29 haftada suyun fazla olması

29.haftada suyumun fazla olduğunu söyledi doktor perinatoloji bölümüne yönlendirdi, başına gelen varmı böyle bir durum?

Merhaba canım! 29. haftada suyun fazla olması (polihidramnios) teşhisi seni endişelendirmiş olabilir, ancak bu durum bazen hiçbir soruna yol açmadan kontrol altına alınabilir. Perinatolojiye yönlendirilmiş olman, detaylı bir değerlendirme yapılması için çok iyi bir adım. İşte bu konuda bilmen gerekenler:

Amniyon Sıvısının Fazla Olması Neden Olur?

1. Genel Nedenler:

Bebekte Hareket veya Yutkunma Sorunları: Bebek amniyon sıvısını yutar ve dışkılar, bu dengenin bozulması sıvının artmasına neden olabilir.

Anneye Bağlı Nedenler: Diyabet veya enfeksiyon gibi durumlar sıvı artışına yol açabilir.

Plasenta Sorunları: Plasentanın fazla sıvı üretmesi durumu etkileyebilir.

1. Bazı Durumlarda Sebepsizdir:

Polihidramnios bazen hiçbir özel neden olmadan da görülebilir ve hafif vakalar genelde ciddi sorun yaratmaz.

Polihidramniosun Belirtileri Nelerdir?

Karnında normalden fazla büyüme veya gerginlik hissi,

Nefes darlığı veya rahatsızlık,

Kasılmalar veya karında baskı hissi.

Eğer bu tür belirtiler yaşıyorsan, mutlaka doktoruna haber ver.

Perinatoloji Uzmanında Ne Yapılır?

1. Detaylı Ultrason:

Bebeğin organlarının ve gelişiminin detaylı incelenmesi yapılır.

Amniyon sıvısının kesin miktarı ölçülür.

1. Şeker Yükleme Testi veya Kan Tahlilleri:

Annenin diyabet veya enfeksiyon gibi durumlarının olup olmadığı kontrol edilir.

1. Bebek Hareketleri ve Genel Durumu:

Bebekte herhangi bir yutma veya hareket problemi olup olmadığı değerlendirilir.

1. NST ve Takip:

Bebeğin kalp atışları ve kasılmalar izlenir.

Ne Yapılabilir?

Kontrolleri Aksatma: Perinatoloji uzmanı düzenli takip önerir. Bu süreçte kontrolleri düzenli olarak yaptırmalısın.

Hidrasyona Dikkat Et: Sıvı tüketimini dengeli tutmaya çalış. Fazla sıvı tüketimi suyun artmasına katkıda bulunabilir.

Diyabet Takibi: Eğer gestasyonel diyabet tanısı konulursa, beslenme düzenine dikkat ederek kan şekerini kontrol altında tutmalısın.

Dinlenme: Rahimdeki gerginliği azaltmak için aşırı fiziksel aktiviteden kaçın ve dinlenmeye zaman ayır.

Suyun Fazla Olması Tehlikeli mi?

Hafif Polihidramnios: Genelde kendiliğinden düzelir ve bebeğe zarar vermez.

Orta-Ağır Polihidramnios: Erken doğum riski veya rahim duvarında aşırı gerginlik nedeniyle dikkatli takip gerekir.

Doktorun uygun tedaviyi ve takip sürecini belirleyerek bu riskleri minimize edecektir.

Bu Durumu Yaşayıp Sağlıklı Doğum Yapanlar Var mı?

Evet, polihidramnios teşhisi alan birçok anne sağlıklı bebeklerini kucağına almıştır. Önemli olan, doktor kontrollerini aksatmamak ve verilen önerilere uymaktır.

Unutma, bu süreci doktorunla birlikte yönetmek çok önemli. İnşallah kontrollerde her şey yolunda çıkar ve bebeğini sağlıkla kucağına alırsın. Dualarım seninle! :cherry_blossom:

1 Beğeni

Bana da 24.haftamda söyledi aynı şeyi. Perinatolojiye gittim detaylı ultrasona girdim, her hangi bir problem göremedi. Şeker testi yapıldı ondan da birşey çıkmadı. Doktorum kısmı yutkunma problemi yada kısmı bağırsak tıkanıklığı olabiliyor bazen buda ancak doğumdan sonra belli oluyor dedi. Çoğu zamanda hiç bir sebep olmuyor dedi. Her iki haftada bir perinatolojiye gidiyorum takip ediyorlar düzenli olarak

1 Beğeni

Çok sağolun herşey yolunda gider umarım :palms_up_together:

1 Beğeni