Hanımlar merhaba, birçoğunuzun bildiği üzere doğum için hastaneye gittiğimizde doğuma kadar yanımızda kalacak refakatçimizi sadece 18 yaş üzeri herhangi bir kadın seçebiliyormuşuz. Yani eşimiz her kontrolde olduğu gibi dışarıda beklemek zorunda. Tabiri caizse doğumda bile dış kapının dış mandalı gibi "görüş saatleri"ni beklemesi gerekiyormuş. Eminim bu konu sadece beni rahatsız etmiyordur.
Bu durumun sebepleriyle ilgili açıklama yapıyorlar ancak benim size sormak istediğim şey aranızda bu konuyla ilgili bir şikayet dilekçesi vs. oluşturan var mı? Eşinizi yanınızda istediğinizde ne gibi tepkiler aldınız hastanelerden ve bu konuda ne yaptınız?
Merhabalar özel hastanelerde eş kalabiliyor hatta doğuma da girebiliyor ancak devlet hastanelerinde durum maalesef böyle değil sebplerinden biri özel oda olmayışı başka doğum yapan veya hamileliği riskte olup birlikte odayı paylaştığınız anne adaylarınında mahremiyetini düşündükleri için eşin kalmasına izin verilmiyor bunun için bir dilekçe vermenizin çok bir fayda sağlayacağını işin açıkçası düşünmüyorum çünkü mahremiyet kuralları gereği diğer doğum yapan annelerin rahatını da düşünmeleri gerekiyor yani empati kurarsanız aslında ne demek istediğimi anlayacaksınız mesela siz doğum sancısı çekerken koridorda yürüdüğünüzü düşünün veya yatağınızda yatıyorsunuz o an kendinizi kontrol etmek pek mümkün değil altınızda koca bir bez üstünüzde bol heryerden her yerinizin kolayca gözüktüğü bir elbise diyeyim hasta önlüğü veya her neyse (bunları yaşadığım için söylüyorum) başka bir baba adayının odanızda olduğunu düşünün bağırmak geliyor içinizden ama bağıramıyorsunuz bile niye? Odada yabancı bir adam var çünkü yani aslında anlatmak istediğim şu yasal yola başvurmanız boş bir çaba olacak kurallar bu şekilde çünkü tabi yine sizin bileceğiniz bir durum ama empati kurmakta da fayda var
Kızımda suni sancıyla doğum sürecim başladığında eşim kapıdaydı benim ıkınmaya dermanım kalmayınca eşimi çağırdılar elimden tuttu bir kere de eşin için dene dediler. Ama solunum sıkıntısı yaşadığımız için bebeğimle ordan acil sezeryana alındım. Bu 2. Sezeryanım olacak inşallah yani eşle alakalı bilgi vermeyi geçtim daha sezeryana gün alamadım
Bu konuda haklısınız ancak doğum bebeğimizin ve benim en özel anımız olacak. Neden böyle bir ânı mecburiyetten yanıma alacağım bir kadın, yanımda yatacak olan ve ona refakatçi olacak iki yabancı kadınla birbirimizin her halini görerek geçirmemiz gerekiyor? Herkese eşinin yanında destek olabileceği küçük de olsa bazı alanlar tahsis edilmesi gerekirken bu durum bana çokca rahatsız edici geliyor. Doğum süreci tamamen anneye yüklenen büyük bir sorumluluk haline geliyor baba ise ne durumdan ne annenin yaşadığı zorluklardan habersiz destek olabilmeyi bırakın kapı arkalarından çok afedersiniz kargo bekler gibi bekliyor.
Ne eşinizin ne sizin o ânı asla unutamayacağını sanıyorum. Halbuki ilk andan itibaren yanımızda olmaları bize ne kadar büyük bir destek olacak kimse bu konu hakkında neden konuşmuyor?
