Sevgili anne adayları… tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. 5-9 haftalık olanlar. İlk başlarda bayağı şişmiştim öyle ki kendimi 3 ayını doldurmuş gibi hissediyordum. Şimdi şişligim biraz indi ama hâlâ kendimi gerilmiş ve şişik hissediyorum kıyafetlerim daha erkenden sıkmaya başladı gögüsler de şişmeye başladı bile. Bu şişlik ne zaman inecek tavsiyeniz var mı ve sizin de beliniz aşırı ağrıyor mu? Özellikle sabah kalktığımda sanki iç organlarım sırtıma yapışmış ve belimde ağrı. Varsa doğal zararsız önerileriniz sevinirim. Doktorumuza da danışırız tabi ki.
İlk iki, üç ay adet görememiş olmanın verdiği ödem, şişlik, gerginlik oluyor. Göğüslerde adet olmadan önce şişkinlik olur ya onun gibi yine oluyor . Bel ağrısı, kasık ağrısı adet göremediğimizzden oluyor. Daha sonrada gebeliğin verdiği ağırlık şişlik devralıyor zaten bence doğuma kadar rahat yok
Cevabınız için teşekkür ediyorum. Evet o yönden hiç düşünmedim. Bir de sıvılar kan akışı kat kat arttığı için sıvı yapıyor ve belirli hormonların yükselişiyle gaz birikiyormuş. Bazıları da karnım dümdüz hiçbir şey hissetmiyorum deyince ben de merak ettim. Yapı gereği de olsa gerek.
@Shee111 merhaba
Hamileliğin erken dönemlerinde vücutta birçok değişiklik meydana gelir ve bu değişiklikler her kadında farklı şekilde hissedilebilir. Şişkinlik, bel ağrısı ve göğüslerde hassasiyet gibi semptomlar oldukça yaygındır. Bu durumlar genellikle hormonların (özellikle progesteron) artması, vücudun su tutması ve rahmin büyümeye başlamasıyla ilişkilidir. Şişkinlik, hamileliğin erken dönemlerinde progesteron hormonunun artması nedeniyle sindirim sisteminin yavaşlaması ve gaz birikmesiyle ortaya çıkar. Bu durum genellikle ilk trimesterde (ilk 3 ay) daha belirgindir.İkinci trimesterde (14-27 hafta) hormonlar dengelenmeye başladıkça şişkinlik hafifleyebilir, ancak her kadın farklıdır ve bazılarında şişkinlik daha uzun sürebilir.
Büyük öğünler yerine küçük porsiyonlar tüketin.Lahana, brokoli, kuru fasulye gibi gaz yapıcı besinleri sınırlayın.Su, vücuttaki ödemi azaltmaya yardımcı olur.Fazla tuz, vücudun su tutmasını artırabilir. Yürüyüş veya hamile yogası gibi aktiviteler sindirimi rahatlatır.
Göğüslerdeki şişlik ve hassasiyet, hamileliğin erken belirtilerindendir. Bu durum genellikle ilk trimesterden sonra hafifler. Rahat, destekleyici bir sütyen kullanın. Hamilelik sütyenleri bu dönemde oldukça faydalıdır.
Çok teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı oldu. Uygulayacağım inşallah.
Evet sizin ve hatice hanımın dediği de bilimsel olarakk doğrudur. Ben adet dönemimde yaşadığım şeyleriin aynısı gibi gördüğüm için öyle değerlendirmiştiim