Herkese selam bu konu altinda birazcik korece ogrenmeye ne dersiniz???
Ilk konularimiz korece harfler kore alfabesinde ;
Sesli harfler (1) 8 adet,
Sesli harfler (2) 13 adet,
Sessiz harfler (1) 14 adet,
Cift sessiz harfler (2) 5 adet yani toplam 40 adet harf vardir.
Bazi kaynaklarda temel harfleri baz alarak unlu harf 10 unsuzler ise 14 tanesi ele alinarak toplam 24 tane olarak da ogretilir.
Sesli(ünlü) harfler - 1 ve telaffuz
ㅏ => 아 => a
ㅓ => 어 => o (agiz bicimi “a” der gibi olup kalin o seklinde telaffuz yapilir agizimizin sekli tam yuvarlak olmaz)
ㅔ => 에 => e (e derken agzimiz yanlara yari acilir)
ㅐ => 애 => e (bu e de ise agiz yanlara tam acilir iki e arasinda fazla telaffuz farki yoktur.)
ㅗ => 오 => o (bu o harfi Türkçe o ile okunusu aynidir ama agiz tam yuvarlak olur dudaklar one dogru buzulur)
ㅜ => 우 => u,
ㅡ => 으 => I,
ㅣ => 이 => i,
**Bu sesli harfleri okuturken ve yazarken onune/ustune yazilir okutma harfi dedigimiz fakat tek basinayken sesi olmayan “ㅇ” harfini getiririz bu harf sesli harfleri okutma bir de hece sonu harfi olma ozelligi de vardir.
Sesli(ünlü) harfler - 2 ve telaffuz
ㅑ => 야 => ya ,
ㅕ => 여 => yo (agiz bicimi “ya” der gibi olup kalin yo seklinde telaffuz yapilir agizimi tam yuvarlak olmaz)
ㅛ => 요 => yo (buradaki o harfi Türkçe o ile okunusu aynidir ama agiz tam yuvarlak olur dudaklar one dogru buzulur ve yo olarak telaffuz yapılır)
ㅠ => 유 => yu,
ㅒ => 얘 => ye (buradaki e de ise agiz yanlara tam acilir iki ye olarak telaffuz yapılır),
ㅖ => 예 => ye (buradaki e telaffuz yapilirken agzimiz yanlara tqm acilmaz yari acilir diger ye ile telaffuz farkı pek fazla yoktur),
ㅢ => 의 => ıy ,
ㅘ => 와 => wa,
ㅚ => 외 => wöe ( hafif ö harfi baskin telaffuz disariya dogru hava vererek),
ㅙ => 왜 => we,
ㅝ => 워 => wo,
ㅞ => 웨 => wöee (hafif e harfi baskin cok hafif agiz yanlara acilir),
ㅟ => 위 => wi
**Bu harfler yazilirken ㅏ , ㅜ bu sekilde tek degil, “ㅇ” okutma sessiz harfinile birleşik yazilir o yuzden yazarken ve okurken 야,유 seklinde olur.
**
Sessiz (ünsüz) harfler 1 - Telaffuz
ㄱ => g,k (arasi hafif yumusak ses ile),
ㄴ => n ,
ㄷ => d,t (arasi hafif yumusak ses ile),
ㄹ => r,l (arasi hafif yumusak ses ile),
ㅁ => m,
ㅂ => b,p (arasi hafif yumusak ses ile),
ㅅ => s,ş (bu harf “s” harfi fakat bazi sesli harf gelmesi durumlarinda “ş” harfine dönüşüyor)
ㅇ => ng (bu harf sesli harf okutma harfi ve hece sonu harfi olarak da kullanilir tek basina bir Telaffuzu bulunmaz)
ㅈ => c,ç (arasi hafif yumusak ses ile),
ㅎ => h (tam “h” sesi cikar)
ㅋ => k (tam Sert “k” sesi cikar)
ㅌ => t (tam Sert “t” sesi cikar)
ㅍ => p (tam Sert “p” sesi cikar)
ㅊ => ç (tam Sert “ç” sesi cikar)
**
Sessiz (ünsüz) harfler 2 - Telaffuz
**
Cift sesli sessiz harfler;
ㄲ => gg ,
ㄸ => dd,
ㅃ => bb,
ㅆ => ss,
ㅉ=> cc
** cift sessiz harflerin Telaffuzu yapilirken damaktan guc alinir cene ve dil asagiya guclu sekilde cekilir ve cift ses cikartilir. Örn; 바(normal “ba”) => 빠 (“bba” biraz daha cift ses ile damaga guc vererek Telaffuz yapılır)
Buraya kadar sesli ve sessiz harfleri isledik. Telaffuz icin link birakiyorum.
Uygulamamız gelişiyor yazarım ama okuyamam gibi geliyor
Zaten okutma icin uygulama lazim olmazsa bir de link bırakayım telaffuz icin
Cumartesi günleri korece konuş bizimle
Hahahaha olur
Bana cok garip geliyor korece, kore dizilerini cok severim ama dilleri cok ruhaf ağızlarının icinde konuşuyorlar gibi anlasilmaz bi dil gibi
Aslinda oyle degil dunyada tek ve ilk bilimsel dil odulu alan bir dil size oyle gelmesinin sebebi sejong kralı bu dili diger hocalarla gelistirirken agiz,dil, dis, girtlak hareket ve sesleri ele alarak ve esinlenerek yapmasindan kaynaklaniyor zor dil gibi gorunse de aslinda ogrenmesi kolay konusmasi yazmasi kolay bir dil
Elinize sağlık harikasınız
Teşekkür ederim tek tek yazdim videolar sadece you tube dan
Evet buse başlayalım bacım koniciva
Kiz o japonca Allah seni iyi etsin anyonghaseyo demen lazim
ahh buse çok tatlısın
O sizin tatliliginiz
Tamam öğretmenim @Koredeturkgelin
Ayyy çok hos oldum su an ogretmenlik okuyorum ama ogrencilerin hocam demesi bazen sasirtiyor
Ben anlayamam gibime geldi korece
Ama ögrensem varya bide korece konuşsam,el alem çatlar bi dil biliyorum diye
Kayinvalideme hep korece konuşurum içimi dökerim bi güzel oda anlamaz
Ahahahah kiz ogrenirsin ben ogrendiysem herkes ogrenir cocukken bizde kus dili felan konusurduk bizi anlamasinlar diye aklima o geldi jfjdjshssjh
Ben de konuşuyordum
İstesem öğrene bilirim aslında fazla üstüne düşmüyorum,korece başka ülkelerde konuşulmuyor dimi.
Arapca yazıları okuya biliyorum mesela.arap harflerini tanıyorum
7 yaşımda öğrenmiştim 2- 3 ay içinde sanırım.
Kuran okumak için öğrenmiştim,o yüzden tercümesini bilmiyorum ama ,seslenişini və okunuşunu biliyorum,harfleri də tanıyorum ve arapça bişeyler yaza biliyorum
Yaz tatili kur an kurslari ah en sevdigimdi
Aslinda dil ogrenme ilgi duymayla alakali bence mesela ben de istesem ingilizce ogrenirim ama nefret ettigim icin ustune dusemiyorum
Korece sadece guney ve kuzey korede konusuluyor