin ? Galiba artık senin ağzına küçük geldiği için düşüyor ve daha büyük bir emzik de yok maalesef. Atalım ve bakalım bakalım rüzgar onu uçuracak mı ?’ dedim. Kendisi attı, hoşuna da gitti uçması ve gözden kaybolması ve bir daha da sormadı. Böylece doğru açıklama yaparak onu vazgeçirdim Bir de kızım 4 yaşında olmasına rağmen uykusu geldiğinde parmağını ağzına alıyor, mesaj veriyor aslında uykum var diye. Onun hakkında da çok konuştum fakat bırakmak istemedi ve zorlamadım. Çünkü uykuya dalmak için onu bir araç olarak görüyor sonuçta. Pedagog bir arkadaşıma da sorun olup olmadığını sordum ve bir araç olarak kullandığı için bir sorun oluşturmayacağını söyledi o da. Sonuçta sürekli parmak emmiyor. Biraz da saygı duymak gerekiyor aslında çocuklara. Ben bu görüşteyim
@Cesurumm Aslında senin görüşün de pek doğru değil canım. Sen öyle diyerek çocuğu başkalarıyla kıyaslamış oluyorsun, onun benlik duygusuna zarar vermiş oluyorsun. Sen öyle diyince çocuk ‘Annem ben emzik emdiğim için beni sevmiyor ama emzik emmeyen çocukları seviyor’ diye düşünüp öfkesini de emzik kullanmaya devam ederek gösterir. Bu defa emziğin gülünesi bir eşya olduğunu düşünür ve o emziği bıraksa da emzik kullanan birini gördüğünde o da gülüp alay ederek o çocuklara senin söylediğini uygular. Yani sen aslında iyi bir mesaj vermeye çalışırken çocuk bunu kötü algılar ve yanlış bir davranış edinmesine yol açar. Direkt benim yaptığım gibi oyunlaştırma yaparak bıraktırabilirsin mesela
Sakın ol kimse sana kötü birşey demedi ki fikir ayrılıkları olacak bizimki sana anormal gelebilir seninki bize sadece uyarmak istemiş ki bir anne tecrübesinden dolayı ben mantıklı buluyorum zaten o da bende çocuklar üzerine eğitim gördük fazlasıyla derslerini aldık ama ben hala belki yanlış biliyorumdur doğrusunu öğreneyim diye başkalarının fikirlerine de bakıyorum
Tatlım çocuğa sakin söyleyip söylememekle ya da genetikle alakalı bir durum değil bu. Sen 18 yaşındasın değil mi şu an ? 18 yıl önceki devirle şimdiki devir bir mi sence ? Akran zorbalığı tüm dünyada önlenemez şekilde artmış durumda. Ayrıca teknoloji de haliyle coo çok geliştiği için çocukların beyni bizim çocukluğumuzdaki gibi çalışmıyor, teknoloji çocukların beyinlerini bile etkiliyor. Yani sen kendi çocukluğunla ya da eşinin çocukluğuyla kıyaslama. Elbette kötü bir şey demek istemiyorsun, anlıyorum seni ama bu düşünce de bana ait değil ki. Kanıtlanmış bilimsel bilgiler bunlar. 18. yüzyıllardan bu yana çocuklar üzerine araştırmalar yapan bilim insanlarının düşünceleri bunlar ve yanlış düşünceler olsalar niye hala kabul görsünler ? Elbette herkesin yetiştirme şekli kendine doğru gelir fakat önemli olan yeni bilgilere de yer verebilmektir
@Cesurumm Ayrıca neden sana tepki verdiğimizi düşünüyorsun ki canım ? Sana çocukların dilinden anlamadığını söylemedik ki. Fikir ayrılıklarına karşı biraz daha sakin kalarak, hemen alınganlık yapmayarak tepkiler verebilirsin. Ben mesleğim üzerine çok fazla deneyim de yaptım. Farklı çocuklar da gördüm. Bak okulunu okumama rağmen benim bile doğru bildiğim yanlışlar olduğunu gördüm biliyor musun ? Bunlarla mutlu ol, fikir ayrılığı güzel bir şeydir. İnsana yeni bir şeyler katar. Yeni fikirlere açık ol
@Cesurumm Aaaa, neden yazdıklarını sildin ama canım ? Bak gerçekten üzüldüm şimdi ama Senin söylediklerin kimseye doğru gelmek zorunda değilse, bizim söylediklerimiz de sana doğru gelmek zorunda değil ki. Valla çok üzüldüm bu tavrına Hâlbuki bu tarz tartışmaları çok seviyorum ben, insana farklı şeyler katıyor