Selam kızlar, oruçla ilgili sorum var gebeliğim daha yeni başladı (6 haftalık) ben oruç tutmamak ile karşıyım ama eşim sabah bana dedi ki bebek daha yeni gelişiyor şuan sürekli beslenmem ve su içmen lazım, ama ben din konusunda çok ciddiyim, ne yapmam gerekiyor bilmiyorum doktor da bana bişey demedi ikinci randevum 20 Mart oruç başlamış olacak Siz tutacak misiniz?
selam canim bence tutma 6 haftalik ve cok kucuk daha yeni tutunuyor ilk 3 ay ve son 3 ay cok onemli bana dr um kesinlikle tutma dedi bebegimizin gelisimi beslenmesi daha onemli hem gunahi yok cunku mazeretliyiz nasil reng limiz oldugunda tutmuyorsak bundada can besliyoruz bu acidan dusun ben tutmayacagim canim
Doktorlar asla önermiyor ki bende doğru bulmuyorum yoksa elhamdülillah hepimiz müslümanız yerine tutucaz artık başka çaremiz yok
Bende kesinlikle tutmak istiyorum 3 buçuk aylığız doktorum bişey söylemedi tut yada tutma diye. Ama ben 2 3 gün deniycem tutabilir dayanırsam devam edecem yoksa zaten sürekli kustuğum için bozulcak o süreçte tutamam. Aşırı su tüketiyorum zaten tutunca en çok su zorlayacak beni de. Sonraya bırakmak da istemiyorum sonradan tutması daha zor oluyor
Canım ben düzenli ilaç kullanmam gerektiği için ve bebeğin şu an benden besin alması gerektiği için tutmayacağım ben de ilk 3 gün en azından tutayım diyordum ama o bebeğin de hakkına girmek oluyor bu bu nedenle tutma derim
Bende yeni doğum yaptım bebeğim bi buçuk aylık tutamıcam borcunu tutucam inşallah
bir yerden oruc tutup sevap kazanacagim derken bir yerden Allah korusun bebege bi eksiklik bir zarar geldiginde bunun gunahi vebali nerede verilebilir vicdan azabindan ölür insan cunkü karnimizdaki bebek suan bize muhtac 15 16 saat gunde 2 oğün yemek yemek ne kadar bebege faydali olabilir 15 16 saat bebege hic birsey gitmeyecek yazık olur yani o yuzden bi yerden sevap kazanacagiz diye bi yerden günaha girmeyelim derim
Bnde bi deneyim diyorum 5 aylik olduk dayanabiliyorum gaywt iyi geciyo gecen kandilde tuttum da ama su ihtiyaci bebegin nasıl olur o kafama takiliyor hadi ilaçları da sahurda ve iftarda ictim desem bilrmiyorum net deyulim dedimya susuz kalsin istemem
Sonucta dinimiz geregi tutmamiz gerekiyo ama bebegimizin sagliginida riske atarsak oda gunah
önemli olan su durumda canım senin dayanabilmen degil bebegin dayanabilmesi 15 16 saat herseyden mahrum kalacak Allah korusun susuz kalirsa ne olacak herseyden once önceligimiz bebeklerimiz canim
Aleyküm selam bence tutmalısın ben şuan 7 aylık olduğum için tutamicam şu an bebek daha yeni ve sizden beslenmiuor benim tansiyon sorunum var tabi yaşta ilerledi önceki çocuklarimda hep tuttum Allah azze ve celle kolaylaştırır içini rahat tut bizniAllah
orucmuzun bir sekilde telafisi oluyor ama bebegimizin telafisi yok bu acidan dusun 1 tane bile hicbir dr önermiyor demekki bildikleri birsey var canim ama yinede karar senin Rabbim saglikla kucagimiza almak nasip etsin
Aynn oyle de iste misal bn burdan yola cikiyorum ilk aylar bisey yiyemiyodum doktorumla bu konuda konustum ve bana dedigi sey şu sen yesende yemesende o bebekte bi dusuk riski veya baska bi sorun yoksa o dogmayi kafasina koyduysa senden alir yine gelisir ama sen gucsuzlesirsir bagisikligin kan sekerin duser iste bu uzun sure misal 2 gun bisey yemedim onunda kan sekeri düşer yani tabiki ayni sey deyil belki ama mantigimi kulaniyorum .
Tesekur ederim hepimiz InşAllah saglikla aliriz kucagimuza .sanirim sonuç olarak tutmasak daha iyi bebegimizin sagligi ve kendi sagligimiz icinde o sonuca vardik galiba
hersey o minicik canlarimiz icin onlar icin herseyden geceriz yeterki sag salim kucaklarimiza alalim canim
Oyle valla sagsaglim gelsinler InşAllah
Gebeliğin en basından sonuna kadar bol su içmeniz gerekiyor. Şuan bebek yeni tutunma aşamasında rahim bebegi kabullenmeye yeni yeni baslıyor. Bu zamanlarda susuzluk rahim kasılmasına sebep olur ve kanamayı tetikleyebilir Allah korusun. Bebek suan sizin kanınızla besleniyor. Kandaki oksijeni kullanıyor. Siz beslenmeyi suyu kestiginde kandaki oksijen azalacak ve bebegin gelişimi yavaslayacak. Ne kadar bol oksijen o kadar iyi tutunma saglıklı gelişim demek. Hamile iken oruc tutan bir tanıdıgım plesanta previa denilen bir durum yasadı. Susuz kaldıgı için plesantası aşagı innimişti erken dogum riski oldugu icin bir süre hastanede yatmıstı. Plesanta 9 haftalıkken iyice olusmus oluyor 12 haftada gelişimi tamamlanıyor. Kısaca gebelikte oruc bebegin hakkına girildigini dusunuyorum sahsen ve hiçbir dr oruc tutabilirsin gibi bi izacet vermez hastasına.
Evet haklısın misal annelerimiz falan eskiden hepsi tutuyordu ve eskiden şartlar daha zordu hem hamilelik ham diğer çocuklara bakmak ve maşallah onlara ve bizi hiç bişey olmadı, ama şu devirdi insanların fikirleri çok değişti…
Dinen hamilelere farz değil zaten
Regl halinde namaz kılmamak biz kadınları günaha sokmuyorsa, gebeyken oruç tutmamak da günaha sokmuyor arkadaşlar. Bu kadar inatçı ve kasıntı olmaya gerek yok. Aniden tansiyonun düşse çocuk etkilense ne yapacaksınız? Tutmadığınızın bedelini bir yetime bir öksüze vermek daha faydalı olacaktır. Bedene yük olan ibadet mehruktur