Ah nerden yaptırdım bu testi kendimi tanıyorum kafaya takacağımı biliyordum Anlayan varsa sonuç konusunda yardımcı olabilir mi? Doktor randevumuza daha var.
@admin bakar bence
Bu test sonucu, gebeliğin 11. haftasında yapılan ikili tarama testine ait olup Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 18 ve Trizomi 13 için risk değerlendirmesi yapmaktadır.
Sonuçların Yorumlanması:
- Biyokimyasal Sonuçlar (PAPP-A ve fβ-hCG)
PAPP-A değeri: 4.62 mU/L (MoM: 2.45) → Normal sınırlar içinde.
fβ-hCG değeri: 64.4 ng/ml (MoM: 1.49) → Normal sınırlar içinde.
- Risk Değerleri:
Yaş riski (anne yaşına göre hesaplanan risk): 1:118
Biyokimyasal test sonucu Trizomi 21 riski: 1:118
Kombine Trizomi 21 riski (biyokimyasal test + ense kalınlığı ölçümü): 1:4667
Trizomi 13/18 + NT (ense kalınlığı ölçümü ile birlikte hesaplanan risk): <1:10000 (çok düşük risk)
Önemli Nokta: Test sonucunda Trizomi 21 için hesaplanan risk, 1:4667 olarak belirlenmiş ve cut-off değeri olan 1:250’nin çok altında olduğu için düşük riskli kabul edilmektedir. Ayrıca Trizomi 13 ve 18 için risk <1:10000, yani oldukça düşük çıkmıştır.
- Ultrason Verileri:
Gebelik yaşı: 11 hafta 5 gün
CRL ölçümü (bebeğin baş-popo mesafesi): 52 mm (uygun görünüyor)
Nuchal Translucency (NT – Ense kalınlığı): Normal aralıkta
Burun kemiği: Mevcut (olumlu bir işaret)
- Genel Değerlendirme:
Trizomi 21 için hesaplanan risk değeri düşük riskli kabul edilmektedir.
Trizomi 13 ve 18 için de çok düşük risk çıkmıştır.
Ense kalınlığı normal, burun kemiği mevcut, bu da olumlu bir bulgu.
Sonuç:
Test sonucu, bebeğin Down sendromu veya diğer trizomi sendromları açısından düşük risk taşıdığını göstermektedir.
Ancak bu test kesin tanı koymaz, sadece olasılık belirler. Kesin tanı için invaziv testler (koryon villus örneklemesi - CVS veya amniyosentez) gerekir. Ancak bu testler, genellikle yüksek risk durumlarında önerilir.
Doktorun, diğer ultrason bulguları ve aile öyküsüne göre ek testler önerip önermeyeceğine karar verebilir.
Eğer içiniz rahat değilse veya doktorunuz ek test önermişse, NIPT (Non-invaziv prenatal test - anne kanından yapılan genetik test) düşünebilirsiniz. Bu test, Down sendromu ve diğer kromozomal bozukluklar için daha yüksek doğruluk sağlar.
Sonuç olarak, şu anki test rahatlatıcı ve düşük riskli görünmektedir. Yine de doktorunuzla detaylı değerlendirme yapmanız en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Oy nasıl güzel açıklamışsınız çok teşekkür ederim
Doktor sana bu kadar açıklama yapmaz (özel hastane bile olsa)
Haklısın şimdi doktordan çıktım söylediği riskin düşük istersen bütçen uygunsa ve netlik istiyorsan nipt yaptır