Fetal Dna testi

Fetal DNA nasıl oluyor nerde yapılıyor

Bizim bebişe ikili test yaptırmaya gittiğimizde, ultrasonda ense kalınlığı fazla geldi doktora o yüzden ikili test yapmak istemedi sıkıntılı bir durum olabilir diye NİPT diye bir test istedi. Bu testte de anneden alınan kanda bebeğin dnası bulunuyormuş, bu dna ayrıştırılarak bebekte kromozomal herhangi bir hastalık var mı ya da genetik bir hastalık var mı o teşhis ediliyor.
Hastane yapmıyor, özel başka bir şirketle anlaştık, eve gelip kan aldılar, yurt dışına gönderdiler inceleme için. 10-15 gün gibi bir sürede çıkıyormuş sonuçlar, bizimki bayrama denk geldiği için uzadı sürecimiz.
Kromozomlar incelenirken cinsiyet kromozomu da incelendiği için Y kromozomu varsa erkek çıkmış oluyor.
Pahalı bir test maalesef, bu nedenle herkesten istenmiyordur, keşke en azından bir kısmı devlet tarafından karşılansa da herkes yaptırabilse diyorum

1 Beğeni

@Cansu aaa buraya taşınmışım​:joy::joy:

1 Beğeni

Bence çok guzel soru olmuş çok da güzel bilgiler paylaşılmış. Konu sohbetinde kalmasın herkes gorsün bilgisini paylaşsın istedim.
İyi ki varsınız iyi ki bizimle tecrübenizi paylaşıyorsunuz teşekkür ederiz :heart::bouquet::star_struck:

1 Beğeni

Yaaa çok tatlısınız, siz de iyi ki varsınız, ben de teşekkür ederim sayenizde çok şey öğreniyorum​:smiling_face_with_three_hearts::heart:

1 Beğeni

@Arzu merhaba, burada detaylı olarak anlatmıştım isterseniz bakabilirsiniz. Yine de aklınıza takılan bir soru olursa sormaya çekinmeyin lütfen :cherry_blossom:

2 Beğeni

Merhaba kızlar fetal dna kaçıncı haftada yaptırdınız kaç günde çıktı sonuç :blush:

2 Beğeni

Sanırsam 13.haftada yaptırdık 1 haftada sonuç aldık :blush:

2 Beğeni

Selam kızlar :heavy_heart_exclamation: özel de mi yaptırdınız? Fiyatlarına ne kadar ödediniz? Birde nasıl yaptırılıyor kan alınarak mı ? :smiling_face:

1 Beğeni

Yeditepe üniversitesi laboratuvarında yaptırdık istanbul pendikte bir yere yönlendirmişlerdi gidip orda kan verdim onlar üniversiteye ulaştırdılar kan alıyolar bi tüp temmuz da yaptırdım 7500 tl ye :smiling_face:

2 Beğeni

Peki tam olarak ne işe yarıyor neleri öğrendin, ikili tarama yeterli mi yoksa fetal yapılsa daha mı iyi sence?

1 Beğeni

İkili tarama testi net sonuç vermiyor ihtimal veriyor çok ucu açık. Maddi durumu el veren direkt bunu yaptırabilir. Down sendromu gibi kromozom kaynaklı anormal durumları ortaya çıkarıyor.

2 Beğeni

Ben 13.haftada yaptırdım. Kanamam olduğu için ikili test yaptıramamıştım.

Ben GENOKS firmasına yaptırdım. Doktorum yönlendirmişti bu firmaya. Nisan 2023’te 6.500 vermiştim.

Genetik hastalıkların teşhisi, genetik bozuklukların tespiti, doğumsal anomali riskini değerlendirmek için yapılıyor. Allah korusun bebek doğduktan sonra ciddi müdahale gerektirecek durumları da söylüyorlar.

3 Beğeni

7 gönderi yeni bir konuya bölündü: Kaçıncı haftada fetal dna yaptırdınız

2 haftada çıkıyor diye biliyorum

1 Beğeni

1 haftada sonuç maili geldi bize.

1 Beğeni

Teşekkür ederim canım :blush:

2 Beğeni

Aranızda Fetal DNA testi yaptıran var mı kaçıncı haftada oluyor nasıl oluyor

1 Beğeni

Fetal DNA testi, genellikle gebeliğin erken dönemlerinde bebeğin genetik ve kromozomal sağlığını değerlendirmek için yapılan bir testtir. Bu test, annenin kanındaki serbest dolaşan fetal DNA’yı analiz ederek yapılır. Fetal DNA testi, özellikle Down sendromu gibi kromozomal anormalliklerin tespiti için kullanılır.

Testin yapılma süreci şu şekilde işler:

1. Kan Örneği Alınması: Hamileliğin genellikle 10. ve 22. haftaları arasında, anneden kan örneği alınır.

2. Laboratuvar Analizi: Alınan kan örneği, fetal DNA’yı içerdiği için özel laboratuvarlarda incelenir.

3. Sonuçların Değerlendirilmesi: Test, bebeğin kromozomlarında herhangi bir anormallik olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.

Sonuçların çıkma süresi genellikle laboratuvarın çalışma koşullarına ve testin türüne bağlıdır, ancak genellikle 1-2 hafta içinde sonuçlar alınabilir. Bu süre, bazı durumlarda daha kısa veya daha uzun olabilir.

Fetal DNA testinin yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi, genetik danışmanlık ve doktor gözetimi altında yapılmalıdır. Testin yapılmasına karar vermeden önce, olası riskler, avantajlar ve sınırlamalar hakkında bilgi almak önemlidir.

3 Beğeni

@duygugillerdenbiri Arkadaşımız yaptırmıştı galiba :blush: