Hayırlı akşamlar geçtiğimiz salı günü detaylı ultrason günümüzdü. Devlette yaptırdım fakat doktorum down sendromu bulgusu olduğunu söyledi ve bizi genetik doktoruna yönlendirdi tabi bize sadece ne yapılabilir hakkında açıklama yaptı. İçimiz rahat etmeyince özel hastaneye gittik orada da detaylı bir şekilde baktı ve üstüne bebeğimin 20 haftalık değil 16 haftalık olduğunu söyledi. Haftya çarşamba günü randevu açtı ve eğer gelişiminde sorun varsa amniyosentez yapacağını söyledi. Bunu yaptıran var mı? Her aşamasıyla anlatabilir mi? Şu dört gündür o kadar bulandı ki aklım ne yapacağımı nasıl karar vereceğimi bilmiyorum. Tek duam haftaya hiçbir sorun olmaması. Birde doktor düşük riski olduğunu söyledi.
Gebelikte amniyotik sıvı alımı, genellikle amniyosentez olarak adlandırılır. Bu işlem sırasında aşağıdaki aşamalar izlenir:
-
Hazırlık: Anne adayı uygun bir pozisyona yerleştirilir, genellikle sırt üstü veya hafif eğimli bir pozisyon. Cilt dezenfekte edilir.
-
Ultrason rehberliği: Ultrasonografi kullanılarak bebek ve amniyotik sıvının doğru konumunun belirlenmesi sağlanır.
-
Yerel anestezi: İğne giriş noktasına lokal anestezi uygulanır, bu genellikle karın bölgesidir.
-
İğne yerleştirme: Uygun konuma belirlenen iğne, karın duvarından amniyotik keseye yönlendirilir.
-
Sıvı alımı: İğne, amniyotik keseden bir miktar sıvı çekilir. Bu sıvı, genetik testler, enfeksiyon taramaları veya diğer tıbbi nedenlerle incelenmek üzere kullanılabilir.
-
İşlemin tamamlanması: Sıvı alımı tamamlandıktan sonra iğne çıkarılır, ve anne dinlenmeye alınır. İşlem genellikle yaklaşık 20-30 dakika sürer.
Amniyosentez sırasında dikkatlice yapılması önemlidir, çünkü bazı riskleri bulunabilir. Bu nedenle, bu tür bir işlem için bir sağlık profesyoneliyle detaylı bir görüşme yapmanız önemlidir.
Aşamaları böyleymiş canım, inşallah işine yarar
Çok geçmiş olsun, ne yaptınız sonucunuz nedir? Iyisiniz dir umarım
Bence durumun iyi ise o sıvıyı vermek tehlikeli tabi bu herkezde olacak diye birşey yok ama düşükle sonuçlanabiliyor. Eğer durumun var ise özel bir doktordan fetal dna yani nipt testi yaptırablrsin 2 li üçlü tarama testine bile gerek kalmıyor onu yaptırınca 10 bin küsürlerde bir para ama kafan rahat oluyor down sendromlumu başka kalıtsal hastalıpı varmı yokmu bunların hepsini öğrenebiliyorsun hatta bebeğin cinsiyetinide öğrenıyorsun ben 12. Haftada cinsiyet öğrendim ve maşallah sağlıklı erkek bir bebeğim olacak
Ama cinsiyeti özel olarak istiyorsun diğer türlü söylemiyorlar cocuk aldırmalarına karşı