Bende sezeryan sırasında eşimin ellerinden tutmak isterim ama almıyorlar herhalde şehir hastanesinde kontrollüyüm doğumumu orda yapacam nasipse. Geçen kontrole gittiğimde arkadaşın biri nst de sancısı çıktı kontrole diye gelmişti acil sezeryana götürdüler telefonu hariç herşeyini teslim ettiler eşine zaten bi çantası vardı açıklama yapıyordu hemşire de pek anlamadım gürültüden yanına giremezsin refakatçi yasak gibi şeyler bi ihtiyacı olduğunda kapıdan güvenliğe verirsiniz valla bizi ne bekliyor bilmiyorum
Ankara etlik sehirde sezeryan oldum her surecde esim ya yanimda yada kapidaydi dogum bitti odama gecince annemle esim geldi gorus saatine kadar durdu esim. Onun disinda es degil kimse gelemiyo refakatci disinda ve tek kisilik odalarda eş refakatci kalabiliyo. Acil sezeryan olan bayan odama geldi gece oldugu icin esinden baska kimse yokdu bizden izin aldilar sabaha kadar esi yaninda kaldi
Çok çok üzücü… belki eşyalarını alabilecekleri bir mesafede bile değiller o kadına resmen diyorlar ki o stresle ya yalnız doğuracaksın ya da doğurana kadar hemen kadın refakatçi bulacaksın ama hemen yanıbaşındaki EŞİN YANINDA OLAMAZ. Ben de oturduğumuz konumdan dolayı eşimle birlikte bir saatlik yol gidiyorum kontroller için. Böyle bir şey yaşamamız gayet olası, eşim tüm süreç boyunca yanımda olabilecekken böyle bir durumda tek başıma strese girmeden doğurmamı beklemeleri asla mantıklı değil.
Haklısın canım ama ne yazık ki devlet hastanelerinde mümkün değil . Ben ilk dogumumda sancı çekerken bile tek basimaydim benim için çok zordu inanın o zaman eşim değil herhangi biri de refakatçi olsa şükredecek durumdaydım doğumhaneye giderken bile çantamı kendim taşıdım asla kimseyi yanıma almadılar ilk doğumum ne yapacağımı ne yaşayacağımı bilmiyorum kendi başımın çaresine kendim baktım ağrı acı çekiyorum kimsenin umrunda değil sırtını sıvazlayan yok o agriyla sancıyla birde 7. Kattan -1 e ultrasona götürüyorlar o upuzun koridorda ağrıdan yürüyemedim ağlaya ağlaya normal muayene gelen insanlarda orda amcanın birisi sordu kızım iyi misin diye çok utanç verici çok zordu bunları yaşadıktan sonra yanımda refakatçi olsunda kim olursa olsun istiyorum artık . Eşimi değil odanın bölümün kapisinin önünde bile durdurmadilar
Ben devlet Hastanesi’nde doğum yaptım odam tek kişilikti ama ne doğumda nede sonrss8nda refakatçi ve ziyaretçi yasaktı sadece doğumdan sonra eşim 2 kere görmeye geldi… birde eltimke kaynanam geldi çok rica ettiler ama 2 dK falan oda ben onların yanına gittim asla eltimle kaynanami içeri almadılar. Ben bunu hiç sorun etmedim çünkü ne doğumda ne sonrasında yanımda eşim dahil kimseyi istemedim. Kafam rahat bı 24 saat geçirdim… biliyordum eve gelince ev mahşer yeri gibi olacakti… oldu da
Ben de kontrollerin için devlet hastanesine gidiyorum şuana kadar olan tüm muayenelerime doktorum eşim dışında kimseyi almadı, annem ablam görümcem felan merak edip geldiği zamanlar oldu ancak doktorum bebeğin babası buradayken onun görmesi duyması daha doğru dedi ve diğer kişileri reddetti. Tabi burada benimle olan iletişi çok hassas ve kibardı. Devlet hastanelerinde Anne-bebek dostu olan hastaneler çekirdek aileye öncelik veriyor. Gebe okulunda görüştüğüm ebe hemşirelerin söylediği kadarı ile odalar tek kişilik ve refakatçi önceliği babaya ait, yani baba dışında birisini isterseniz kabul ediliyor ancak öncelik baba denildi. Çünkü hamilelik ve doğum hatta doğum sonrası süreçte bile babanın annenin yanında olup destek olması, bebeğin bakımında yardımcı olması ve babalık duygusunu ilk andan itibaren alabilmesi için yapıldığını söylediler. Bir çok anne bebek dostu hastanelerde bu uygulamalar yapılıyor ama sanırım bölgesel ve yöresel farklılıklar oluyor. Birden fazla kişinin kaldığı odada erkek refakatçi kabul etmeyebilirler sonuçta doğum sonrası annenin özel ihtiyaç kısmına giriyor ve her eş farklı bir erkeğin bu kadar mahrem alanda olmasını istemeyebilir.
