Couvade sendromu (erkeğin aşermesi)

:cherry_blossom: Kızlaarrr merhabalar :blush: Dün gece karşıma çıkan ilginç ve beni biraz da güldüren bir makale okudum. Sizinle de paylaşmak istedim. Kendime yeni bir bilgi katmışken sizinle paylaşmamak olmazdı :grin:

:star:COUVADE SENDROMU

:cherry_blossom: Hamilelik belirtileri ve şikayetlerinden yalnız anneler değil, babalar da etkilenebilir. Buna tıp dilinde “Couvade sendromu” (sempatik gebelik sendromu ya da kuvat sendromu) denilir.

:cherry_blossom: Couvade sendromu ilk kez 1965 yılında ortaya atılmıştır. :cherry_blossom:
:cherry_blossom: Couvade sendromu, ‘baba adaylarının hamile olan eşleri ile aynı şikayetleri geliştirmesi olarak’ tanımlanmıştır.
:cherry_blossom: Erkeklerin hamile eşleriyle birlikte yaşadığı en belirgin durumlar; kilo alımı, ruhsal değişimler, karında gerginlik ve gaz şikâyetleridir. :cherry_blossom: Eşi ile birlikte doğum ağrısı çeken ve hatta doğum sonu depresyona girenler bile vardır.

:cherry_blossom: Couvade sendromunun diğer bulguları ise şunlardır :

• Yorgunluk
• Baş dönmesi
• Bulantı ve kusma
• Kabızlık
• Karın ağrısı
• Bacak krampları
• Şiddetli açlık hissi
• Aşerme
• Cinsel istekte azalma

:star:Couvade sendromu neden olur?

:cherry_blossom: Couvade sendromunun nedeni hakkında görüş birliği yoktur. Bunun psikolojik kökenli olduğunu, cinsiyet rollerinin daha esnek olduğu çiftlerde görüldüğü ya da kadının baskın olduğu ilişkilerde görüldüğü yönünde fikirler vardır.
:cherry_blossom: Diğer bir görüş ise hamile kadınla birlikte yaşayan erkeklerde bazı hormonal değişimler olduğunu savunur. Bu hormonal değişimler; kadınlık hormonlarında artış, erkeklik hormonlarında göreceli azalma, prolaktin ve kortizon düzeyinde farklılıklardır. Bu değişimler bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir.

:star:Couvade sendromu ne zaman geçer?

:cherry_blossom:Gebeliğin 3’üncü ayında başlayan belirtiler, 4, 5 ve 6’ncı aylarda biraz hafifler ya da kaybolur. Ancak gebeliğin son 3 ayında yeniden ortaya çıkar. Doğuma doğru giderek şiddetlenir. Bebeğin doğması ile şikayetler tamamen geçer.
:cherry_blossom: İnfertilite (kısırlık) tedavisi sonucu gebeliği yakalamış çiftlerin erkeklerinde daha sık görülür.
:cherry_blossom: Endüstriyel toplumlarda daha sık görüldüğüne dair bulgular da mevcuttur.
:cherry_blossom: Avustralya’da 2010 yılında yapılan bir çalışmada erkeklerin yüzde 31’inde Couvade sendromu görüldüğü ortaya çıkmıştır. İngiltere’deki çalışmada ise bu oran yüzde 25 olarak belirtilmiştir.

:cherry_blossom: Couvade sendromu çalışan erkeklerin iş performansını da etkiler. Bu nedenle erken harekete geçmek gerekir. Psikolojik destek ve gerekli hallerde ilaç tedavisi verilebilir.

:heart: Bu öğrendiğim bilgilerden sonra eşimi gözlemlemeye karar verdim :crazy_face::crazy_face::joy::joy::joy::joy:

2 Beğeni

Bazen benim eşim de aşerecek gibi oluyor :rofl::rofl::rofl:

1 Beğeni

Ahahahah :joy::joy::joy: Acaba bu sendroma mı yakalanmış :joy::joy::joy::joy:

1 Beğeni

:grin::grin::grin::woman_shrugging:t2: Bilmiyorum canım neyden cekerse kocama da ayırıyorum :sweat_smile:

@Cansu Ahahahah, kocalarımız da çocuklarımız gibi zaten valla :joy::joy:

1 Beğeni

Vallahi öyle :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

Çok ilgincmiş gercekten erkek aşermesi​:smiley:vallah bir bakımdan iyi olur :sweat_smile:anneler bir şey aserdiginde ne kadar çok şey aşerdim demez kocalarimiz​:sweat_smile::sweat_smile:kendileride o duyguyu yasasinda gorsunler :sweat_smile:

@Cesurumm Evet katılıyorum sana :joy:

1 Beğeni

@Nuran :sweat_smile::sweat_smile::grin::grin: