Tecrübeli anneler önerilerinize ihtiyacım var kızım iki yaşında hâlâ ayakta sallanarak uyuyor üç gundur geceleri kendisi uyusun diye alıştırmaya çalışıyorum ama gebe halimle biraz zor oluyor öğle uykusunu bırakmak istemiyorum ama bı tataftan gece uyur diye de bırakmak istiyorum sizce ne yapmalıyım ya da neler yapabilirim
Ablamın kızıda 2 yaşında ve hâla ablamın ayağında sallanarak uyuyor hele oğlu 4 yaşında Bende bu durumu bilgi edinmek isterim ablama yardımcı olurum hem nuran bu işin uzmanı ona seslenelim
Çocuk gelişim uzamanı @NURAN @afrikanın_gelini54
@NURAN bu işte çok iyi size güzel bi açıklama yapacaktır
Merhabalar
Zorlandığınızı anlayabiliyorum ama maalesef ki ayakta sallanmaya alışan çocuklar bir tık zorluk yaşayabiliyorlar. Hallederiz merak etmeyin
Öncelikle kızınızla bu durumu konuşarak süreci başlatmalısınız ki çocuk bir anda alıştığı şeyden mahrum bırakılmasın.
Mesela ona 'Artık sen büyüdüğün için seni sallamakta zorlanıyorum ve bacaklarım ağrıyor. Bacaklarımın ağrıması seni mutlu eder mi ? ’ diyebilirsiniz. Sakın ona kardeşinin doğacağını ve o yüzden sallamayı bırakacağınızı söylemeyin, kardeşine karşı kızgınlık besler yoksa.
Kademe kademe ilerlemesiniz. Mesela uyku vakti geldiğinde 'Elimi yanına koyuyorum, istersen tutabilirsin. Ben yanında olacağım ve uyumanı bekleyeceğim. Sana güveniyorum ’ diyebilirsiniz.
Ortaya ödül koyabilirsiniz. Mesela stickerlar alıp ‘Eğer bugün kendi kendine uyursan yarın bu stickerlardan birini almaya hak kazanacaksın’ diyebilirsiniz.
Beraber uyku arkadaşı satın alabilirsiniz. Bu yaş grubu uyku arkadaşını çok sever. 'Gece senin uyumana eşlik edecek bir arkadaş almaya gidelim, hatta arkadaşını sen seçmek ister misin ? ’ diyebilirsiniz.
Amacımız önce kendini güvende hissetmesini sağlamak. Uyku öncesi kitaplar okuyun, oyunlar oynayın. Onu uykuya hazırlayın
Önce gece uykusuna alıştıracağız, sonra öğle uykusuna geçeceğiz çünkü öğle uykusuna kendi kendine geçmesini sağlamak bir tık daha zorlu süreç. En az 4 yaşına kadar öğle uykusu uyumalı çocuklar
Bu süreçte ilk 3 gün çok zorlu geçecek sizin için, kendinizi buna hazırlamanız lazım. Ağlasa da sallamamanız lazım. Odayı ya da yatağı terketmesine izin vermeyin. Çok ağlarsa size sarılıp sakinleşmesini bekleyin. Ona sürekli 'Ben burdayım ’ diyin. Gece kendi başına uyusa bile sık sık uyanıp yanınıza gelebilir, biliyorum size zor olacak belki ama çocuk öyle yaptığında siz üşenmeden geri yatağına koyun.