Ben doğum yapalı 7 yıl oldu tabi o zaman bu kadar anlayışlı değillerdi şu son zamanda doğum yapanlardan duyduğum kadarıyla sizin bahsettiginiz gibi 12 gün sonra gorcez inşallah o zaman doğumumdan sonra odada sadece iki kişi vardı kayınvalidem kaldı yanımda eşimde ziyaret saatlerinde gelebildi birde gece acil diye kandırıp girdi
İlk dogumumda 4kisiyle.ayni odadaydim annem vefat etmişti kimsem yok kayinnam geldi onunda yüzünde sivilce çıkmış hemşire gıcık kaptı almadı bebeklere geçer bu uçuk dediler refakatcisiz kaldım tek başıma giyinmek zorunda kaldım bir gunumu ayakta geçirdim hemsirelerhayreet kaldı doğum yapipta ayağa nasıl kalktın 19yasindaydim bebek uyuyo hep dedim hemsrie hanım ben bebeği ne zaman emzircem 2saat geçti yaa kimse demedimi size deyip çıktılar içinden emzirin hemen dediler kayinnam dışarda ağlama krizine girmiş benim için değil bebeği göremediği için tabiki bebeği benim değil kendininmis gibi gördü hep kendimi taşıyıcı anne gibi hissederdim eşim geldi bir pet şise su ile biz gidiyoruz dedi gittiler ağustosun sıcağında dilim damagim birbirine yapismisti parada yok su ismarlasam hastanenin suyu kayniyodu resmen icilmiyodu bebeği kulak testine istediler odadaki kadın ben götüreyim dedi elin yabancisina güvenmek zorunda kaldım ama kabul etmemişler bebek anneyle gelsin dikişlerden yuruyemedim bile nasıl indim o merdivenlerden Allah bilir hastaneden gelince 7gun yataktan kalkamadım rabbim kimseye yaşatmasin kizlar ama eşimin bekleme salonunda kalmasını isterdim en azından suyumu alırdı ama ne yapsın kayinnam agliyo o daha önemliydi
Boşuna dememişler bir kadın hamilelik sürecinde ve lohusalık döneminde yaşadıklarını unutmaz diye. Bebeğiniz sağlıkla gelmiş ona sarılmak varlığını hissedebilmek diğer bir çok kişinin varlığından daha değerli. Şöyle bir laf vardır ‘’ herkesin anneliği kendi doğurduğuna’’ diye… maalesef ki size böyle davranın kişilere karşı siz de kendi evladınıza annelik yapın sadece
Çok zor canım seni çok iyi anlıyorum bunlar hep imkansızlıklar yüzünden işte paran varsa insan yerine konuluyorsun . Rabbim görüyor ya öbür dünyada mükâfatlandirsin inşallah elhamdülillah şu halimize yinede
2 hamileliğim de dedim nasıl olsa sezeryan olucam fakülte hastanesine gideyim, rahmim geriye dönük olduğu için uzun haftalar bebeği alttan muayene ettiler değil eşlerin içeri alınması daha muayene olup üstümü toparlamadan her defasında içeri başka kadın soktular ben giyinirken diğer kadın soyunuyordu bu bile özel hastaneye geçmem için büyük bir nedendi çünkü aşırı rahatsız edici bir durumdu ikinci nedenim de 1 kan tahlili vericem 100 kişi sırada beklerken fenalık geçirdim ve o günden sonra da kesin karar verdim özel hastanede doğurmaya