Bu yöntemleri deneyin hem gecede hem gündüzde. Eğer işe yaramazsa farklı yöntemlere geçeriz
Kolaylıklar diliyorum
Teşekkür ederim
Estağfurullah arkadaşım
Canım çok güzel anlatmışsın yardımcı olmana çok sevindim öncelikle teşekkür ederimben sallamayi 3 gündür yapmıyorum uykuya hazırlık yapıyorum önce pijama masal anlatma alt değişme vs.sonra kızıma sen büyüdün bacağım ağrıyor artık kendi kendine uyuyabilirsin diyorum hatta uyku arkadaşı da sevdiği bebeklerden seçti kendisi ama gel gör ki tam uyur diyorum zıplamaya başlıyor anne baba bağırmaya başlıyor yanıma alıyorum elimle yuzumle oynar dalar diye bu defa tekrar başa dönüyoruz bazen saat 2 yi buluyor zorla sağa sola dönüp yatıyor uykusunu da tam alamıyor sürekli aralarda uyanıyor sabah da 10 dan aşağı uyanmiyor,gece yanındayım kızım elimi tut uyu falan deyince benimle oyun oynamaya başlıyor
Tavrınızı net olarak koymadığınızı gösteriyor bunlar. Net şekilde konuşup oyun zamanı olmadığını ve yatağından çıkmaması gerektiğini söylemelisiniz. Kendisi direnecektir, bağıracaktır ama sizin cevap vermemeniz gerekir. Diyalog kurmadan onunla süreci yürütmelisiniz
Öğle uykusunu bir kereden fazla yatıyorsa, bir kereye düşürün. Sabah kaçta uyanıyorsa, uyandıktan 4 saat sonra öğle uykusuna geçirin
Akşam uykusuna 9 da geçmiş olmanız lazım, bunun için de 8-8.30 arası odaya geçip uyku hazırlığına başlamanız lazım
Anladım peki baştan sizin soylediklerinizle devam mı edeyim o şekilde tekarlarsam olur mu?öğle uykusuna da normalde 12.30 gibi ayak sallamaya geçer 2 veya 2.30 gibi uyanır günde bir kere uyutuyirum gece de en az 11 gibi sallayınca uyuyor ondan occe ne yaptıysam sallamayla da uyumuyor oyun oynamak için kosusturur hep
Aslında bu kadar zor uyumasinin sebebi ve inatciligi sadece ben ve eşimle değil kendi annemle gorumcemle de buyumesiydi reflusu vardı 8 ayına kadar günde 20-30 defa kustugunu biliyorum çok zorlu bı süreçti eşimde işinden dolayı evde sürekli bulunmuyordu bizde boğulma tehlikesine karşı yanımızda birini bulunduruyorduk yoksa afedersiniz tuvalet ihtiyacına bile çıkamıyordum.Kotu niyetli değil ama onlarda bildiklerini uyguluyorlardi ne yaparsam yapayım bebegimle tam olarak bı düzen kuramadik
Anlıyorum, reflüsü olan bebekle uğraşmak zordur. Aslında öğle uykusuna normal bir saatte geçiyor. Akşam uykusunun saatine ayak uydurmak zorunda. En fazla 3 gün direnecektir emin olun. Sonunda o pes edecek. Saat 11 çok geç bir uyku saati. 9 da uyuması lazım. Siz benim söylediklerimi not alıp uygulamaya başlayın. Yine bir çare olmazsa başka yöntemler uygularız olur mu ?
Tamam öyle yapayım soylediklerinizi uygulamaya bugünden itibaren yapmaya başlayayım inşallah bu şekilde halletmiş oluruz çok teşekkür ederim
Rica ederim, umarım işe yarar
Eline sağlık harika yazmışsın
Yardımcı olur umarım, teşekkür ederim
Yardımcı olmak isterdim fakat mezun olduktan sonra fazla çalışma yapmadığım için bilgileri tazeleme fırsatım olmadı yanlış bilgi vermemek için bu konularda yorum yapamıyorum @NURAN benden tecrübeli yardımcı olacaktır
Yine de teşekkür ederim @afrikanın_gelini54@NURAN yardımcı oldu sağolsun yöntemleriyle de bu durumu aşacağız inşallah
Teşekkür ederim
Bu yöntemler işe yaramazsa farklı yöntemlerim de var, onları deneriz. Ama genelde bu bilindik yöntemler işe yarıyor çoğu çocukta. En azından kendi danışanlarımın çocuklarında işe yaramıştı
Umarım sizi zorlamaz ve minik prenses hemen uyum sağlar.
Çocuklarda üstün olma kavramı vardır, bu yüzden biz ebeveynlere baskı kurmaya ve tabiri caizse bizi alt etmeye çalışırlar. Siz ondan üstün olduğunuzu kanıtladığınızda sizin sözünüz geçer, onun değil. Başka konularda da kurallar koymanız kolaylaşır
Ablamla konuşacağım ,yazık ayaklarım koptu diyor hep,ikiside ayağında uyuyor diye zor onun için. Ben teşekkür ederim. @NURAN